ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΟΚ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ
Μάλλον ανώδυνα θα περάσει ο Μάιος, παρά τις «φουσκωμένες» λήξεις ομολόγων, καθώς από τις δηλώσεις σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον φαίνεται ότι οι δανειστές μας χαμηλώνουν τους τόνους εν αναμονή των εξελίξεων και πιθανότατα των νέων εκλογών, διαπιστώνοντας ότι οι μάλλον άκομψες παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών κάθε άλλο παρά έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ήτοι μια κυβέρνηση κομμένη και ραμμένη στο κουστούμι του Μνημονίου.
Στις 15 Μαίου μας περιμένει το ομόλογο των 450 εκατ. Ευρώ, το οποίο όμως μάλλον θα έμενε απλήρωτο ούτως ή άλλως, αν πιστέψουμε τα όσα έλεγαν υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τη τύχη των τίτλων που δεν θα μπουν τελικά στη διαδικασία του «κουρέματος».
Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα μας περιμένει το ομόλογο των 4 δις ευρώ, που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι διαφορετική. Το. κλειδί δεν είναι άλλο από τα 5,3 δις ευρώ, που αποτελεί μέρος της πρώτης και «σπασμένης» δόσης του «πακέτου» των 130 δις ευρώ, τα οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα φτάσουν στην Αθήνα έως τις 15 του μήνα.
Επί του παρόντος δεν φαίνεται διάθεση και πρόθεση των Βρυξελλών- τα 5,3 δις ευρώ θα βγουν από τον ευρωπαϊκό «κουμπαρά»- να χρησιμοποιήσουν το κονδύλι αυτό ως μέσο άσκησης πίεσης προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, ενώ εξαρχής δεν είχε τεθεί ως προϋπόθεση για την εκταμίευση τους ο ένας ή ο άλλος μετεκλογικός συσχετισμός δυνάμεων.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι με τα 5,3 δις ευρώ θα μπορέσουν να καλυφθούν οι εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και να ενισχυθούν τα έσοδα άρα και τα ταμειακά διαθέσιμα, προκειμένου να καλυφθούν και οι εσωτερικές ανάγκες. Άλλωστε, υπάρχουν πάντα τα «εργαλεία» των εκδόσεων εντόκων γραμματίων- η πρώτη σήμερα- απ' όπου θα μπορούσαν να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες.
Ως εκ τούτου, το. ραντεβού δίνεται τον Ιούνιο ή για την ακρίβεια στο τέλος Ιουνίου, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι τότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει κάποια δραματικά ανατροπή στα προσδοκώμενα έσοδα. Όπως επεσήμαναν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στο REUTERS, εάν δεν υπάρχει τότε κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί με τη Τρόικα για την επόμενη δόση, τότε ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ρευστότητας.
http://www.iefimerida.gr
ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2012
1 σχόλιο:
που πηγανε ολες αυτες οι απειλες απο τα μμε,τους πολιτικους και τους δανειστες περι καταστροφης της χωρας,εξοδο απο ευρω και ευρωζωνη και επιστροφης μας στις σπηλιες οπου θα επιζουσαμε τρωγωντας ριζες και σκουλικια οσοι καταφερναν να επιβιωσουν;;;;
Δημοσίευση σχολίου