Πέμπτη, Μαΐου 03, 2012

ΕΥΘΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΣΑΡΚΟΖΙ-ΟΛΑΝΤ


Σε μία τηλεοπτική αναμέτρηση που ενδεχομένως θα κρίνει το νικητή των προεδρικών εκλογών προσήλθαν την Τετάρτη ο Νικολά Σαρκοζί και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία, Φρανσουά Ολάντ.
Οι δύο αντίπαλοι προσπάθησαν εξαρχής να καταρρίψουν τα βασικά επιχειρήματα του άλλου –κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία και την απασχόληση που κυριάρχησαν και στην εκστρατεία– με τη συζήτηση να διεξάγεται σε υψηλούς τόνους και προσωπικές αντιπαραθέσεις. 



Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα έξι μονάδων στον Ολάντ, αν και ο Σαρκοζί έχει καταφέρει να περιορίσει κάπως την διαφορά των δέκα μονάδων που είχε αμέσως μετά τον πρώτο γύρο.


Με τον υποψήφιο της Αριστεράς Μελανσόν να δείχνει σαφώς προς μία ψήφο αντί-Σαρκοζί, η Μαρίν Λεπέν έδωσε γραμμή προς το λευκό, ψαλιδίζοντας ίσως τις ελπίδες του Σαρκοζί. Αλλά οι αναφορές του απερχόμενου προέδρου στο μεταναστευτικό και στη σκληρή γραμμή που θα ακολουθήσει είχαν σκοπό να αποσπάσει τις ψήφους της άκρας δεξιάς.


Αντιπαράθεση από το πρώτο λεπτό


Στις πρώτες εισαγωγικές παρατηρήσεις τους, Σαρκοζί και Ολάντ επανέλαβαν τους άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκαν τους περασμένους μήνες.


Το τέλος των «υπερβολικά προστατευμένων προνομίων» υποσχέθηκε ο Ολάντ που μίλησε για μία ενωτική προεδρία γιατί η πενταετής προεδρία του Σαρκοζί «δίχασε τους Γάλλους». Ο Σαρκοζί, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η αναμέτρηση της Κυριακής είναι μία ιστορική επιλογή, στην οποία «δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε λάθος».


Στη συνέχεια, ο Ολάντ επιτέθηκε στον Σαρκοζί επισημαίνοντας ότι οι άνεργοι κατά τη διάρκεια της θητείας του αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς να υπάρχει εκ μέρους της πολιτείας καμία δράση.


Ανταπαντώντας ο πρόεδρος αμφισβήτησε την ακρίβεια των στατιστικών του αντιπάλου του και επισήμανε ότι η αύξηση της ανεργίας στη χώρα ήταν πολύ μικρότερη από άλλες δυτικές χώρες. «Γιατί να ελαχιστοποιούμε τις προσπάθειες που έγιναν στη Γαλλία;» ρώτησε.


Υπογράμμισε ακόμη ότι άδικα του καταλογίζονται τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας μετά από πολλά χρόνια κρίσης λέγοντας ότι «εγώ δεν είμαι ο ένοχος».


Σχετικά με την οικονομική πολιτική, ο Σαρκοζί υπογράμμισε ότι για τη Γαλλία το εμπορικό έλλειμμα που έχει έναντι της Κίνας και της Γερμανίας είναι προβλήματα, όπως είναι το κόστος εργασίας και ο «καρκίνος της φυγής των επιχειρήσεων». «Η λέξη-κλειδί», τόνισε «είναι η ανταγωνιστικότητα».


Έδειξε δε σαφή προτίμηση στις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας (όπως ο χρυσός δημοσιονομικός κανόνας): αυτά είναι τα παραδείγματα που δουλεύουν «παρά αυτά της Ελλάδας και της Πορτογαλίας». Στα επιχειρήματα αυτά ο Ολάντ απάντησε με περισσότερες συγκρίσεις με άλλες χώρες και την ανάπτυξη ή την ύφεση στην οποία περιέπεσαν με την οικονομική κρίση.


Αντιπαράθεση για την οικονομία


Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση για το πώς θα χρηματοδοτηθούν όσα υπόσχονται οι δύο πλευρές. Η συζήτηση οξύνθηκε με τους δύο υποψήφιους να ζητούν ο ένας από τον άλλο εξηγήσεις και απαντήσεις.


Ο Σαρκοζί απάντησε μάλιστα σε πολύ υψηλούς στην κατηγορία του Ολάντ ότι μειώνει τους φόρους για τους πλούσιους κατηγορώντας ευθέως τον αντίπαλό του ως ψεύτη. «Θέλετε λιγότερους πλούσιους, θέλω λιγότερους φτωχούς», επισήμανε ο πρόεδρος σε άλλο σημείο.


Με τη συζήτηση να μπαίνει στο καυτό θέμα του δημοσιονομικού συμφώνου, ο Ολάντ επανέφερε την θέση του ότι θα το επαναδιαπραγματευτεί για να προστεθεί και ρήτρα για την ανάπτυξη: οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμα και αυτοί που πολιτικά σεν συμφωνούν μαζί μου συμφωνούν με αυτό διαβεβαίωσε.


Ο Σαρκοζί ανταπαντώντας επέσεισε τον κίνδυνο η Γαλλία να πάρει τον δρόμο της Ελλάδας ή της Ισπανίας με μία σοσιαλιστική διακυβέρνηση και χρησιμοποίησε και πάλι το επιχείρημα της απειρίας του αντιπάλου του, ο οποίος δεν έχει ασκήσει δημόσιο αξίωμα. «Γνωρίζω πολύ καλά την Ευρώπη», ήταν η απάντηση του Ολάντ.


Στο ντιμπέιτ και το μεταναστευτικό


Περνώντας στο θεματικό κύκλο των κοινωνικών θεμάτων και συγκεκριμένα στο μεταναστευτικό, ο Ολάντ σημείωσε ότι επιδίωξη του όταν γίνει πρόεδρος είναι να ελέγξει τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών που έρχονται στη Γαλλία.


Ωστόσο ο Σαρκοζί ακολούθησε μία περισσότερο σκληρή γραμμή λέγοντας (μετά την αναγκαία υπενθύμιση ότι η Γαλλία είναι μία ανοιχτή χώρα) ότι θα περιορίσει στο μισό τη νόμιμη μετανάστευση. Επανέλαβε δε και τη θέση του ότι η Γαλλία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη Σένγκεν αν μέσα σε ένα χρόνο δεν γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα σύνορα της Ένωσης.


Η συζήτησε πέρασε και στο ζήτημα του νόμου για τη μαντίλα με τους δύο υποψήφιους να συμφωνούν, έστω και από κάπως διαφορετικές θέσεις, ότι ο νόμος που απαγορεύει στις γυναίκες να κυκλοφορούν καλούμενες θα εφαρμοστεί αυστηρά.


Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: