Παρασκευή, Ιουνίου 08, 2012

ΓΑΛΛΙΑ: ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Η Γαλλία είναι μεν «ευνοϊκή σε μία εμβάθυνση» της πολιτικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη , όμως «η θεσμική μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να αποτελεί ένα προαπαιτούμενο στις άμεσες απαντήσεις που επιτάσσει η κρίση», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ.
Απαντώντας στις προτάσεις που διετύπωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ υπέρ μίας «πολιτικής ένωσης», ο Γάλλος υπουργός εκτιμά πως «η προτεραιότητα δεν είναι να βάλουμε στα σκαριά μία νέα θεσμική μεταρρύθμιση» ενάμισι χρόνο μετά την εφαρμογή της συνθήκης της Λισσαβόνας.



Η ενίσχυση της πολιτικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη «δεν μπορεί να γίνει ορατή χωρίς την ένταξη των λαών και η ένταξη αυτή θα παραμένει αδύνατη για όσον καιρό η ΕΕ δεν αποδεικνύει την ικανότητά της να δίνει απαντήσεις στην κρίση», προσθέτει ο Καζνέβ.


«Έχουμε ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη, από μία δημοσιονομική ένωση και πάνω απ’ όλα έχουμε ανάγκη από μία πολιτική ένωση. Οφείλουμε, βήμα–βήμα, να αφήσουμε τις αρμοδιότητες στην Ευρώπη», τόνισε η Μέρκελ.


Όσον αφορά το κύριο σημείο διαφωνίας ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, την έκδοση ευρωομολόγου, ο Καζνέβ τόνισε πως οι συνομιλίες συνεχίζονται προκειμένου να καταλήξουν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου σε κάποιον «οδικό χάρτη».


«Οι συζητήσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία σήμερα στρέφονται λιγότερο στο γεγονός του να γνωρίζουμε εάν θα εκδοθούν ευρωομόλογα, αλλά περισσότερο αφορούν την στιγμή της έκδοσής τους», προσθέτει ο Καζνέβ.


«Σύμφωνα με τη Γαλλία, τα ευρωομόλογα πρέπει να συνεισφέρουν στο ξεπέρασμα της κρίσης. Επίσης μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταλύτης στη διαδικασία ολοκλήρωσης των θεσμών. Σύμφωνα με τη Γερμανία, αυτά δεν μπορούν να επέμβουν παρά μόνον αφότου έχει ξεπερασθεί η κρίση στο χρηματοοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο και έχουμε διασχίσει κάποια στάδια στο θεσμικό επίπεδο», τόνισε ο ίδιος.
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
8-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: