Τετάρτη, Μαΐου 30, 2012

ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι φαρμακοποιοί της χώρας, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις  για την αποπληρωμή των οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). 
Τη συνέχιση της χορήγησης  φαρμάκων τοις μετρητοίς στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα προτείνει σήμερα κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) ο πρόεδρος κ. Κώστας Λουράντος, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες η απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ, στον χορό των κινητοποιήσεων απειλεί ότι θα μπει και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, η οποία διεκδικεί τους απλήρωτους λογαριασμούς του 2011 καθώς και τα χρέη του 2012.



Η καταβολή του ποσού των 90 εκατ. ευρώ,  σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε επιδώσει στον πρόεδρο του ΠΦΣ, κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος κατά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, δεν έκαμψε τους φαρμακοποιούς, που διεκδικούν το σύνολο των οφειλομένων τους προκειμένου να επαναφέρουν την πίστωση στα φάρμακα. 


Οι  κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών  και οι ασφυκτικές οικονομικές επιπτώσεις που αυτές συνεπάγονται για τους Έλληνες ασθενείς  συζητήθηκαν χθες στο υπουργείο Εργασίας στη διάρκεια σύσκεψης  όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων  ο υπουργός Υγείας κ. Χρήστος Κίττας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης και οι διοικητές  τεσσάρων ασφαλιστικών φορέων που έχουν ενταχθεί στο νέο ενιαίο Ταμείο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΙΚΑ,  κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος ενημέρωσε ότι έως τις 15 Ιουνίου θα έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 132 εκατ.  ευρώ για τους φαρμακοποιούς. Από την πλευρά του ο κ. Βουδούρης δεσμεύτηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλει 40 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου αυτά να καταβληθούν για την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων που προορίζονται για τις βαριές παθήσεις. 


Κατά πληροφορίες, οι διοικητές των Ταμείων έθεσαν το οικονομικό πρόβλημα χωρίς περιστροφές στους υπηρεσιακούς υπουργούς, με ορισμένους εξ αυτών μάλιστα να θέτουν ουσιαστικά το δίλημμα «φάρμακα ή συντάξεις;». Ενδεικτικό της κατάστασης που παρατέθηκε είναι τα αποθεματικά του ΙΚΑ, τα οποία κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι μειωμένα κατά 10% – 15% εξ’ αιτίας των λιγότερων εισφορών. Δραματική μείωση καταγράφεται όμως και στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ.  


Τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ προσεγγίζουν με βάση την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών τα 3,5 δις ευρώ. Πιο αναλυτικά,  ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 570 εκατ. ευρώ στους γιατρούς, 536 εκατ. ευρώ σε διαγνωστικά κέντρα – ιδιωτικές κλινικές, 500 εκατ. σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, περίπου 500 εκατ ευρώ  στους φαρμακοποιούς και το υπόλοιπο ποσό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΘΕΜΑ

ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: