Δευτέρα, Μαΐου 14, 2012

ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ EUROGROUP-ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΣΤΑΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ


Επανέλαβαν την προϋπόθεση απαρέγκλιτης τήρησης των ελληνικών δεσμεύσεων για συνέχιση της χρηματοδότησης και το «απευκταίο», αλλά πιθανό, ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσερχόμενοι στην κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες, στην κορυφή της οποίας είναι το μετεκλογικό σκηνικό στην Αθήνα αλλά και η επιδεινούμενη κατάσταση της Ισπανίας.



Οι υπουργοί Οικονομικών υπογραμμίζουν εν χορώ πως οι συμφωνίες έχουν γίνει «με την Ελληνική Δημοκρατία, όχι με κάποιο κόμμα», αν και έχουν αφήσει περιθώριο «διευκολύνσεων» με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε είχε αναφέρει το Σάββατο πως «αν οι Έλληνες έχουν κάποια ιδέα για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, επιπροσθέτως, για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, μπορούμε να το συζητήσουμε και να το σκεφτούμε».


Όσον αφορά την Ελλάδα, το Eurogroup θα εξετάσει ειδικότερα και τα ζητήματα του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ  (που λήγει την Τρίτη) και οι εκκρεμμότητες στην τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.


Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως είναι πιθανό το Eurogroup να μην προχωρήσει σε ξεκάθαρη ανακοίνωση για την Ελλάδα, που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως παρέμβαση στις εν εξελίξει πολιτικές διεργασίες στην Αθήνα.


Τη Δευτέρα, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Σόιμπλε σημείωσε πως «κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει από τη συνέπεια δεκαετιών κακοδιαχείρησης, αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα, όποιον και να ακολουθήσει». 


Δεν πρόκειται για «γενναιοδωρία προς την Ελλάδα», ανέφερε ο Σόιμπλε, «αλλά με το (ποια λύση) μπορεί να γίνει δεκτή και είναι αξιόπιστη από οικονομική άποψη».


Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η αναφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε από το Βερολίνο την «ανησυχία της» για την κατάσταση στην Ελλάδα, εκτιμώντας πάντως ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο και θα παραμείνει στο ευρώ. 


«Δεν πιστεύω πως θα συμβεί αυτό» ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραβεί το μνημόνιο, είπε. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι στην αντίθετη περίπτωση η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα θα έπαιρνε τέλος -επαναλαμβάνοντας πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη και πως πρέπει να καταβληθεί «κάθε προσπάθεια για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να επιστρέψει σε ανάπτυξη».


«Δεν θα κερδιζόταν τίποτε από μία ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη» ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Στέβεν Βανάκερε. «Δεν έχει νόημα να μιλάμε για καταστάσεις που δεν θα έλυναν το πραγματικό, θεμελιώδες πρόβλημα, δηλαδή την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας» τόνισε, προσθέτοντας πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι εντός της Ευρωζώνης».


Πάντως η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ Μαρία Φέκτερ υπογράμμισε πως έξοδος από την Ευρωζώνη θα σήμαινε απαραίτητα πλήρης έξοδο από την ΕΕ: «Δεν γίνεται να φύγεις από την Ευρωζώνη, γίνεται να φύγεις από την ΕΕ και τότε βγαίνεις και από την Ευρωζώνη» είπε προσερχόμενη.


«Η κατάσταση είναι σοβαρή» τόνισε η υπουργός, λέγοντας πως «έχουμε μία συμφωνία και μόνο όταν τηρούνται οι δεσμεύσεις, δίνονται τα χρήματα». 


«Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα, όχι με κόμματα»


Κοινός παρονομαστής της θέσης με των Ευρωπαίων υπουργών είναι η επιμονή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει «η χώρα, και όχι μεμονωμένα κόμματα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά: Επιμένοντας πως δεν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν τόνισε πως «έχουμε συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία, όχι με ένα πολιτικό κόμμα».


«Δεν σχεδιάζουμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να είναι στο ευρώ και στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες δύο ημέρες θα της παράσχω κάθε βοήθεια γι' αυτό... αλλά πρέπει πρώτα να κανονίσουν τα του οίκου τους» είπε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν. 


«Και αν το αναλύσει κανείς» συνέχισε, «το πρόβλημά τους δεν είναι αυτήν τη στιγμή πραγματικά οικονομικό ή δημοσιονομικό, το άμεσο πρόβλημα στην Ελλάδα, στην Αθήνα, είναι πρόβλημα δημοκρατίας».


Και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος επανέλαβε πως η «Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχει ήδη συμφωνήσει να λάβει. Χρειάζεται να βρούμε λύσεις και να δώσουμε βοήθεια. Η Ελλάδα χρειάζεται να λάβει σειρά μέτρων και η πολιτική αβεβαιότητα την εμποδίζει να τα πάρει και αυτό βαραίνει τις αγορές». 


Ο ντε Γκίντος αρνήθηκε επίσης να συζητήσει για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις και ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά και το αποτέλεσμα εκλογών, πρέπει να ανταποκριθεί».


Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: