Τρίτη, Ιουνίου 19, 2012

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ Η ΙΣΠΑΝΙΑ, ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ


Το «άλμα» της απόδοσης του ισπανικού 10ετούς οπμολόγου αναφοράς πάνω από το 7% έχει σημάνει συναγερμό στην Μαδρίτη, τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και διεθνώς, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών ότι τελικώς η Ισπανία θα ζητήσει ένα πλήρες πακέτο διάσωσης (και για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της δηλαδή, πέρα από τις τράπεζες). 



Συγκεκριμένα, την Δευτέρα η απόδοση του τίτλου ανήλθε έως το 7,285%. Με αποδόσεις σε αυτά τα επίπεδα, Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.


Την Τρίτη, σημείωσε άνοδο 3 μονάδων βάσης στο 7,19%.


Σήμερα, Τρίτη και την Πέμπτη γίνονται κρίσιμες δημοπρασίες, στις οποίες αναμένεται ότι το κόστος δανεισμού της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης θα αυξηθεί περαιτέρω.


Αναλυτικά, σήμερα θα γίνει δημοπρασία 12μηνων και 18μηνων εντόκων γραμματίων, από τα οποία η χώρα θέλει να αντλήσει ποσό 2-3 δισ. ευρώ.


Την Πέμπτη, θα γίνει δημοπρασία ομολόγων λήξεως 2014, 2015 και 2017, από την οποία ο στόχος είναι 1-2 δισ. ευρώ.


Ενδεικτικό των προβλημάτων χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία είναι το ενδεχόμενο η χώρα να προσπαθήσει να αντλήσει ποσό της τάξεως των 6 δισ. ευρώ, μέσω της εκδοσης ομολόγων από τον ισπανικό «ΟΠΑΠ» (Sociedad Estatal Loterias y Apuestas del Estado).


Η συγκεκριμένη έκδοση ίσως έχει υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (άρα χαμηλότερο κόστος δανεισμού) σε σύγκριση με την έκδοση ομολόγων απευθείας από το ισπανικό κράτος.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ελλάς Ελλάς Αντώνης Σαμαράς