Η Ελλάδα δεν έχει αυτή την περίοδο ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση, έτσι δεν θα είναι πρόβλημα αν η επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας καθυστερήσει για λίγες εβδομάδες, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, σύμφωνα με το Reuters.
«Απ' όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ' όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους», είπε ο Μάρτιν Κότχαους στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.
Όπως σημείωσε, μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην καταβολή της δόσης «δεν θα προκαλέσει προβλήματα».
Νωρίτερα, είχε δηλώσει πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζονται μια θετική αναφορά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα προτού εκταμιεύσουν στα τέλη Ιουνίου τη δεύτερη δόση της βοήθειας, ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου.
Ζώνες ελεύθερου εμπορίου
Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μέτρων από έξι σημεία για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματας, το οποίο προβλέπει την δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.
Το Βερολίνο ευνοεί τη δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου στις χώρες της Ευρωζώνης που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης χρέους, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών σε ένα ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον και με λιγότερο περιοριστικούς κανόνες λειτουργίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel που δεν αποκαλύπτει τις πηγές των πληροφοριών του.
Το σχέδιο προβλέπει ότι τα κράτη που βρίσκονται σε οικονομική κρίση θα αναμορφώσουν την αγορά εργασίας τους με βάση το γερμανικό μοντέλο καθιστώντας πιο ευέλικτη τη νομοθεσία για την προστασία απέναντι στις απολύσεις ή μειώνοντας το μισθολογικό κόστος.
Για να υπερβούν τις οικονομικές τους δυσκολίες τα κράτη μπορούν επίσης να θεσπίσουν οργανισμούς που θα είναι επιφορτισμένοι με την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών, ένα μοντέλο που εφαρμόσθηκε από τη Γερμανία μετά την επανένωση για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας.
Άλλο σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός συστήματος εκπαίδευσης των νέων κατά το γερμανικό μοντέλο, που προάγει την εκπαίδευση σε επιχειρηματικό περιβάλλον.
Δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politbarometer για το δίκτυο ZDF της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται κατά των ευρωομολόγων και κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Το 79% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των ευρωομολόγων, ακολουθώντας τη γραμμή της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επανέλαβε τη θέση της κατά τη διάρκεια της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. Μόνο το 14% τάσσεται υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Παράλληλα, αυξήθηκε το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται κατά της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Το 60% των ερωτηθέντων επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έναντι 49% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ίδια έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο. Μόνο το 31% των Γερμανών επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρώ έχει μάλλον αρνητικές συνέπειες για τη Γερμανία και το 45% θεωρεί, αντίθετα, ότι το κοινό νόμισμα έχει θετικές συνέπειες για τη χώρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
25-5-2012
2 σχόλια:
ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ?ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ???? ΚΟΥΓΚΙΙΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ( ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ )
ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΜΑΣ ΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ.ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Δημοσίευση σχολίου