Λίγο πριν τις 12.00 έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Προηγήθηκαν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που έφθασε πρώτος, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η συνάντηση άρχισε όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 12.00, με τον Κάρολο Παπούλια στην κεφαλή του τραπεζιού, τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο στη μία πλευρά και απέναντί τους τον κ. Τσίπρα.
Ο ελληνικός λαός δεν μας έστειλε απλά ένα μήνυμα, μας έστειλε εντολή συνεργασίας όλων μας, για να αλλάξουμε πολιτική, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουμε στο ευρώ, υπογράμμισε σε δήλωσή του προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για εντολή συνεργασίας για μία βιώσιμη κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές και πέρα και πάνω από πρόσωπα.
Ο κ. Σαμαράς προσέρχεται στη συνάντηση με τη θέση ότι πρέπει να αποφευχθεί η ακυβερνησία, θέτοντας τρεις όρους για την κυβέρνηση που ενδεχομένως προκύψει:
Πρώτον, να διασφαλίζει την παραμονή της χώρας την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεύτερον, να κάνει επαναδιαπραγμάτευση για την τροποποίηση της οικονομικής πολιτικής.
Τρίτον να αναλάβει τις ευθύνες του και ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ψήφο ανοχής.
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία «κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου» με «αριστερό άλλοθι». «Κόκκινες γραμμές» για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΑ, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ζητήματα όπως η μετενέργεια και οι συλλογικές συμβάσεις, η εφαρμογή των μέτρων του Ιουνίου, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απολύσεις στο Δημόσιο.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ για τη συγκρότηση κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «αδιανόητο και πρωτάκουστο να θέτουν ως προϋπόθεση για την συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης, τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ που ως γνωστόν αντιμάχεται την άδικη και καταστροφική πολιτική του μνημονίου και κατέθεσε με σαφήνεια πριν και μετά τις εκλογές την δική του εναλλακτική προγραμματική πρόταση».
«Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό και ας προχωρήσουν. Τα αριθμητικά δεδομένα τους το επιτρέπουν.Θα κριθούν και αυτοί και εμείς», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενστάσεις επί της διαδικασίας από τον Π. Καμμένο
Αμέσως μετά τους αρχηγούς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσουν οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων που εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή στις 6 Μαΐου, τους οποίους ο Πρόεδρος θα δεχθεί έναν - έναν, κατά σειρά εκλογικής δύναμης.
Τις ενστάσεις του επί της διαδικασίας των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς εξέφρασε με σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Ο τεμαχισμένος διάλογος δεν βοηθά στη διαφάνεια, παρατήρησε, σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να δεχθεί -αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα- έναν-έναν τους τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων.
Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου και κύρια αιτία είναι η ασυνεννοησία των κομμάτων και η παρερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανέφερε ο κ. Καμμένος, τονίζοντας για τους Ανεξάρτητους Έλληνες πως «ό,τι λέμε ισχύει για πάντα».
Ο τεμαχισμένος διάλογος δεν βοηθά ούτε στη διαφάνεια ούτε στη συνεννόηση, εκτίμησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως είναι δικαίωμα του Προέδρου να διερευνήσει τις προθέσεις των πολιτικών δυνάμεων, αλλά όπως είπε, απ' ό,τι φαίνεται, η σύνθεση δεν είναι δική τους επιλογή. Για το λόγο αυτό, ζήτησε αμέσως μετά τις χωριστές συναντήσεις του κ. Παπούλια με τους αρχηγούς, να υπάρξει συζήτηση «σε κοινό τραπέζι», τη σύνθεση του οποίου θα επιλέξει ο Πρόεδρος, όπου θα αναλυθούν η πραγματική κατάσταση της χώρας, καθώς επίσης ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Στο σημείο αυτό, χαρακτήρισε παράδοξο οι αρχηγοί των κομμάτων να μην έχουν καν τις εκθέσεις για την κατάσταση των τραπεζών.
Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε επίσης την τήρηση πρακτικών στις κατά μόνας συναντήσεις, ώστε να καταγραφούν σαφώς οι θέσεις των αρχηγών και να κοινοποιηθούν με ακρίβεια στους υπολοίπους.
Τελικός στόχος, τόνισε ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είναι η ένωση και η συνεννόηση όλων των Ελλήνων, όχι για να παραδώσουμε την εθνική κυριαρχία στους δανειστές, αλλά για να προασπίσουμε την εθνική ανεξαρτησία την εδαφική ακεραιότητα και την ελληνική οικογένεια.
Γραπτή δέσμευση ζητεί ο Φώτης Κουβέλης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ζήτησε γραπτή δέσμευση για ό,τι τυχόν αποφασιστεί κατά τις σημερινές συναντήσεις του Προέδρου με τους αρχηγούς.
Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Κουβέλης ότι προσέρχεται στη συνάντηση με τον Πρόεδρο με την πρότασή του «για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανάγκη να αποδεσμευτεί η χώρα από το μνημόνιο και να υπηρετήσει την πολιτική παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη».
Στο ίδιο πλαίσιο εξέφρασε την επιθυμία του στη νέα κυβέρνηση «να μετέχουν πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με την ένοχη πολιτική που οδήγησε σ' αυτή την κατάσταση». «Σε αυτή την κυβέρνηση πρέπει να αποτυπωθεί η εντολή του ελληνικού λαού, να αποδεσμευτεί η χώρα από το μνημόνιο και δεύτερο να διαταχθούν διαφορετικά οι πολιτικές δυνάμεις», τόνισε ο κ. Κουβέλης και ξεκαθάρισε πως ό,τι αποφασιστεί, «θα πρέπει να είναι γραπτό κείμενο, ώστε η δέσμευση να είναι συγκεκριμένη και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».
Η Δημοκρατική Αριστερά, κατέληξε ο κ. Κουβέλης, το μόνο που επιδιώκει είναι να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Mega, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την κατάληξη των σημερινών συναντήσεων. Δεν διατηρώ μεγάλες ελπίδες ... Το πιθανότερο είναι πως θα οδεύσουμε προς τις εκλογές, εκτίμησε και απηύθυνε ύστατη έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς, οπως είπε, δεν πρόκειται για ζήτημα κόμματος, αλλά για ζήτημα συμφέροντος της χώρας και της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, σημείωσε, έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές γιατί πιθανολογεί ότι θα αυξήσει τα ποσοστά του, ενδεχόμενο που ίδιος ο κ. Κουβέρλης έδειξε να μη συμμερίζεται.
Σε δημοσκόπηση πάντως, της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ενισχυμένος, καθώς στο ερώτημα αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές ποιό κόμμα θα ψηφίσετε, συγκεντρώνει ποσοστό 20,5%. Ακολουθούν ΝΔ με 18,1%, ΠΑΣΟΚ με 12,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8,4%, ΚΚΕ με 6,5%, Χρυσή Αυγή με 5,8% , ΔΗΜΑΡ 5%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%, ΔΗΜΣΥΜ 2,5%, ΛΑΟΣ 2,4%, Δημιουργία Ξανά 2,2% , Δράση 1,3% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 10,9%.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 72% θεωρεί πως τα κόμματα πρέπει να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να συνεργαστούν, το 22,9% ζητεί εκλογές για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 78,1% ζητεί από τη νέα κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
13-5-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου