Πέμπτη, Μαΐου 31, 2012

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ-ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΘΝΟΣ-ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ

Μήνυμα στην Αθήνα ότι θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει την οικονομική στήριξη που προβλέπει το Μνημόνιο, στέλνουν οι Βρυξέλλες. 
Σε έκθεσή της η Κομισιόν υπογραμμίζει ιδιαίτερα την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανεπαρκή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για τις προμήθειες στο δημόσιο και τη φορολογική πολιτική. 
Ταυτόχρονα σημειώνει την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης που θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και προειδοποιεί ότι η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου. 



Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, η Κομισιόν την τοποθετεί για το 2014. Όπως επισημαίνει, η ύφεση το 2012 θα φτάσει στο -4,7%, το 2013 θα είναι μηδενική, ενώ από το 2014 θα περάσει σε θετικό πρόσημο. 


Επίσης οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογική πολιτική, τις προμήθειες του δημοσίου, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις (που θα έπρεπε ήδη να έχουν ψηφιστεί), σημειώνουν ανεπαρκή πρόοδο, ενώ για την ώρα αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα, των αλλαγών στην αγορά εργασίας και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.


Η διεθνής οικονομική βοήθεια μπορεί να συνεχιστεί μόνο με την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή των πολιτικών θα βελτιωθεί. Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες, όταν θα πρέπει να προσδιοριστούν τα μέτρα 11,5 δισ.€ για τη μείωση του ελλείμματος την περίοδο 2013 - 14.


Έκκληση υπέρ Ελλάδας 


Την ίδια στιγμή 50 κορυφαίοι οικονομολόγοι, πρώην πρωθυπουργοί και ευρωβουλευτές έκαναν έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρώπης να μην επιτρέψουν στην Ελλάδα να καταρρεύσει διότι κάτι τέτοιο θα διαλύσει το ευρώ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η πολιτική της λιτότητας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Προτείνουν μάλιστα να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τους δανειστές της, επιμένοντας όμως στην ανάγκη για δημοσιονομικό νοικοκύρεμα.


«Εμείς πιστεύουμε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συνεπαγόταν μια πολιτική και οικονομική καταστροφή. Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δεν προσφέρουν σίγουρη προστασία, καθώς ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα μπορούσε να προκαλέσει τη διάλυση όλης της ευρωζώνης, κάτι που θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση και θα είχε ως συνέπεια μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση», τονίζουν οι 50 προσωπικότητες.


Ζαννιάς: Φέρτε χρήματα στα ταμεία


Στην Ελλάδα πάντως, συνεχίζονται οι προσπάθειες είσπραξης φόρων, με τον υπουργό Οικονομικών να συναντά τους επικεφαλείς εφοριών και τελωνείων της Αττικής και να ζητά επιπλέον διασταυρώσεις. 


Επιπλέον ο κ. Ζαννιάς τους ζήτησε να πετύχουν τον στόχο της συγκέντρωσης 1 δισ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές, φέρνοντας στα ταμεία 400 εκατομμύρια μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και παρατάσεις για τις καταθέσεις των δηλώσεων.


Πάντως το υπουργείο δεν εμφανίζεται έτοιμο να αυξήσει τα χρήματα που λαμβάνονται κάθε μήνα με μορφή εντόκων γραμματίων, ενώ αντίθετα δεν αποκλείει τη χρήση 3 δισ. από τους λογαριασμούς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
Κωνσταντίνος Δαυλός
ΣΚΑΙ
ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: