Πέμπτη, Μαΐου 24, 2012

ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ


Η γερμανική οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, έπειτα από συρρίκνωση 0,2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κατάφερε να αποφύγει την ύφεση χάρη κυρίως στην ανάκαμψη των εξαγωγών.
Τα τελικά, εποχικά προσαρμοσμένα, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου.



Σε ετήσια βάση, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι 1,7% και 1,5% αντίστοιχα.


Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% στο πρώτο τρίμηνο, έπειτα από μείωση 1,5% στους τελευταίους τρεις μήνες του προηγούμενου έτους, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η ιδιωτική κατανάλωση (+0,4%), η οποία είχε υποχωρήσει κατά 0,2% στο δ΄τρίμηνο του 2011.


Οι εξαγωγές προσέθεσαν 0,9% στο γερμανικό ΑΕΠ.


Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία υπεραποδίδει σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς οι εξαγωγείς προϊόντων, όπως τα αυτοκίνητα, ευνοούνται από την ενίσχυση της ζήτησης στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες (όπως η Κίνα), ενώ παράλληλα η μείωση της εγχώριας ανεργίας στηρίζει την καταναλωτική ζήτηση.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η γερμανική οικονομία θα επεκταθεί εφέτος κατά 0,7% (ενώ σε Ευρωζώνη και ΕΕ θα υπάρξει ύφεση) και κατά 1,7% το 2013.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
24-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: