Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί βασικό θέμα της ειδησεογραφίας στην Γερμανία. Το σύνολο του Τύπου φιλοξενεί ανταποκρίσεις, άρθρα γνώμης και αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια να προβλεφθούν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης και τη συνεργασία με την τρόικα.
Η Sueddeutsche Zeitung, υπό τον τίτλο «Πολιτική σε εγκλωβισμό», υποστηρίζει ότι «ποτέ ως τώρα οι Έλληνες δεν είχαν μικρότερη δυνατότητα να ψηφίσουν αυτό που πραγματικά θέλουν» και σημειώνει ότι η ισχνή πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και, πολύ περισσότερο, ο εκλογικός νόμος δίνουν την εντύπωση μιας δύναμης η οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. «Τα παιχνίδια και τα παιχνιδάκια στην βαθιά διχασμένη Ελλάδα θα συνεχιστούν» τονίζει η αρθρογράφος.
«Η κρίση συνεχίζεται» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναφέρει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει την δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση. Προβλέπει, δε, ότι «οι πιθανότητες είναι μεγάλες, καθώς τα δύο κόμματα δεν επιθυμούν νέες εκλογές».
Από την εφημερίδα, τονίζεται, ωστόσο, ότι οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά όσα θα γραφτούν στη συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό και τι από αυτά θα εφαρμοστεί. «Να μην ξεχνά κανείς ότι αυτά τα δύο κόμματα έφεραν τη χώρα στην χρεοκοπία», υπογραμμίζεται και εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε περισσότερη υπομονή και χρήματα, αλλά οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν και άλλα λεφτά και κάθε δόση θα συνοδεύεται από νέες συζητήσεις.
Στην οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο», δημοσιεύεται ανάλυση, στην οποία σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν εξαφάνισε τα προβλήματα της Ελλάδας και ότι η νέα κυβέρνηση «πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να δράσει και, μάλιστα, σε διπλά πιο γρήγορο χρόνο», καθώς, όπως αναφέρεται, ο χρόνος είναι λίγος.
«Η φιλοευρωπαϊκή Νέα Δημοκρατία είναι το ισχυρότερο κόμμα. Τέλος καλό, όλα καλά; Σε καμία περίπτωση», τονίζεται και προβλέπεται ότι βασικό πρόβλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι να κυβερνήσει απέναντι στην αντιπολίτευση της ριζοσπαστικής αριστεράς. «Ο Τσίπρας θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του και να βυθίσει τη χώρα στο χάος, με απεργίες και διαδηλώσεις», σημειώνεται.
Ως δεύτερο πρόβλημα, αναδεικνύεται η εξασφάλιση κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς, όπως αναφέρεται, «για τους Έλληνες πολιτικούς, η συναίνεση μοιάζει με άγνωστη λέξη και ο συμβιβασμός ως κάτι άσχημο», ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για σχηματισμό, το συντομότερο, κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη.
Η εφημερίδα Die Welt διερωτάται στον τίτλο της αν η Ελλάδα θα λάβει και τρίτο πακέτο βοήθειας και σημειώνει ότι μετά τις εκλογές ξεκινά η συζήτηση για χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, γεγονός που, όπως εκτιμάται, μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό γα τη Γερμανία. Ωστόσο, αναφέρεται ότι «αναστεναγμός ανακούφισης έφτασε από το Βερολίνο ως το Μεξικό», αν και «με την ανακούφιση, αναμιγνύεται και η ανησυχία».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα νέο πακέτο στήριξης, η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρία κορυφαίου Γερμανού πολιτικού, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει ότι αν έρθει κάτι τέτοιο στο γερμανικό Κοινοβούλιο το 2013, έτος εκλογών για την Γερμανία, «καλύτερα να μην θέσει κανείς, εκ νέου, υποψηφιότητα».
Στη Stuttgarter Nachrichten σημειώνεται ότι «η Ελλάδα παραμένει ευρω-βαρέλι χωρίς πάτο» και αναλύονται οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», η οποία θα αποτελέσει «ένα τείχος απέναντι στο στρατόπεδο της άρνησης του στρατοπέδου της ριζοσπαστικής αριστεράς». Στο άρθρο, προβλέπεται, πάντως, ότι «θα γίνει για την Γερμανίδα καγκελάριο σχεδόν απίθανο να συνεχίσει την σκληρή γραμμή της απέναντι στην Ελλάδα».
Στο περιοδικό Der Spiegel, το βασικό άρθρο για τις ελληνικές εκλογές έχει τίτλο «Λίγη ελπίδα». Σημειώνεται το γεγονός ότι «η νίκη των συντηρητικών δίνει στη χώρα διαρκούς κρίσης μόνο ένα μικρό διάλειμμα, να ανασάνει», ενώ υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα είναι βαθιά διχασμένη και ότι οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινούν, υπό δύσκολες συνθήκες.
«Υπάρχει η απειλή για νέο χάος, αν οι Έλληνες δεν τα βρουν μεταξύ τους», αναφέρεται. «Το ότι αυτό το χάος έχει αποφευχθεί, οριστικά, λόγω της νίκης της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί κανείς να το πιστέψει σοβαρά. Αντιθέτως, το πόσο μεγάλο θα γίνει αυτό το χάος, θα φανεί μάλλον τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχουν τελειώσει οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης» εκτιμά ο αρθρογράφος.
Στη Bild, ο τίτλος είναι «Ο κόσμος ανασαίνει» και στο άρθρο γίνεται λόγος για «τεράστια ανακούφιση, μετά τις εκλογές και τη νίκη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων», αλλά και για «νέα ελπίδα στη δραματική ευρωπαϊκή κρίση χρέους». Στην ανταπόκριση από την Αθήνα, σημειώνεται η ανάγκη για γρήγορη σύσταση κυβέρνησης, ενώ τονίζεται ότι οι αναλυτές προβλέπουν πως το ΠΑΣΟΚ, τελικά, δεν μπορεί να αρνηθεί τον συνασπισμό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου