Πέμπτη, Ιουνίου 07, 2012

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ…ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΡΓΑΣΜΟ


Άλλη μια ημέρα, άλλος ένας κύκλος δημοσιευμάτων και δηλώσεων σχετικά με την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και την έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ.
Οι New York Times σε σημερινό τους δημοσίευμα αναφέρονται στην Αθήνα ως μια πόλη υπό διάλυση, μια νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία, δείχνει ότι το 83% των Γερμανών επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ο καθηγητής οικονομικών του Harvard, Martin Feldstein δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ για να αναδομήσει την οικονομία της ένα δικό της νόμισμα.



«Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;[…] Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;» Με τα λόγια του Κωνσταντίνου Καβάφη από το ποίημα «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» ξεκινά το μακροσκελές άρθρο της εφημερίδας “New York Times” που περιγράφει γλαφυρά το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η πολιτική και οικονομική ζωή στην Ελλάδα.


 «Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι καθοριστικές για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί θα κριθεί η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά γιατί ενδέχεται να κριθεί το μέλλον της ίδιας της χώρας. Η γενέτειρα τη Δημοκρατίας έχει παραλύσει από την αναποφασιστικότητα και είναι έτοιμη να βουλιάξει στο χάος και την οικονομική καταστροφή» επισημαίνει η εφημερίδα. 


Ο αρθρογράφος αναφέρεται στα σημάδια διάλυσης που είναι εμφανή στην Αθήνα, όπως για σηματοδότες που δεν λειτουργούν, για ένα πρόχειρο σημείωμα κολλημένο στην πόρτα ενός από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου, αυτό του Αρχαιολογικού, που ενημερώνει για τις ωράριο λειτουργίας, καθώς και για τις περιπολίες πάνοπλων αστυνομικών έξω από Πανεπιστήμια όπου συγκεντρώνονται αναρχικοί και ναρκομανείς.  


«Ρώτησα ανθρώπους να μου εξηγήσουν πώς είναι να ζει κανείς στην Ελλάδα αυτήν την εποχή. Κόλαση, μου είπε μια γυναίκα. Τρόμος ένας σερβιτόρος στην Πλάκα» περιγράφει αρθρογράφος στους NYT. Σχολιάζοντας τις εικόνες που αποκόμισε από την Αθήνα ο Randall Fuller που υπογράφει το κείμενο μιλά για εθνική αδράνεια στην Ελλάδα.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest dimap, για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARD, στη Γερμανία, δείχνει ότι το 83% των Γερμανών επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν η χώρα πει «όχι» στα μέτρα λιτότητας, ενώ μόνο το 13% υποστηρίζει το αντίθετο.


Στην ίδια έρευνα, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το χειρότερο κομμάτι της κρίσης είναι ακόμη μπροστά μας, ενώ μόλις το 18% θεωρεί ότι έχει ξεπεραστεί. Ωστόσο, σε ποσοστό 70%, οι Γερμανοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα, απαντώντας ότι θα υπερβεί την κρίση. Αντίθετη άποψη, εκφράζει το 25% των ερωτηθέντων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης, σε ποσοστό 56% οι Γερμανοί ανησυχούν για τις τραπεζικές καταθέσεις τους, σε αντίθεση με το 42% που αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Ανάλογο είναι και το ποσοστό εκείνων οι οποίοι δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν η Γερμανία να είχε κρατήσει το μάρκο, έναντι 42% που προτιμούν το ευρώ (διαβάστε περισσότερα εδώ)


Την άποψη ότι, η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ για να αναδομήσει την οικονομία της ένα δικό της νόμισμα, εξέφρασε μιλώντας στο Bloomberg την Πέμπτη ο καθηγητής οικονομικών του Harvard, Martin Feldstein. Όπως είπε, δεν υπάρχει άλλη λύση και πρόσθεσε ότι, η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα δημιουργούσε χάος για μικρό όμως διάστημα ενώ η δραχμή θα μπορούσε να υποτιμηθεί έναντι των υπολοίπων νομισμάτων για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και να δοθεί ώθηση στην απασχόληση... ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
7-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: