«Αντί να μιλάμε τόσο πολύ για τους άλλους καλύτερα να μιλάμε μεταξύ μας». Η σκέψη αυτή έδωσε το έναυσμα στην ευρωβουλευτή Αννυ Ποδηματά του ΠΑΣΟΚ και τον Αυστριακό συνάδελφό της από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Ότμαρ Κάρας να διοργανώσουν μία συνάντηση-συζήτηση περίπου 70 μεταπτυχιακών φοιτητών από τις χώρες τους για να συζητήσουν για την ελληνική κρίση.
Μιλώντας στο in.gr, η Αννυ Ποδηματά είπε πως «είναι απαράδεκτο, αντιπαραγωγικό και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα η αντιμετώπιση που έχουν συχνά οι Έλληνες από άλλες χώρες ότι είναι τεμπέληδες, φοροφυγάδες και απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης εις βάρος των άλλων Ευρωπαίων».
«Τέτοιες γενικεύσεις», ανέφερε, «εκτός ότι είναι προσβλητικές, προσφέρουν ελάχιστα στην επίλυση του πραγματικού προβλήματος και είναι ένα ακόμη παράδειγμα για τα αίτια της ανόδου τους ευρωσκεπιτικισμού».
Πρωτοβουλίες σαν αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες «αποσκοπούν στο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά Ευρωπαίων πολιτών που θα αναδειχθούν σε ηγετικές θέσεις και θα μπορούν περάσουν το μήνυμα της παραγωγικής συζήτησης μεταξύ των πολιτών από διάφορες χώρες, θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση και θα δώσουν συνέχεια στις ευρωπαϊκές κατακτήσεις».
Οι Έλληνες φοιτητές από τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιώς που έλαβαν μέρος στη συζήτηση επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της φορολόγησης και της απασχόλησης, και πιστεύουν ότι ελάχιστοι θα βρουν εργασία ανάλογη των προσόντων τους.
Θεώρησαν δε σημαντική την ανταλλαγή απόψεων με τους νέους από άλλες χώρες στην κατανόηση των πραγματικών αιτιών της κρίσης.
Από την πλευρά τους, οι Αυστριακοί συμφοιτητές τους ανέφεραν ότι ο συνεχής βομβαρδισμός της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης με στατιστικά στοιχεία προβάλλει το αρνητικό πρόσωπο Ελλάδας στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι γίνεται μία προπαγάνδα εις βάρος της χώρας μας και ότι αρκετά από όσα δημοσιεύονται είναι υπερβολικά. Επεσήμαναν δε ότι η κρίση της Ελλάδας είναι και κρίση της Ευρωζώνης.
Από τους συμμετέχοντες στο πάνελ της συζήτησης, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος τόνισε ότι στην παρούσα κρίση δεν εφαρμόζονται οι γνωστοί κανόνες, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι παρά την ανάπτυξη 3,5% κατά μέσο όρο της περιόδου 1995-2008 το δημόσιο χρέος δεν μειώθηκε, «αποτύχαμε να το κάνουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Μακροοικονομικές ανισορροπίες δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν» σχολίασε.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η «Ευρωζώνη δημιουργήθηκε για να πορεύεται σε καλό καιρό και δεν αντέχει στις αναταράξεις».
Η Τσίντζια Αλτσίντι του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής ( CEPS) σχολίασε ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες έχουν σχέση αλληλεξάρτησης, ζητώντας πολιτικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ενίσχυση της πολιτικής παρέμβασης και επιτήρησης της κρίσης και αύξηση του δανεισμού. Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχουν στοιχεία που απουσιάζουν από την Νομισματική Ένωση, η οποία όπως είπε προϋποθέτει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και υποστήριξε ότι η έκδοση των ευρωομολόγων δεν αποτελεί λύση.
Ο επικεφαλής του START Europe, ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για την επιχειρηματικότητα, Αυστριακός Αντρεας Τσας αναφέρθηκε στα στοιχεία που συμβάλλουν στην υποστήριξη των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ειδικά των νέων. Διευκρίνισε ότι η επιχειρηματικότητα συμβάλλει στην ανάπτυξη μόνο στο κατάλληλο περιβάλλον.
Τέλος ο αναπλ. καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Ματσαγκάνης τόνισε ότι δεν πρόκειται μόνο για κρίση της Ελλάδας, αλλά για κρίση ολόκληρης της Ευρώπης και πως οι νέοι Έλληνες επιστήμονες είναι πρεσβευτές ενός άλλου προσώπου της Ελλάδας.
Γιάννης Μανδαλίδης
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου