Μπορεί η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη να μην καταλήξει σε αποφάσεις, όπως δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, αλλά οπωσδήποτε θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα, ενδεχομένως και ουσιαστική. Κι αυτό γιατί στο «τραπέζι» της συζήτησης βρίσκονται τα ευρωομόλογα και οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις γερμανικές αντιδράσεις, ο Φρανσουά Ολάντ είναι έτοιμος να πιέσει πολύ για το ευρωομόλογο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον ότι θα πιέσει για το ευρωομόλογο μέχρι τέλους.
Πάντως, μετά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «υπάρχει πιθανότητα συμβιβαστικών λύσεων» με τη Γερμανία στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του Φρανσουά Ολάντ, δηλαδή την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εκμετάλλευση των αδιάθετων διαρθρωτικών πόρων και θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Σημείωσε, δε, ότι τόσο η ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ, όσο και η εκμετάλλευση των διαρθρωτικών πόρων θα μπορούσαν ειδικότερα να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες και ταχείες επενδύσεις στην Ελλάδα, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Αλλά ακόμη και επί των κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας με το Βερολίνο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Ο Πιερ Μοσκοβισί αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη, προς το παρόν, «σοβαρή διάσταση απόψεων» για τα ευρωομόλογα που αφορούν την αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους κρατών της ευρωζώνης, ιδέα που υποστηρίζει με θέρμη ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά απορρίπτεται κατηγορηματικά από την καγκελάριο Μέρκελ.
«Σε ό,τι μάς αφορά είναι μία καλή ιδέα, αλλά δεν μπορούμε να την επιβάλουμε, θα τη συζητήσουμε... Επιμένουμε», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η Γαλλία δεν θα επικυρώσει το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, εάν αυτό δεν συμπληρωθεί με ένα κεφάλαιο για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ για τη νομική μορφή που θα έχει αυτό το κεφάλαιο για την ανάπτυξη, δήλωσε ότι κατ' αρχάς θα συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας και στη συνέχεια η μορφή που θα λάβει.
Ο Πιερ Μοσκοβισί εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να διαλύσει τη δυσπιστία που θα μπορούσε να υπάρχει στη Γερμανία απέναντι στη νέα γαλλική κυβέρνηση διατυπώνοντας ένα σαφές μήνυμα: «Εδωσα τη διαβεβαίωση ότι θα τηρήσουμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να θεωρούν ως προς το σημείο αυτό ότι στερούμαστε σοβαρότητας ή είμαστε επιεικείς».
«Η Γαλλία επιθυμεί μία σχέση φιλίας με τη Γερμανία: κατανοούμε τις ανησυχίες τους για την δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά οφείλουν να κατανοήσουν τις δικές μας ανησυχίες για την ανάπτυξη» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
21-5-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου