Αν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν καταφέρουν να δώσουν δραστικές και αποτελεσματικές απαντήσεις στη διογκούμενη κρίση, που πλέον σφυροκοπά τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ευρώ προειδοποιούν πολλοί αναλυτές, δίνοντας εικόνα της κρισιμότητας της Συνόδου που θα διεξαχθεί στις 28-29 Ιουνίου.
Ωστόσο, οι 27 φαίνεται να προσέρχονται χωρίς ενιαία γραμμή και τεκμηριωμένες θέσεις για τα σοβαρά ζητήματα που θα τεθούν για το μέλλον του ευρώ και ίσως και της ίδιας της ΕΕ, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτής της Γερμανίας, που επιμένουν στις σκληρές απόψεις τους περί λιτότητας, άρνησης των ευρωομολόγων και κάθε άλλης προσπάθειας αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Συνεχείς πάντως είναι οι προπαρασκευαστικές συσκέψεις μήπως τελικά αποφευχθεί άλλο ένα φιάσκο, που αυτή τη φορά ίσως αποβεί και μοιραίο για το ευρώ.
Εμπόδιο για την ύπαρξη σημαντικής προόδου σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση και νέων μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη φαίνεται ότι θα αποτελέσει για άλλη μια φορά το Βερολίνο.
Ενδεικτικές της στάσης που θα ακολουθήσει η Γερμανία οι δηλώσεις της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ ότι δεν βλέπει στο εγγύς μέλλον την υιοθέτηση της πλήρους αμοιβαιότητας του χρέους μέσω ευρωομολόγων.
«Δεν το βλέπω, όχι όσο ζω» φέρεται να δήλωσε -σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters- σε Σύνοδο των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, επευφημούμενη από τους βουλευτές.
Η Μέρκελ έχει ταχτεί κατά λύσεων όπως τα ευρωομόλογα ή άλλες λύσεις που έχει χαρακτηρίσει εύκολες, «οικονομικά λανθασμένες και αναποτελεσματικές».
Χαρακτηριστικό είναι και το ότι η καγκελάριος είπε «όχι» και σε σχέδια για την έκδοση γερμανικών ομολόγων για το εσωτερικό της χώρας που θα βοηθούσαν κάποια υπερχρεωμένα ομοσπονδιακά κρατίδια.
Η καγκελάριος θα επισκεφτεί το Παρίσι την Τετάρτη όπου θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο πλευρές έχουν διιστάμενες απόψεις για τα ευρωομόλογα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την αμοιβαιοποίηση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τον τελευταίο καιρό επιχειρείται άλλοτε με τη διαμεσολάβηση του Μόντι και άλλοτε με τετ α τετ συναντήσεις να βρεθεί μια χρυσή τομή.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής της συνάντησης, αλλά και της Συνόδου Κορυφής συναντώνται την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ακόμη, την Τετάρτη, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) θα πραγματοποιήσουν τηλεφωνική διάσκεψη, με θέματα την Ισπανία και την Κύπρο που προσέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης.
Συζητήσεις και ζυμώσεις στην ΕΕ
Παρά την άρνηση της Γερμανίας να αποδεχτεί τη λύση των ευρωομολόγων, συνεχίζονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση της λύσης στο μέλλον–το πόσο μακρινό θα είναι αυτό μένει να διευθετηθεί.
Η ευρωζώνη ενδέχεται να δημιουργήσει υπουργείο Οικονομικών για το κοινό νόμισμα και να εκδώσει ευρωομόλογα και αυτό μόνο στο τελικό στάδιο μίας δημοσιονομικής ένωσης που ίσως χρειαστεί χρόνια για να στηθεί, επισημαίνει έκθεση που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου και συντάχτηκε από την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ΕΚΤ και το Eurogroup.
Στόχος της έκθεσης είναι να εντοπίσει ποια μέτρα χρειάζεται να υιοθετήσει η ευρωζώνη σε βάθος χρόνου για να ολοκληρώσει την οικονομική της ενοποίηση και να διασφαλίσει το μέλλον της νομισματικής της Ένωσης. Ορισμένα από τα μέτρα μπορεί να θεσμοθετηθούν εντός του επόμενου έτους, ενώ άλλα μάλλον θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο γιατί απαιτούν ευαίσθητες αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ευρωζώνη θα πρέπει να προωθήσει μία τραπεζική ένωση, μία δημοσιονομική ένωση και ένα κοινό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής με ετήσιους στόχους και όρια.
«Μεσοπρόθεσμα, η έκδοση κοινού χρέους μπορεί να εξεταστεί ως στοιχείο μίας τέτοιας δημοσιονομικής ένωσης, ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειώνεται στη δημοσιονομική ολοκλήρωση», αναφέρεται σχετικά.
«Θα μπορούσαν να εξεταστούν βήματα προς τη θεσμοθέτηση κοινού και διαφορετικών ειδών χρέους, εφόσον υφίσταται εύρωστο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανταγωνιστικότητας, με σκοπό να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) και να καλλιεργείται αίσθημα υπευθυνότητας και τήρησης των κανόνων», σημειώνεται ακόμη.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου