Πέμπτη, Μαΐου 31, 2012
Ισπανία: το φλαμένγκο του τρόμου
Το αν αυτή η... κατανόηση των Βρυξελλών θα είναι ικανή βοήθεια για τη Μαδρίτη μένει να φανεί, αφού το κύριο πρόβλημα της Ισπανίας είναι το γεγονός ότι οι αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να χειριστεί μόνη της την κρίση των τραπεζών της πληθαίνουν μέρα με τη μέρα - και βάφουν κόκκινους τους δείκτες των χρηματιστηρίων
Τελικά ούτε και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του «καλού παιδιού», Μαριάνο Ραχόι, είναι αρκούντως «φιλόδοξο». Η Κομισιόν σκέφτεται μεν να δώσει παράταση ενός χρόνου στην κυβέρνηση της Ισπανίας να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της -να θέσει δηλαδή υπό έλεγχο το έλλειμμα- της στέλνει ταυτόχρονα όμως κι ένα μήνυμα να αυξήσει τον ΦΠΑ και να κάνει πιο... προχωρημένες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.
* Η ΕΚΤ αρνείται παρέμβαση για διάσωση της Bankia * Πάνω από 7% το επιτόκιο δανεισμού
Τις τελευταίες μέρες η κρίση κινείται περισσότερο σε ρυθμούς φλαμένκο κι όχι ζεϊμπέκικου, αφού τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελούν πλέον είδηση, ενώ η πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος στην Ισπανία προκαλεί πλέον τον τρόμο.
Θυμίζουμε ότι στην περιβόητη ευρωπαϊκή κρίση χρέους η Ισπανία έχει τον δικό της μοναδικό ρόλο. Ενώ το δημόσιο χρέος της είναι παραδειγματικό, εντός των κανόνων του Μάαστριχ -και θα το ζήλευαν και οι πολύ πιο χρεωμένοι Γερμανοί-, οι «μαύρες τρύπες» των τραπεζών της είναι απύθμενες, κυρίως εξαιτίας της οξύτατης κρίσης στην αγορά ακινήτων. Ο συνδυασμός της τραπεζικής ασφυξίας και της λιτότητας που ακολουθεί χωρίς τη... χρεία Μνημονίου η κυβέρνηση Ραχόι, έχουν βυθίσει την Ισπανία στην ύφεση. Επιπλέον, ο συνδυασμός της ύφεσης και των λάθος -κατά την Κομισιόν- φορολογικών μεταρρυθμίσεων έχει μειώσει τα δημόσια έσοδα, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη του στόχου να πέσει το έλλειμμα της χώρας στο 3% το 2013. Γι’ αυτό και η Κομισιόν θέλει να δώσει ένα χρόνο παράταση στην Ισπανία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ραχόι μέχρι προχθές επέμενε ότι θα τα καταφέρει εμπρόθεσμα.
Το αν αυτή η... κατανόηση των Βρυξελλών θα είναι ικανή βοήθεια για τη Μαδρίτη μένει να φανεί, αφού το κύριο πρόβλημα της Ισπανίας είναι το γεγονός ότι οι αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να χειριστεί μόνη της την κρίση των τραπεζών της πληθαίνουν μέρα με τη μέρα - και βάφουν κόκκινους τους δείκτες των χρηματιστηρίων. Μάλιστα, ο ισπανικός πανικός έφτασε χθες και στη Wall Street, ρίχνοντας τον δείκτη με το ονοματεπώνυμο τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.
Το σίριαλ Bankia
Οι ισπανικές τράπεζες, πάντως, εκτός από την πτώση που προκαλούν στις αγορές και την ισοτιμία του ευρώ -σε χαμηλό διετίας- προκαλούν και... παρεξηγήσεις. Μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και μεταξύ της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το βράδυ της Τρίτης και υπό την πίεση του πρωθυπουργού, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντεζ Ορντονέζ, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του εσπευσμένα, στις 10 Ιουνίου - κι όχι κατά τη λήξη της θητείας του. Παράλληλα, ο Ορντονέζ απηύθυνε έκκληση στην ισπανική κυβέρνηση να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου.
Ο Ορντονέζ θυσιάζεται στον βωμό της πολιτικής κόντρας που ξέσπασε στην Ισπανία με μήλο της έριδος τη διάσωση διά της κρατικοποίησης της τράπεζας Bankia. Τα συνδικάτα, η ένωση μικρομετόχων και η αντιπολίτευση ζητούν εξηγήσεις για το χάλι της Bankia και για τα κρατικά λεφτά που θα καταπιεί η «μαύρη τρύπα» της κι ο Ραχόι προσπαθεί να πετάξει την ευθύνη από την κυβέρνησή του και να την φορτώσει στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, «ο οποίος επί σειράν ετών δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος», όπως τον κατηγορεί. Ο γενικός γραμματέας της ισπανικής ΓΣΕΕ, πάλι, Τόνι Φερέρ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την Κεντρική Τράπεζα ως αποδιοπομπαίο τράγο, για να καλύψει τα δικά της λάθη στη διαχείριση της κρίσης.
ΕΚΤ: Δεν εμπλεκόμαστε στη διάσωση
Η Bankia, πάντως, εκτός από «πολιτική βόμβα» στην Ισπανία, προκαλεί πονοκεφάλους και στην ΕΚΤ. Χθες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκουίντος, διέψευσε μιλώντας στη Βουλή της Μαδρίτης δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που έλεγαν ότι η κυβέρνηση της χώρας κατέθεσε σχέδιο στην ΕΚΤ για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia μέσω των μηχανισμών δανεισμού της ΕΚΤ.
Προχθές και μετά την εμφάνιση των δημοσιευμάτων, στελέχη της ΕΚΤ είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτήσουν την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia, ενώ χθες επισήμως η ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται καθόλου στη διάσωση της ισπανικής τράπεζας.
Τώρα, η ισπανική κυβέρνηση σκέφτεται να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» της Bankia με την έκδοση κρατικών ομολόγων, για τα οποία όμως τα επιτόκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και κοντεύουν να φτάσουν το 7%.
Για την Bankia και τις άλλες ισπανικές τράπεζες ο ντε Γκουίντος υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 84 δισεκατομμύρια, ωστόσο επισήμανε χθες ότι «οι τρέχουσες αποδόσεις των ομολόγων δεν είναι βιώσιμες».
ΠΗΓΗ
www.avgi.gr
ΠΡΕΖΑ TV
31/05/2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου