Οι πρώτες κάλπες μετά την πτώση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στήνονται την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Ιταλία για τις τοπικές εκλογές, που αποτελούν την πρώτη εκλογική δοκιμασία για την κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι και μία μίνι πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές του 2013.
Στις κάλπες καλούνται οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι -περίπου το 13% του εκλογικού σώματος- σε 800 κυρίως μικρούς δήμους της χώρας, με τους αναλυτές να διαβλέπουν ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι στα κόμματα που στηρίζουν τον Μάριο Μόντι στη Βουλή και πιθανώς χαμηλή προσέλευση.
Η εκλογή δημάρχων δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα του Μάριο να συνεχίσει με τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θεωρεί απαραίτητες για την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Θα δώσει, όμως, κατά τα φαινόμενα ένα ηχηρό μήνυμα στα κόμματα που συγκροτούν τον συνασπισμό, τη μπερλουσκονική δεξιά και το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, καθώς συσσωρεύεται η οργή των Ιταλών για τα φορολογικά μέτρα και τις περικοπές στις δαπάνες.
Μέσα στο γενικό κλίμα δυσπιστίας απέναντι στους πολιτικούς και αποπροσανατολισμού των ψηφοφόρων, ιδιαίτερη δυναμική έχει αποκτήσει το κίνημα του γνωστού κωμικού και καυστικού σχολιαστή της πολιτικής Μπέπε Γκρίλο, που βασίζει την εκστρατεία του στις δημοτικές εκλογές κόντρα στο ενιαίο νόμισμα και την Ευρωζώνη.
«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης και απαξίωσης για την πολιτικής στην Ιταλία, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό» δηλώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ισχυρή μετριοπαθής παρουσία στον κεντροδεξιό Λαό της Ελευθερίας (Pdl).
«Δυστυχώς αυτό έχει ανοίξει χώρο γι' αυτά τα πολύ επικίνδυνα λαϊκίστικα φαινόμενα όπως ο Γκρίλο. Όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης» είπε ο Φρατίνι, σημειώνοντας πως η κεντροδεξιά θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Μόντι έως τις προγραμματισμένες εκλογές του 2013.
«Έχουμε αναλάβει μία δέσμευση και θα την τηρήσουμε» αναφέρει ο Φρατίνι.
Πολλοί υποψήφιοι κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές με ανεξάρτητες λίστες και μία έρευνα του ινστιτούτου Demopolis κατέδειξε πως ο βαθμός εμπιστοσύνης στα μεγάλα κόμματα κυμαίνεται μόλις στο 5%. Έρευνα που διεξήχθη επίσης την περασμένη εβδομάδα κατέδειξε ότι το 48% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι ή επιλέγουν την αποχή.
Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι της ιταλικής κεντροαριστεράς υπογραμμίζει ότι κινήματα όπως αυτό των «Πέντε Αστέρων» του οποίου ηγείται ο Μπέπε Γκρίλο «ξεκινούν με δημοκρατικά επιχειρήματα, αλλά για να κεφαλαιοποιήσουν την αντίδραση του κόσμου καταλήγουν δεξιά».
Τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής ελάχιστα έχουν πράξει όμως τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις δημοτικές κάλπες προκειμένου να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.
Αν και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κρατά σε γενικές γραμμές χαμηλό προφίλ, ο Λαός της Ελευθερίας (Pdl), το μεγαλύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα της σημερινής Βουλής, παραπαίει εξαιτίας της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από τον τέως πρωθυπουργό και αναζητά νέα κατεύθυνση έπειτα από δεκαετίες σκανδάλων.
Οι παλιοί σύμμαχοι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά -που κατέβηκαν πριν δεκαετίες στην πολιτική σκηνή λέγοντας ότι θα πολεμήσουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς της Ρώμης- έχουν βυθιστεί στο σκάνδαλο υπεξαίρεσης κομματικής χρηματοδότησης που οδήγησε τελικά στην παραίτηση του Ουμπέρτο Μπόσι από την ηγεσία.
Σε αυτές τις εκλογές η Λέγκα (που βρίσκεται στην αντιπολίτευση) και ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας κατεβαίνουν ανεξάρτητα.
Ένα άλλο σκάνδαλο υπεξαίρεσης κομματικής χρηματοδότησης έχει ξεσπάσει παράλληλα με πρωταγωνιστή πρώην ταμία του κεντρώου κόμματος Μαργαρίτα, που έχει συνενωθεί από το 2007 με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Στις δημοσκοπήσεις είναι σταθερό εδώ και μήνες το προβάδισμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο μένει να αποδειχθεί εάν το χρόνια διασπασμένο μπλοκ της κεντροαριστεράς θα μπορέσει να συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
4-5-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου