Τετάρτη, Μαΐου 16, 2012

ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Νέα συνεδρίαση όλων των πολιτικών αρχηγών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι, προκειμένου να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, στις 10 ή -το πιθανότερο- στις 17 Ιουνίου, έπειτα από το αδιέξοδο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για το σχηματισμό κυβέρνησης.



Για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, εάν δεν συμφωνηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς άλλο πρόσωπο -μεταξύ των ονομάτων που ακούγηεται είναι εκείνο του Λουκά Παπαδήμου- ο Κάρολος Παπούλιας θα καλέσει, βάσει του Συντάγματος, στο Προεδρικό Μέγαρο έναν από τους επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων, ώστε να του αναθέσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. Πρόκειται για τους: Ρένα Ασημακοπούλου (Αρειος Πάγος), Παναγιώτη Πικραμμένο (ΣτΕ) και Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο).


Την Πέμπτη αναμένεται να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου σε μια Σύνοδο υπό τον δ' αντιπρόεδρο της απερχόμενης Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα. Την Παρασκευή στις 11 το πρωί η Βουλή θα συνεδριάσει εκ νέου, με αντικείμενο την τυπική εκλογή προέδρου της Βουλής.


Με βάση την εκλογική νομοθεσία, οι νέες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με λίστα. Επίσης, τυπικά θα πρέπει να γίνουν με βάση του εκλογικούς καταλόγους που προκύπτουν από τη νέα απογραφή, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα και οριστικοποιημένα.


Το ελάχιστο χρονικό διάστημα μέχρι τη διενέργεια νέων εκλογών είναι 21 ημέρες. Εντούτοις, το πιθανότερο είναι ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 17 Ιουνίου, όπως άλλωστε αποκάλυψε ο… Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από το Βερολίνο. «Θα γίνουν νέες εκλογές στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου…» είπε ο κ. Ολάντ μετά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ.


Ένταση στη σύσκεψη της Τρίτης


Στη σύσκεψη της Τρίτης μετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην της Αλέκας Παπαρήγα που αρνήθηκε να προσέλθει και του Νίκου Μιχαλολιάκου ο οποίος δεν κλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Στη σύσκεψη, που διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα, επικράτησαν στιγμές έντασης μεταξύ των αρχηγών, ιδιαίτερα μεταξύ των κ.κ. Βενιζέλου και Τσίπρα, Βενιζέλου και Καμμένου, καθώς και μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Καμμένου. Τα πρακτικά της σύσκεψης αναμένεται να αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου έχουν ήδη αναρτηθεί τα πρακτικά των διαβουλεύσεων της Κυριακής και της Δευτέρας.


Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, για να αποφύγουμε τις εκλογές, αλλά πέσαμε πάνω σε τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας. Τόνισε ότι στις επόμενες εκλογές θα αναμετρηθούν οι αριστερόστροφες συνιστώσες ενός αδιέξοδου λαϊκισμού με ένα ευρωπαϊκό μέτωπο ισχυρό και αποφασισμένο. Επίσης, κάλεσε σε συστράτευση εν όψει νέων εκλογών, ζητώντας ενότητα σε όλο τον χώρο της Δεξιάς.


Για απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ «με αξιοπρέπεια και αίσθηση ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης» να μην προδώσει τις προσδοκίες του λαού και να γίνει μια ακόμη αφερέγγυα πολιτική δύναμη μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων. Εξαπέλυσε επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κάλεσε, με το βλέμμα στις νέες εκλογές, τον λαό να τους στείλει στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» και να δώσει ενισχυμένη δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπει «οριστικό τέλος στις πολιτικές που καταστρέφουν τον τόπο».


«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από τα γραφεία του κόμματος. Όσοι προέταξαν το κομματικό τους συμφέρον -πρόσθεσε- παρερμήνευσαν την επιθυμία του λαού, ο οποίος δεν ήθελε νέα προσφυγή στις κάλπες. «Πηγαίνουμε αναγκαστικά σε εκλογές, ας πάμε ενωμένοι και για το όνομα του Θεού, ας μην πάμε προς το χειρότερο» υπογράμμισε.


«Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα του μνημονίου» δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά επιδίωξε τις νέες εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός.


Τη διαβεβαίωση ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να μην πάει η χώρα σε νέες εκλογές έδωσε ο Φώτης Κουβέλης. Παράλληλα έκανε λόγο για μικροκομματικά παιχνίδια τα οποία εμπόδισαν το σχηματισμό κυβέρνησης. Φαίνεται ότι, από την πρώτη στιγμή, κάποιες δυνάμεις είχαν την επιλογή να πάμε σε εκλογές, για το στενό κομματικό τους συμφέρον, συμπλήρωσε καλώντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.


Οι επικεφαλής των κομμάτων που δεν εισήλθαν στη Βουλή στηλίτευσαν την αδυναμία των άλλων κομμάτων να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων, η Ιωάννα Κοντούλη δήλωσε ότι «το πολιτικό σύστημα φάνηκε κατώτερο των περιστάσεων», ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «οι ηγεσίες λύγισαν υπό το βάρος των ευθυνών». Η Λούκα Κατσέλη ζήτησε να μην οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα οι επερχόμενες εκλογές και ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για «στοιχεία μετεκλογικής διάλυσης».








Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: