Κυριακή, Ιουνίου 03, 2012

ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ 35ΧΡΟΝΗ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ - ΕΨΑΧΝΑ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΦΑΡΜΑΚΑ


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ,ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΤΟΥ ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΣ,ΑΝΔΡΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΦΟΥ ΤΑ ΓΑΜΗΣΕ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ...ΕΦΥΓΕ ΣΑΝ ΚΥΡΙΟΣ...
Ο εφιάλτης χιλιάδων ασθενών και των συγγενών τους, που το τελευταίο διάστημα αναζητούν φάρμακα απολύτως απαραίτητα για τις θεραπείες τους, δεν έχει τέλος... Ειδικά οι καρκινοπαθείς, όπως και οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιακή ανεπάρκεια, οφθαλμολογικά προβλήματα κ.ά., συνεχίζουν να υπόκεινται στο μαρτύριο της αγωνιώδους αναζήτησης από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Κάποιοι δεν βρίσκουν λύση για εβδομάδες, με αποτέλεσμα η ζωή τους να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, ενώ άλλοι προμηθεύονται το απαραίτητο σκεύασμα με αρκετή καθυστέρηση, γεγονός που διαταράσσει την ομαλή εξέλιξη της θεραπείας τους.

Αλλά και το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ (στο νέο «υπερταμείο», που αδυνατεί να εξοφλήσει ποσά ύψους 950 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς), ταλαιπωρούνται στα φαρμακεία. Καθημερινά εκτυλίσσονται τραγικές σκηνές με ασφαλισμένους να ξεσπούν ακόμη και σε λυγμούς εκλιπαρώντας για τη θεραπεία τους, καθώς οι φαρμακοποιοί, διεκδικώντας την άμεση πληρωμή παλιών και νέων οφειλών, αρνούνται να δώσουν φάρμακα, παρά μόνο αν πληρωθούν τοις μετρητοίς!


Παρά το γεγονός ότι ο υπηρεσιακός υπ. Υγείας καθηγητής Χρήστος Κίττας με ειδική ρύθμιση εξασφάλισε τα πρώτα 75 εκατ. ευρώ και άλλα 125 εκατ., με χρονοδιάγραμμα σταδιακής εξόφλησης έως τα μέσα Ιουνίου, οι φαρμακοποιοί απαιτούν άμεση συνολική εξόφληση.
Εκοψαν την πίστωση
Τα αίτια της ταλαιπωρίας των πολιτών σχετίζονται και με την αδυναμία των νοσοκομείων να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες (μεταξύ αυτών και προμηθεύτριες ακριβών ογκολογικών φαρμάκων) να έχουν σταματήσει την πίστωση.
Μια άλλη διάσταση είναι και η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των παράλληλων εξαγωγών, που εξαφανίζουν δεκάδες φάρμακα ευρείας κατανάλωσης από τα ράφια των φαρμακείων.
Και ενώ το αδιέξοδο μεγαλώνει, οι ασθενείς και οι οικείοι τους βιώνουν έναν εξοντωτικό «Γολγοθά». Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τους φέρνει στα όρια της απόγνωσης, ενώ οι ιστορίες που περιγράφουν κινούνται εκτός των ορίων της λογικής.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της 35χρονης Αναστασίας Δ. (τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας), που κάνει χημειοθεραπείες εδώ και 3 μήνες, καθώς ο καρκίνος μαστού προχώρησε σε μετάσταση στο ήπαρ. «Αναζητώ τον τελευταίο μήνα στα ογκολογικά νοσοκομεία "Αγιος Σάββας", "Μεταξά", αλλά και στο "Ιπποκράτειο", τα δύο πανάκριβα φάρμακα, που χρειάζομαι για τη θεραπεία μου. Είναι το "Abraxane", που κοστίζει 2.000 ευρώ και το "Avastin" που κάνει 3.000 ευρώ.
Μου λένε "δεν υπάρχουν, μπορείς να πας σε ιδιωτικό φαρμακείο και να τα πληρώσεις". Σημειώνουν πάνω στη συνταγή την ένδειξη "Στερείται" (σ.σ. αυτό το φάρμακο το νοσοκομείο), οπότε πάω από φαρμακείο σε φαρμακείο για να το αγοράσω και αν δεν το βρω πρέπει να το παραγγείλω, εφόσον εντοπίσω φαρμακοποιό που έχει τη δυνατότητα να μου το εξασφαλίσει. Σε κάθε περίπτωση, παραλαμβάνω τα φάρμακά μου με καθυστέρηση. Πρέπει να πληρώνω και κάποια άλλα έξοδα, συχνές εξετάσεις, γι' αυτό χρειάζομαι συνολικά κάθε μήνα, περίπου 7.000 ευρώ. Το φαρμακείο θέλει μετρητά», εξηγεί η Αναστασία.
«Πρόσφατα μου κόψανε την αναπηρική σύνταξη των 500 ευρώ. Εχω αναπηρία 80% και είναι το μοναδικό μου εισόδημα. Ωστόσο, επειδή μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες οφείλουν να διαχωρίσουν τους πραγματικούς από τους εικονικούς αναπήρους, μας καλούν να περάσουμε ξανά από επιτροπές.
Πέρασα ήδη την πρώτη και ώσπου να περάσω δεύτερη και τρίτη δεν εισπράττω ούτε αυτά τα χρήματα! Οι συγγενείς μου, ήδη από τον Φεβρουάριο που δημιουργήθηκε ξανά το πρόβλημα, μου δάνειζαν χρήματα, που δεν ξέρω πότε θα μπορέσω να τα πάρω από το Ταμείο να τους τα επιστρέψω.
Τελευταία, αδυνατούσαν και οι ίδιοι να αντεπεξέλθουν οικονομικά, με αποτέλεσμα να δανείζονται για λογαριασμό μου, από φίλους και γνωστούς, ώστε να παίρνω τα φάρμακα έγκαιρα και να μη χάσω μεγάλο χρονικό διάστημα από τη θεραπεία μου...».
Μαρτυρίες που σοκάρουν
Δεν βρίσκω γιατρό να γράψει τη συνταγή για την καρκινοπαθή μητέρα μου
«Η μητέρα μου δεν γνωρίζει ότι πάσχει από καρκίνο, νομίζει ότι κάνει συντηρητική θεραπεία μετά τη μαστεκτομή και θεωρεί ότι λύθηκε το πρόβλημα», μας λέει ο νεαρός Κώστας Κ. «Ψάχνω καιρό, από τον Ιανουάριο, να βρω στο νοσοκομείο ''Σωτηρία'', στον ''Αγιο Σάββα'', στο ''Ιπποκράτειο'' το φάρμακο ''Herceptin''. Αντιμετωπίζω ένα άλλο, επίσης δύσκολο πρόβλημα, δεν βρίσκω γιατρό να μου γράψει τη συνταγή. Ο γιατρός του ΕΟΠΥΥ στον Μαραθώνα μού το έγραψε μία φορά, δεν το ξαναγράφει, γιατί λέει συμπλήρωσε το πλαφόν! Το ίδιο μου έκανε ο γιατρός στο ''Σωτηρία'', το έγραψε μία φορά, όταν ξαναπήγα μου είπε ''δεν μπορώ''! Για το τελευταίο φάρμακο πλήρωσα στο φαρμακείο 2.000 ευρώ, όμως με την καθυστέρηση βγήκαμε ήδη μία εβδομάδα από το πρόγραμμα θεραπείας».
Χρεώσεις με «καπέλο» και σε ιδιωτικά κέντρα
Πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων υπάρχει και σε ιδιωτικά κέντρα. Η συνταξιούχος γιατρός Πόπη Μεταξά, εθελόντρια στον Σύλλογο Φίλων καρκινοπαθών «ΚΕΦΙ», μας εξηγεί ότι πρόσφατα υπέδειξαν οι γιατροί σε άνδρα 79 χρόνων με καρκίνο στον εγκέφαλο να κάνει ειδική ακτινοβόληση σε γνωστό ιδιωτικό κέντρο του Χαλανδρίου που έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Παλιότερα γινόταν η επέμβαση, με έγκριση του ΚΕΣΥ, ύστερα από βεβαίωση του νευροχειρουργού και θεώρηση του Ταμείου. Τώρα το ιδιωτικό κέντρο τού ζήτησε να πληρώσει 5.000 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ άλλα 6.500 ευρώ.
Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές χρέωσαν «καπέλο» 80 έως 90 ευρώ για ημερήσια νοσηλεία, για τη διαδικασία της χημειοθεραπείας, πλέον της χρέωσης για τα φάρμακα και την αμοιβή γιατρού.
Αλλες δύο περιπτώσεις ασθενών που λαμβάνουν διαιτητικά συμπληρώματα, απαραίτητα για να προστατευτούν από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι το φάρμακο 1.000 ευρώ & ΦΠΑ, για να διεκδικήσουν στη συνέχεια μέρος της δαπάνης από τον ασφαλιστικό φορέα. Πριν δημιουργηθεί ο ΕΟΠΠΥ υπήρχε 100% κάλυψη.
Βασιλική Κυριακίδου
«Οδύσσεια» για ένα σκεύασμα
Δεν είναι μόνο τα ακριβά φάρμακα που λείπουν από τα φαρμακεία, εμείς χρειαζόμασταν προχθές και αναζητήσαμε σε φαρμακεία της Χαλκίδας «Zandac», που αναστέλλει τη διέγερση γαστρικής έκκρισης. Δεν υπήρχε. Ούτε «Panadol extra» που παυσίπονο και αναγκαστήκαμε να έρθουμε στην Αθήνα. Ταλαιπωρηθήκαμε παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε ανάγκη από κάτι δυσεύρετο και ακριβό, όπως ακούμε ότι χρειάζονται άλλοι. Οι αρμόδιοι πρέπει να βρουν λύση, να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος.
Φιλοθέη Παπακωνσταντίνου
Δυσκολεύομαι να πληρώσω
Υπάρχει πρόβλημα, γιατί τα φαρμακεία δεν αναγνωρίζουν τις συνταγές του Ταμείου, όσο εκείνο τους χρωστάει και ζητάνε να πληρώνουμε εμείς τα φάρμακα. Εχω, ως μεταμοσχευμένη, ανάγκη από σκευάσματα που κάνουν κάποιες εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα και μου έρχεται δύσκολο να πρέπει να τα πληρώνω, να πηγαίνω μετά την απόδειξη στο Ταμείο και να περιμένω πότε θα μου τα δώσουν. Θα έπρεπε να το είχαν προλάβει, αφού ξανάγινε πριν από μερικούς μήνες και όσο πάει το πρόβλημα γίνεται χειρότερο.
Ιωάννα Κουτσολιάκου
Πήγα στην επαρχία για το φάρμακο
Η απαίτηση των φαρμακείων να πληρώνουμε εμείς αντί το Ταμείο δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε ανθρώπους όπως εμείς, που παίρνουμε ακριβά φάρμακα και τα οικονομικά δεν μας επιτρέπουν την άνεση να τα πληρώνουμε. Τα δύο φάρμακα κάνουν 3.000 €, συν ένα παυσίπονο άλλα 300 €. Κάποιος γνωστός μάς είπε ότι στην επαρχία δεν ισχύει αυτό το μέτρο και αναγκαστήκαμε να πάμε στην Κόρινθο όπου βρήκαμε τα φάρμακα και χρεώθηκαν στο Ταμείο.
Μάρκος Μπίσιλας
Αυτό δεν είναι δωρεάν περίθαλψη
Υποτίθεται ότι έχουμε δωρεάν περίθαλψη και όταν προκύπτουν μεταξύ τους προβλήματα με χρέη, οι φαρμακοποιοί και τα Ταμεία «ξεσπάνε» στον κόσμο, που, ενώ δεν έχει χρήματα, τον καλούν να πληρώνει όσα έχει υποχρέωση να πληρώνει το Ταμείο. Αυτό δεν είναι δωρεάν περίθαλψη. Να βρουν μια λύση να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Οι άνθρωποι που είναι άρρωστοι, αν δεν έχουν κάποιον συγγενή να τρέχει, δεν αντέχουν αυτήν την περιπλάνηση για αναζήτηση του φαρμάκου, που έχουν ανάγκη και δεν το βρίσκουν, έτσι πολλοί δεν κάνουν τη θεραπεία στην ώρα τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: