Η έλλειψη ρευστού στην αγορά, η μειωμένη τροφοδοσία φαρμάκων από τις μητρικές εταιρείες προς τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα, οι παράλληλες εξαγωγές και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων έχουν ως αποτέλεσμα τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων. Ηδη, οι ασθενείς αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο βασικά φάρμακα, που βρίσκονται σε έλλειψη.
Για το πρόβλημα που εντείνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα σειρά συναντήσεων, τόσο με τις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και με τις φαρμακαποθήκες που διακινούν τα σκευάσματα στα φαρμακεία, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση.
«Σε κάποιες περιπτώσεις για τις ελλείψεις ευθύνονται οι ίδιες οι εταιρείες, ενώ για άλλες το πρόβλημα εντοπίζεται στις παράλληλες εξαγωγές», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας.
Οι μητρικές εταιρείες προμηθεύουν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα με μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από ό,τι στο παρελθόν, ενώ το κούρεμα τιμών στα σκευάσματα έχει κάνει ακόμη πιο δελεαστικές τις παράλληλες εξαγωγές καθώς οι φαρμακαποθηκάριοι κερδίζουν περισσότερο πουλώντας τα φάρμακα στο εξωτερικό αντί στην εσωτερική αγορά.
Ο κ. Τούντας σημειώνει ότι ο Οργανισμός ασκεί πιέσεις και στις δύο πλευρές ώστε να περιοριστούν οι ελλείψεις. Σε αντίθετη περίπτωση, «θα προβούμε στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, εφόσον δεν τηρείται η προϋπόθεση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών», προσθέτει.
Πάντως, το θέμα της έλλειψης φαρμάκων πρώτης γραμμής - σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων ευρείας κατανάλωσης αντικαρκινικά, αντιδιαβητικά, σκευάσματα για τον διαβήτη και καρδιολογικά -, όπως παραδέχονται στελέχη της αγοράς, γίνεται πιο πολύπλοκο από ποτέ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος κατήγγειλε χθες ότι από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν 163 σκευάσματα. Ετσι, οι χρονίως πάσχοντες αναγκάζονται να αλλάξουν ακόμη και τη θεραπευτική αγωγή τους με υποκατάστατα που τους προτείνουν οι γιατροί τους ως δεύτερη επιλογή.
Ο ΕΟΦ ωστόσο περιορίζει τη λίστα στα 28 σκευάσματα, για τα οποία - όπως αναφέρουν τα στελέχη του - η έλλειψη είναι συστηματική.
«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με στελέχη πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες ωστόσο αρνούνται ότι έχει αλλάξει η πολιτική τροφοδοσίας τους από τις μητρικές φαρμακοβιομηχανίες. Μάλιστα, επικαλούμενα την οικονομική κρίση και τον κίνδυνο χρεοκοπίας, υποστηρίζουν ότι έχουν προμηθευτεί επιπλέον στοκ ώστε αν προκύψει έκτακτη ανάγκη να μην ξεμείνει η ελληνική αγορά.
Ετσι, από την πλευρά τους ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών στις φαρμακαποθήκες και στο διαχρονικό πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών. Οι φαρμακοβιομηχανίες πάντως δεν θα μπορούσαν να παραδεχτούν έλλειψη αποθεμάτων, δεδομένου ότι ο νόμος ορίζει πως πλέον των εγχώριων αναγκών οι εταιρείες πρέπει να παρουσιάζουν πλεόνασμα της τάξης του 25% για έκτακτες περιστάσεις (τουρισμός, λαθρομετανάστες κ.τ.λ.) και να έχουν απόθεμα στις αποθήκες τους τουλάχιστον για τρεις μήνες.
«Αυτή την περίοδο οι εταιρείες περιορίζουν το άνοιγμά τους στην Ελλάδα και σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακαποθηκών Ελλάδας Ανδρέας Γαλανόπουλος. Συμπληρώνει μάλιστα πως το best seller των παράλληλων εξαγωγών αφορά 60 κωδικούς σκευασμάτων, των οποίων η πατέντα δεν έχει λήξει, αλλά η τιμή τους έχει μειωθεί σημαντικά στη χώρα μας. Ως αποτέλεσμα, οι φαρμακαποθηκάριοι δίνουν προτεραιότητα στις εξαγωγές.
Χαρακτηριστική η περίπτωση γνωστού φαρμάκου (οιστρογόνο) για τη θεραπεία των συμπτωμάτων και επιπλοκών που σχετίζονται με την οιστρογονική ανεπάρκεια: το 80% των σκευασμάτων που εισάγονται, επανεξάγονται σε χρόνο ρεκόρ.
Ο κ. Γαλανόπουλος προσθέτει ακόμη μία παράμετρο στο παζλ που συνθέτουν οι ελλείψεις φαρμάκων. Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι φαρμακαποθηκάριοι έχουν προκαλέσει αρρυθμίες στην αλυσίδα τροφοδοσίας καθώς δυσχεραίνονται οι οικονομικές συναλλαγές με τις εταιρείες αλλά και τα φαρμακεία.
ΤΑ ΝΕΑ-
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ
ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου