Τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ πάνω στη βελγική οικονομία, διερευνούν σε συνεντεύξεις τους προς τη βελγική εφημερίδα «Le Soir» δύο Βέλγοι οικονομικοί αναλυτές. Ειδικότερα σύμφωνα με τον Ετιέν ντε Καλατέ, οικονομολόγο στην τράπεζα Degroof και καθηγητή στο UCL (πανεπιστήμιο της Λουβέν), μια ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα επηρέαζε αρχικά το Βέλγιο ανάλογα με την ικανότητά του να περιορίσει το πρόβλημα. Αν υπάρξει μετάδοση ή φόβος μετάδοσης, σημειώνει, οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές. Τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, θα πρέπει να απορροφηθεί από τους υπόλοιπους η μη εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, θεωρώντας εξαιρετικά απίθανο να είναι σε θέση η Ελλάδα να εξυπηρετήσει η ίδια το χρέος της αν επιστρέψει στη δραχμή.
Αυτό σημαίνει, παρατηρεί, πως θα πρέπει να απορροφήσουμε τις απώλειες όλων εκείνων που θα τις υποστούν.
Επιπλέον, η επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα θα οδηγούσε στην εξαθλίωσή της και θα μείωνε τις αγορές της από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, σχολιάζει ο κ. Καλατέ, οι πωλήσεις του Audi A1 στην Ελλάδα θα σημείωναν μείωση, κάτι που θα ήταν άσχημη είδηση για το εργοστάσιο Forest (στο Βέλγιο) που τα κατασκευάζει.
Στο άλλο άκρο, οι διακοπές στην Ελλάδα θα γίνουν για τους Βέλγους φθηνότερες. Ερωτηθείς αν η αποχώρηση του «ασθενούς» από την οικογένεια θα καθησυχάσει τις αγορές και θα ενισχύσει το ευρώ με αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις, ο κ. Καλατέ απαντά πως αυτή η εξέλιξη θα έχει δυο όψεις: Η μια όψη αφορά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τη θετική αντίδραση των χρηματιστηρίων, την αύξηση της κατανάλωσης από τους Ευρωπαίους.
Η άλλη όψη αφορά την άνοδο του ευρώ και τη δυσκολία των εξαγωγέων να ανταγωνιστούν τα φθηνότερα αμερικανικά και ασιατικά προϊόντα.
Το καλύτερο θα ήταν να εμπιστευτούμε την Ελλάδα και να της δώσουμε χρόνο να προσαρμοστεί και οι Έλληνες να αποδειχθούν αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης, καταλήγει. Σύμφωνα εξάλλου με τον Λιονέλ Αρτίζ, καθηγητή Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αφορά πρωτίστως τους Έλληνες, αλλά προκαλεί ανησυχία ως προς τη δυνατότητα αλλά και την επιθυμία των Ελλήνων να εξυπηρετήσουν το χρέος τους στη συνέχεια.
Ο ίδιος πιστεύει πως, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και δεδομένου του οικονομικού σοκ που θα έχει υποστεί, δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Το γεγονός αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στον τραπεζικό τομέα.
Οι Βέλγοι ιδιώτες, σε αυτή την περίπτωση, θα επηρεαστούν στο βαθμό που θα κληθούν να συμμετάσχουν μέσω της φορολογίας στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος. Βραχυπρόθεσμα, ο βελγικός μισθός δεν θα αλλάξει, αλλά, αν η ευρωζώνη αποφασίσει να διαθέσει πόρους για την απορρόφηση του χρηματοπιστωτικού σοκ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Ερωτηθείς αν η αποχώρηση του «ασθενούς» από την οικογένεια θα καθησυχάσει τις αγορές και θα ενισχύσει το ευρώ με αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις, ο κ. Αρτίζ απαντά πως αυτό δεν ισχύει. Αν γίνει η αρχή, θα υπάρξουν αμφιβολίες για την Ισπανία και για την Πορτογαλία, και αυτό θα ήταν και το τέλος του ευρώ. Δηλώνει δε πως δεν πρέπει να γίνει τέτοια αρχή αλλά αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει δράση, δηλ. η εξυπηρέτηση μέρους του ελληνικού χρέους από την ευρωζώνη, ακόμα και αν δεν συμφέρει πολιτικά.
Κατά τη γνώμη του, αυτή η επιλογή είναι λιγότερο ριψοκίνδυνη από το άγνωστο. «Αν δούμε, σε πολιτικό επίπεδο, ποιος είναι έτοιμος να κυβερνήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, αντιλαμβανόμαστε πως αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται σίγουρα να ικανοποιήσουν το χρέος τους» σχολιάζει. Τέλος, σε σχετική ερώτηση, παρατηρεί πως μπορεί το ελληνικό ελαιόλαδο να γίνει φτηνότερο για τον απλό Βέλγο πολίτη, αλλά τις επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα τις πληρώσεις μελλοντικά ο ίδιος πολίτης, δηλαδή οι νέες γενιές.
ΑΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
29-5-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου