Τετάρτη, Μαΐου 30, 2012

ΟΙ ΙΡΛΑΝΔΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ


Αν οι τράπεζες της Ισπανίας δεν βρίσκονταν υπό κατάρρευση και τα δημόσια ταμεία στην Ελλάδα δεν κινδύνευαν να στερέψουν από μετρητά, το αυριανό δημοψήφισμα στην Ιρλανδία θα ήταν αναμφίβολα το βασικό θέμα συζήτησης ανά την Ευρώπη. Αύριο λοιπόν οι ιρλανδοί ψηφοφόροι, οι οποίοι ήδη ζουν την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οικονομικής ύφεσης, προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το νέο δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων καθώς και προστίμων σε όσες χώρες δεν περιορίζουν σε συγκεκριμένα όρια το έλλειμμα και το χρέος τους.
Η Ιρλανδία είναι η μοναδική εκ των 17 χωρών-μελών της ευρωζώνης που θέτει το δημοσιονομικό σύμφωνο σε λαϊκή ψήφο, καθώς βάσει του ιρλανδικού νόμου οποιαδήποτε μεταβίβαση εθνικής κυριαρχίας απαιτεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος.


ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «Ναι» προηγείται καθώς το υποστηρίζουν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, μεταξύ των οποίων το Φίνε Γκέιλ και οι Εργατικοί που συνεργάζονται στην κυβέρνηση. Το «Ναι» φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 47% και το «Οχι» 35%, με ένα ποσοστό περίπου 18% αναποφάσιστους. Ωστόσο κανένας δεν πρέπει να ξεχνά, υποστηρίζουν οι αναλυτές, ότι η Ιρλανδία έχει ένα ιστορικό αντίδρασης σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης και μεταβίβασης εξουσίας στις Βρυξέλλες. Με δημοψηφίσματα οι Ιρλανδοί είχαν απορρίψει αρχικά τις συνθήκες της Νίκαιας και της Λισαβώνας για την ΕΕ, μετά το ξανασκέφτηκαν και αφότου ζήτησαν διευκρινίσεις τελικά τις ενέκριναν - πάλι με δημοψήφισμα.
Ακόμη όμως και αν κερδίσει το «Οχι» στο αυριανό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα δεν θα έχει αντίκτυπο στην προώθηση του δημοσιονομικού συμφώνου, για το οποίο δεν απαιτείται ομοφωνία, αλλά η έγκρισή του από 12 χώρες - ήδη το έχουν εγκρίνει η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Πρόκειται όμως για ένα σημαντικό τεστ για τη βιωσιμότητα της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που προωθείται παντού. Η ιρλανδική κυβέρνηση - η χώρα εντάχθηκε στον μηχανισμό διάσωσης το 2010 λαμβάνοντας 85 δισ. ευρώ - επιμένει ότι μόνο αν εγκριθεί το Σύμφωνο θα μπορεί να λάβει και άλλα κεφάλαια για την οικονομική ανάκαμψη. Αν δεν επικυρωθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, το Δουβλίνο δεν πρόκειται να έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία του ενώ, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Εντα Κένι, θεωρείται βέβαιο ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε υποβάθμιση.


ΟΙ ΦΟΒΟΙ. Μια πιθανή απόρριψη, φοβούνται αξιωματούχοι της ΕΕ, μπορεί να ενθαρρύνει και άλλα κράτη να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, θέτοντας εν αμφιβόλω όλη την πολιτική της αυστηρής λιτότητας που προωθεί το Βερολίνο. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα φλέγον σε μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου τα μέτρα πλήττουν ήδη μεγάλες κοινωνικές τάξεις και η αντίδραση διογκώνεται. Το ενδιαφέρον, πάντως, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι ότι πολλοί Ιρλανδοί δηλώνουν πως θα υπερψηφίσουν το σύμφωνο παρότι διαφωνούν ριζικά με την αυστηρή λιτότητα αλλά και την επιβολή της από το Βερολίνο. Επειτα από τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Ιρλανδία ήταν το «πρότυπο» για τη λιτότητα - εκεί προωθήθηκαν όλα τα προγράμματα περικοπών δαπανών που είχαν προταθεί από το ΔΝΤ -, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι παρά τη λιτότητα η κρίση θα διαρκέσει πολύ ακόμα. Μάλιστα, όπως παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ», η ενίσχυση της Αριστεράς στην Ελλάδα και η εκλογή του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία ενίσχυσε τον τελευταίο καιρό την εκστρατεία του «Οχι» στην οποία ηγείται το κόμμα Σιν Φέιν. Ο ηγέτης του Τζέρι Ανταμς και πολλά στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι, ακόμη και αν οι Ιρλανδοί ψηφίσουν «Οχι», η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσφέρει και άλλη χρηματική βοήθεια - κάτι που οι οπαδοί τού «Ναι» τονίζουν ότι δεν θα γίνει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: