Αντιδράσεις σε όλη τη Νότιο Αμερική έχει προκαλέσει η απόφαση του Κογκρέσου της Παραγουάης να αποπέμψει τον πρόεδρο Φερνάντο Λούγο, προκειμένου να δικαστεί για επεισόδια βίας που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα. Αρκετές χώρες της περιοχής μιλούν ανοικτά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».
Ο ίδιος ο Λούγο αποδέχθηκε την απόφαση και ζήτησε από τους οπαδούς του να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
«Δεν είναι ο Λούγο που υπέστη πλήγμα. Είναι η δημοκρατία της Παραγουάης που τραυματίστηκε» δήλωσε ο αποπεμφθείς πρόεδρος.
Καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αντιπρόεδρος της χώρας Φεδερίκο Φράνκο. Στην ομιλία του ζήτησε να υπάρξει εθνική ενότητα και δεσμεύτηκε να σεβαστεί τη συνταγματική τάξη, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση εκλογών τον Απρίλιο του 2013.
Ωστόσο η πολιτική κρίση μετά την αποπομπή του Λούγο από τη Γερουσία (39 ψήφοι υπέρ, 4 κατά) σε μια διαδικασία-«εξπρές» μοιάζει με βήμα προς τα πίσω.
Ο Λούγο -πρώην επίσκοπος- είχε εκλεγεί το 2008 βάζοντας τέλος στην 61χρονη κυριαρχία του δεξιού κόμματος Κολοράδο.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο κόμμα, μαζί με το Φιλελεύθερο, αποφάσισαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και ουσιαστικά να «ρίξουν» τον πρόεδρο.
Οι οπαδοί του προέδρου δηλώνουν ότι τα πράγματα από την αρχή ήταν πολύ δύσκολα, αφού είχε να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό κοινοβούλιο, μια εξίσου εχθρική δικαστική εξουσία, την ολιγαρχία των γαιοκτημόνων, αλλά και την αντιπαλότητα των Μέσων Ενημέρωσης.
Για την ιστορία, ο Λούγκο δικάζεται για τα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα σε μια επαρχία της χώρας, όταν η Αστυνομία προσπάθησε διά της βίας να διώξει 150 άκληρους χωρικούς από τις εκτάσεις ενός εύπορου γαιοκτήμονα και πολιτικού αντιπάλου του Λούγο.
Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν σκοτώθηκαν 11 άτομα. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι εκτάσεις τους αφαιρέθηκαν παράνομα την περίοδο της δικτατορίας (1945-1989) για να δοθούν σε φίλους και υποστηρικτές του τότε δικτάτορα Στρέσνερ.
Επεισόδια ξέσπασαν έξω από το Κογκρέσο λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί ρόπαλα, δακρυγόνα και αντλίες νερού για να αποκρούσει εξοργισμένους διαδηλωτές.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα χαρακτήρισε παράνομη την παράνομη την απόφαση της Γερουσίας και δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει το νέο πρόεδρο.
«Είχαμε την εντύπωση ότι αυτές οι καταστάσεις είχαν τελειώσει στην περιοχή μας» δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες.
Στη Βραζιλία, η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ πρότεινε την αποπομπή της Παραγουάης από τη Mercosur, ενώ στο Μεξικό ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν ζήτησε από τις Αρχές να εγγυηθούν τη «σωματική ακεραιότητα» του Λούγο.
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών συνεδριάζει στην Ουάσινγκτον εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ασουνσιόν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της UNASUR, ωστόσο, έκαναν λόγο για παραβίαση της δημοκρατικής τάξης και πρόσθεσαν ότι εξετάζεται το εάν «είναι δυνατό» να συνεχιστεί η συνεργασία με την Παραγουάη και η διαδικασία περιφερειακής ολοκλήρωσης.
Ο Χιλιανός γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα χαρακτήρισε «βεβιασμένη» την διαδικασία.
Η απόφαση της Γερουσίας θύμισε σε πολλούς τα γεγονότα στην Ονδούρα το 2009, όταν ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια καταργήθηκε σε ένα πραξικόπημα που υποστήριξε το Κογκρέσο.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου