Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2012

ΛΙΠΤΟΝ: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ «ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ» ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε «πανευρωπαϊκή» εποπτεία του τραπεζικού τομέα εξέφρασε ο Ντέιβιντ Λίπτον, υποδιευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.
«[Η ευρωζώνη] είναι μία αγορά, αλλά είναι 17 αγορές όσον αφορά της τράπεζες, με 17 διαφορετικές ρυθμιστικές [αρχές]», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λίπτον. «Εάν κινηθούν σε [...] πανευρωπαϊκή εποπτεία [του τραπεζικού τομέα], τουλάχιστον για τα μεγάλα, συστημικά σημαντικά ιδρύματα, ο κόσμος θα αισθανόταν πιο άνετα για παρεμβάσεις για βοήθεια του ενός ή του άλλου τραπεζικού συστήματος».



Τα σχόλια του κ. Λίπτον έρχονται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των αγορών για τη σταθερότητα του ισπανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου και τη σχέση αμοιβαίας αλληλεξάρτησης που έχει με το ισπανικό κράτος.


Οι εν λόγω φόβοι παραμένουν παρά την απόφαση του Eurogroup να διαθέσει έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποιηση των ισπανικών τραπεζών, δεδομένου ότι, λόγω του λειτουργικού καθεστώτος των Ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης, τα χρήματα θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας προτού διοχετευθούν στις τράπεζες.


Οι ανάγκες των ισπανικών ιδρυμάτων έχουν εκτιμηθεί από δύο ανεξάρτητους λογιστικούς οίκους σε 51 έως 62 δισεκατομμύρια ευρώ.


Πρέπει να τονιστεί ότι νωρίτερα, Σουηδοί και Βρετανοί αξιωματούχοι διέψευσαν κατηγορηματικά δημοσίευμα της εφημερίδας Dii Welt, που έκανε λόγο για ύπαρξη ενός καθολικά αποδεκτού σχεδίου αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ρόλο επόπτη όλων των εμπορικών Ευρωπαϊκών τραπεζών.


Στρέφοντας το βλέμμα του στο αμφιλεγόμενο ζήτημα των ευρω-ομολόγων, κοινών τίτλων με κοινό επιτόκιο για τα 17 μέλη της νομισματικής ένωσης, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ γνωμοδότησε ότι ενδεχόμενη έκδοση ευρω-χρεογράφων είναι πρόωρη, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως παραμένουν άλυτα προβλήματα.


«Δεν μπορείς να εκδόσεις ομόλογα χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος θα πληρώσει για αυτά», τόνισε ο κ. Λίπτον. «Νομίζω πως είναι πρόωρο», συμπλήρωσε.


Συνεχίζοντας, ο κ. Λίπτον πρότεινε την εφαρμογή ενός συστήματος «πανευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων», που θα μπορούσε να αποτρέψει τη μαζική εκροή κεφαλαίων από τα ιδρύματα αδύναμων χωρών.


Τέλος, ο κ. Λίπτον επεσήμανε ότι η λιτότητα και η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετες έννοιες, καλώντας τη Γηραιά Ήπειρο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την επίλυση ζητημάτων όπως η δημοσιονομική ενοποίηση και η ανταγωνιστικότητα.
σκαι
Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: