Τρίτη, Ιουνίου 26, 2012

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΑΝΑΒΕΙ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ. ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ!


Με το που ανέβηκαν οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το στέγνωμά τους, λόγω λειψής υγρασίας, έκαναν την εμφάνισή τους οι καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Γιατί, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, οι χωματερές είναι διάσπαρτες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, οι ηλεκτροφόρες γραμμές της ΔΕΗ διασχίζουν τα δάση, ενώ η χρηματοδότηση για την προστασία και ανάπτυξη των δασών και δασικών εκτάσεων από πενιχρή έγινε πενιχρότατη.



Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Ακόμα κι αυτή η πενιχρότατη χρηματοδότηση καταβάλλεται παράκαιρα, με αποτέλεσμα να καθίσταται σε σημαντικό βαθμό άχρηστη. Για παράδειγμα, ενώ οι αποφάσεις για την έγκριση και κατανομή της χρηματοδότησης πρέπει να ολοκληρώνονται το Δεκέμβρη κάθε χρονιάς και στις αρχές του χρόνου να ολοκληρώνεται η πρόσληψη του αναγκαίου εποχιακού προσωπικού, αυτό δε συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Οι εγκριτικές αποφάσεις βγαίνουν τον Ιούνη, ακόμη και τον Ιούλη και οι προσλήψεις αρχίζουν τον Αύγουστο. Ετσι, οι όποιες εργασίες γίνουν μετά τον Αύγουστο δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην ανάπτυξη και την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.


Αυτό φυσικά δεν γίνεται τυχαία, όπως εδώ και χρόνια τονίζουμε. Γίνεται γιατί όλες οι κυβερνήσεις, πράσινες και μπλε, έχουν αφήσει στην τύχη τους τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Οσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι δηλαδή τις καταστροφικές πυρκαγιές  τις προκαλούν «εγκληματικά στοιχεία», είναι είτε αδαείς είτε φερέφωνα των κυβερνώντων, που θέλουν να τους αθωώσουν για την εγκληματική τους πολιτική έναντι των δασών. Σ’ όλους αυτούς προτείνουμε. Δοκιμάστε να βάλετε φωτιά σ’ ένα καλά συντηρούμενο και φυλασσόμενο δάσος. Θα διαπιστώσετε ότι αυτό είναι από δύσκολο έως αδύνατο.


Επιστρέφουμε στην παράθεση στοιχείων για την προστασία και την ανάπτυξη των δασών. Αρχίζουμε με τις εγκριτικές αποφάσεις χρηματοδότησης για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και για τις προσλήψεις του αναγκαίου εποχιακού προσωπικού. Κατά τη γνώμη μας, το προσωπικό αυτό δεν πρέπει να είναι εποχιακό, αλλά να δουλεύει όλο το χρόνο. Δε θα πάμε πολύ παλιά. Το 2009 είχαν προσληφθεί 1150 εποχιακοί δασεργάτες και δασολόγοι, σε χρόνο που είχε ολοκληρωθεί η σεζόν. Το 2010 μειώθηκαν σημαντικά και έπεσαν στους 695 (447 οκταμηνίτες και 248 τριμηνίτες). Το 2011 μειώθηκαν κατά 50% οι εποχιακοί εργάτες, αλλά τελικά δεν προσλήφθηκαν! Αποφασίστηκε να προσληφθούν 225 οκταμηνίτες και 125 τριμηνίτες, δηλαδή συνολικά 350 εποχιακοί εργάτες και να προσληφθούν το 2012.


Οι διαδικασίες αυτές ήταν και είναι, σκόπιμα, ιδιαίτερα χρονοβόρες. Αρχισαν τέλη Γενάρη οι διαδικασίες για την έγκριση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την πρόσληψη του εποχιακού προσωπικού, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν πριν την προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μάη του 2012. Συγκεκριμένα, είχαν υπογράψει δύο υπουργοί και δεν «πρόλαβε» να υπογράψει ο υπουργός Εσωτερικών. Ετσι, μπήκαμε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη και δεν έχει εγκριθεί η ΚΥΑ για τις προσλήψεις των 350 εποχιακών δασεργατών και δασολόγων. Αυτό σημαίνει ότι, εάν τελικά γίνουν οι προσλήψεις αυτές, θα καβατζάρουμε τον Αύγουστο. Ετσι, και φέτος θα βγει η σεζόν χωρίς να έχει προσληφθεί κι αυτό το ελάχιστο εποχιακό προσωπικό.


Πάμε τώρα στις εγκριτικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των εργασιών για την προστασία και ανάπτυξη των δασών, που όπως προαναφέραμε είναι πενιχρότατη. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης; Πρώτον, από το 2012 είναι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Βγήκαν οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση έργων αντιπυρικής προστασίας, αλλά αποκλείεται πριν το φθινόπωρο να αρχίσει να καταβάλλεται τμήμα της χρηματοδότησης για ν’ αρχίσουν να γίνονται οι εργασίες αντιπυρικής προστασίας. Δεύτερον, είναι η χρηματοδότηση από το λεγόμενο Πράσινο Ταμείο. Από την εκμετάλλευση των δασών και δασικών εκτάσεων εισρέουν στο Πράσινο Ταμείο πάνω από 20 εκατ. ευρώ το χρόνο. Απ’ αυτά, για την προστασία και ανάπτυξη των δασών και δασικών εκτάσεων δόθηκαν μόνο 4,8 εκατ. ευρώ το 2011, χωρίς να γνωρίζουμε εάν τελικά δόθηκε όλο αυτό το ποσό. Για το 2012 αποφασίστηκε να δοθεί από το Πράσινο Ταμείο το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ, όμως δεν είναι σίγουρο τι ποσό θα δοθεί τελικά, γιατί με την απόφαση 791 της 8ης Νοέμβρη του 2011 του Συμβουλίου μπήκε ο περιορισμός να μη δαπανηθεί πάνω από το 5% των καταθέσεών του, ενώ με βάση το νόμο 4030 δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για έργα που θα γίνουν μετά τον Αύγουστο του 2012.


Τρίτον, είναι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τους λεγόμενους εθνικούς πόρους. Φέτος βγήκε απόφαση με την οποία δίνονται 1053 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά, 651.000 ευρώ για συντήρηση και διεύρυνση του οδικού δασικού δικτύου και 134.000 ευρώ για φυτώρια. Σύμφωνα με δήλωση υπηρεσιακών παραγόντων, θα δοθεί ακόμη 1 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012.


Είναι, λοιπόν, πενιχρότατη η κρατική χρηματοδότηση και όπως λέει η λαϊκή παροιμία «με πορδές δεν βάφονται αυγά». Η εγκατάλειψη των δασών και των δασικών εκτάσεων συνεχίζεται και γι’ αυτό και φέτος θα παραδοθούν, για μια ακόμη χρονιά, στο καταστροφικό έργο των πυρκαγιών.





Κόντρα


http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=17145&cat_id=27
ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2012

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οχι μωρε, οι Τουρκοι τα καινε αφου!!
(και στο καπακι σηκωνουν τα αυθαιρετα και τους βαζουν και ρευμα!!) :ρ

Ανώνυμος είπε...

Ρε πρεζα γιατι να κανουν προσληψεις αφου εχουμε 40 χιλιαδες πλεοναζοντες μπατσους και καραβαναδες.Μη πουμε για τους δασκαλακους με πτυχιο της πλακας που ολο το καλοκαιρι τα ξυνουν και παιρνουν 5 χιλιαρο.Ας τους βαλουν ολους αυτους σε καθαριοτητα πυροβεστικη και εργα δρομων τα καλοκαιρια να γινουν παραγωγικοι.Πρεπει να ζητιανευουμε απο τους δανειστες για να βολευονται τα κομματοσκυλα?

Ανώνυμος είπε...

δασικούς δεν έχουμε; οι Αστυνομία θα καθαρίσει τα ξερόχορτα στα δαση αναρχοκούμουνο;

Ανώνυμος είπε...

Ο επιστημονας εδωσε λυση. Θα πανε οι δασκαλοι για να σβηνουν φωτιες και οι μπατσοι. Που παιρνουν πεντε χιλιαρικα σε ποιο σχολειο; πιστευα οτι πιο κατω απο αμοιβαδα δε παει αλλα τελικα εκανα λαθος. Νεοι οριζοντες ηλιθιοτητας ανοιξαν...
Τελικα οι δασκαλοι εχουν και πτυχια της πλακας αν το συγκρινουμε με τι αραγε; με τα δικα σου; πτυχιουχε παπαρολογιας, ιντερνετικου αυνανισμου; συρσου παλι απο τη σπηλια που βγηκες

Ανώνυμος είπε...

9:11 μάλλον δεν έχεις ιδέα τι εστί πυρκαγιά σε δάσος

εκεί που λες ότι η φωτιά είναι σχετικά μακριά, μια ριπή ανέμου σε κάνει σουβλάκι

θέλει γνώση και εκπαίδευση

Ανώνυμος είπε...

10.48 οντως ενας δασκαλος απο 15 ιουνη μεχρι 15 σεπτεμβρη παιρνει 5 χιλιαρικα και κανει διακοπες.Ας παει ενα τριμηνο εκπαιδευση γιατι παραπανω δεν θελει και να δουλευει ενα μηνα επιφυλακη στα δαση οταν εχει πολλα μποφορια δεν ειναι ντροπη να κανει δευτερη δουλεια το καλοκαιρι που κωλοβαραει.Οσον αφορα εμενα εχω πτυχιο τει αθηνας εχω αλλαξει 10 ειδων εργασιες σοβαρες και ποδαριου αναλογα με την ζητηση πληρωνομουν ψιχουλα με μπλοκακι ειμαι φεσωμενος και πιστευω οτι δεν ειναι ντροπη καποιος να πληρωνεται 12 μηνες και να δουλευει 12 μηνες οπως σε ΟΛΗ την ευρωπη.Εκτος αν εσυ εισαι φοροφαγας και θες να μας πινεις το αιμα στους φορους.

Ανώνυμος είπε...

μερικες επισημανσεις,
1)σε ΟΛΟ τον κοσμο οι εκπ/κοι το καλοκαιρι καθονται γιατι και τα σχολεια ειναι κλειστα, δε την κοπανανε απο τη δουλεια τους.
2)το διαστημα που οριοθετεις 15 ιουνη με 15 σεπτεμβρη και παλι ειναι λαθος καθως ειναι 30 ιουνη με 1 σεπτεμβρη αρα 2 μηνες.
3) ακομα και 3 μηνες να ηταν, αμα βαλεις το μισθο ενος νεου εκπ/κου ειναι 3 * 700 = 2100. σου λειπουν 2900.ομως 2*700 =1400 αρα λειπουν 3600. ενημερωσου για τις περικοπες που εχουν υποστει και μη μου πεις για εκπ/κους σε ηλικια πριν την συνταξη και δ/ντες.
4) νομιζεις οτι το πτυχιο σου ειναι κλασεις ανωτερο απο το πτυχιο ενος εκπ/κου που σε κανει να λες οτι ειναι της πλακας των αλλων; δε νομιζω... ατομα με πολυτεχνεια και μεταπτυχιακο ακομα και διδακτορικο ειναι εκπ/κοι, οποτε και παλι εισαι λαθος.
5) εκπ/κοι ειναι και γυναικες ηλικιας ας πουμε 50 χρονων. να πανε και αυτες για τα δαση; η θα βαλεις κριτηρια αντρες μεχρι τα 40 ας πουμε, με αριστη φυσικη κατασταση να σβηνουν φωτιες και τους υπολοιπους που θα τους εβαζες; να κοιτανε μηπως απο παρατηρητηρια στο δασος;
6) μη λες πραγματα τα οποια και εσυ ο ιδιος με μια πιο ψυχραιμη σκεψη δε θα τα ελεγες.
7) αν ακομα δε καταλαβαινεις οτι κανεις λαθος ενταξει καταλαβαμε,
θα θελες να ησουν δασκαλος αλλα δεν εγινες, οποτε σου φταινε οι αλλοι που εγιναν...

Ανώνυμος είπε...

Προς 12.10
1)Δεν μπορω να ξερω οτι οι εκπαιδευτικοι καθονται η δουλευουν κανοντας λιγοτερες διακοπες
2)Ο εκπαιδευτικος ειναι χρησιμος μεχρι 15 ιουνη που κλεινουν τα σχολεια και απο 15 σεπτ που ανοιγουν.Αν το μεσοδιαστημα δεν κανει μαθημα παει να πει οτι ψευτοδουλευει σε γραφειοκρατικες μαλακιες
3)Εγω σαν φορολογουμενος μαλακας τον πληρωνω ΜΙΚΤΑ = μισθο + ενσημα + κρατησεις + επιδοματα + 0,5 μισθο/3μηνο δωρα.Ολα αυτα δεν κανουν 2100 αλλα 5χιλιαρο προ του 2008 και σημερα μπορει λιγοτερα.
4)Θεωρω το πτυχιο μου ισοτιμο και ισως δυσκολοτερο σαν θειτκης κατευθυνσης και οχι παπαγαλιστικο.Το βασικο μου προβλημα ειναι αυτο της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.Δηλαδη εγω σαν μαθητης φοιτητης περασα 20 τουλαχιστον εξεταστικες περιοδους αξιολογησης.Σαν ελευθερος επαγγελματιας περναω αλλες 300 αξιολογησεις τον χρονο (εισαι καλος η οχι εκανες λαθος η σωστο εβγαλες λιγη παραγωγη η πολλη δεν δουλευει το συνεργειο σου και εχουμε ζημιες)Δεν μπορω να καταλαβω γιατι ο δασκαλος που εχει σκοπο την μορφωση των παιδιων μου δεν ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ αξιολογηση οπως σε ολη την ευρωπη και παντου (απο τους ανωτερους του και απο τους κηδεμονες των μαθητων του και τους μαθητες του) και εχει το αλαθητο του παπα.
5.Η γενικη μου αποψη ειναι οτι οποιος δουλευει στο δημοσιο δουλευει για το δημοσιο και κανει και δευτερη και τριτη δραστηριοτητα αν εχει κενο χρονο οπως ακριβως και στον ιδιωτικο τομεα ενα μικρο μαγαζι ρουχων η πωλητρια κανει και την ταμεια η το σφουγγαρισμα στο τελος και δεν προσλαμβανονται 5 ατομα για 5 δραστηριοτητες.
6.Ολα τα παραπανω τα λεω με ψυχραιμια και με εμπειρια σαν project manager οικοδομικων συνεργειων 15 ατομων.
7.Αν ακομα δεν καταλαβαινεις οτι κανεις λαθος ενταξει καταλαβαμε ,θα ζηταμε μια ζωη δανεικα σαν χωρα για να πληρωνουμε αργομισθους μεχρι να φτασουμε στην τεταρτη σταση πληρωμων στην ιστορια μας.