Πέμπτη, Μαΐου 31, 2012

Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΚΑΛΟΣ ΟΙΩΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Καλό νέο για την Ελλάδα συνιστά η εισήγηση της Κομισιόν να δοθεί χρονική παράταση στην Ισπανία, προκειμένου να επιτύχει την επιδιωκόμενη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό εκτιμούν αναλυτές, θεωρώντας ότι η ... ισπανική υποχώρηση των χρονοδιαγραμμάτων διαμορφώνει «θετικό προηγούμενο».
Προς το παρόν, βεβαίως, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ολι Ρεν, δεν δείχνουν προδιάθεση να ικανοποιηθεί το ανάλογο ελληνικό αίτημα. «Η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική» είπε ο κ. Ρεν, απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Θεωρείται όμως πιθανό αυτή η άτεγκτη- μέχρι στιγμής- στάση να οφείλεται σε διαπραγματευτικούς λόγους τακτικής.



«Θα ήταν παράξενο και παράταιρο να σπεύσει τώρα η Κομισιόν να δείξει μέγιστη προθυμία παροχής χρόνου στην Ελλάδα», τονίζουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές.


Σε ότι αφορά την Ισπανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την κατά 12 μήνες επιμήκυνση της προθεσμίας επαναφοράς του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014.


Στην Ισπανία το δημόσιο έλλειμμα ανήλθε το 2011 στο 8,9%. Η ύφεση και η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα καθιστούσαν ανέφικτο το στόχο της μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3%, εντός της αρχικής προθεσμίας. Έτσι η Κομισιόν έδωσε «αέρα» ενός έτους, ζητώντας ταυτοχρόνως από τη Μαδρίτη να εκπονήσει και να υποβάλει, μέχρι τον Ιούλιο διετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής – για τα έτη 2013 και 2014.


Ήδη, πάντως, η χρονική παράταση του ενός έτους που δόθηκε στην Ισπανία σχολιάζεται εντόνως στην Ευρώπη και θεωρείται «σημαντικό ρήγμα στο τείχος των αρνήσεων που έχει ορθώσει το Βερολίνο».


«Πάμε για μειώσεις δαπανών, όχι για νέα εισπρακτικά μέτρα»


Ως προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι προϋπόθεση για να συνεχιστεί η ροή χρήματος εκ μέρους των πιστωτών είναι η «βελτίωση της εφαρμογής του προγράμματος». Διαβεβαίωσε πάντως η Κομισιόν ότι τα επιπρόσθετα μέτρα, αυτά που θα ληφθούν για το 2013 και 2014, θα στοχεύουν στη μείωση των δημόσιων δαπανών κι όχι σε «νέες εισπρακτικές τακτικές».


Στη σχετική έκθεσή της, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι κατά την τριετία 2009-2011 επιτεύχθηκε στην Ελλάδα σημαντική μείωση των ελλειμμάτων, πολύ μεγαλύτερη από όση συντελέστηκε στις άλλες χώρες.


Η έκθεση εκτιμά ότι, έπειτα από την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 6,9% το 2011, η ύφεση θα παραμείνει σοβαρή κατά το 2012. Προς το παρόν υπολογίζεται στο 4,75%, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι για και ... ακόμη χειρότερη ύφεση. Στο 2014 παραπέμπεται η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης. http://www.iefimerida.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: