Κυριακή, Ιουνίου 10, 2012

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
Την αγωνία τους για το μέλλον της ΑΤΕ που συνδέεται άμεσα με την τύχη των περιουσιών τους εκφράζουν οι αγρότες και οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων, που διατηρούν δάνεια στην τράπεζα, μετά τα δημοσιεύματα που αφορούν στην πώληση της σε ξένους ομίλους. Όπως είναι επόμενο, οι δανειολήπτες ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο οι υποθήκες των περιουσιών να «περάσουν» σε ξένα συμφέροντα, με ότι αυτό συνεπάγεται σχετικά με την ελαστικότητα που μπορεί να δείξουν σε περίπτωση κατά την οποία καταστούν κάποιες δόσεις ληξιπρόθεσμες. «Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Αν δεν μπορώ να εξοφλήσω μία ή περισσότερες δόσεις τα νέα αφεντικά της τράπεζας θα μου βγάλουν την περιουσία μου στον πλειστηριασμό;» έλεγε χθες στην «Π» αγρότης που διατηρεί σημαντικό δάνειο στην ΑΤΕ το οποίο προς το παρόν εξοφλεί από την είσπραξη επιδοτήσεων και συνέχισε: «Έστω ότι κοπούν οι επιδοτήσεις αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πια χρήματα; Τι θα γίνει με τις περιουσίες όλων των αγροτών;».



Όπως είναι γνωστό, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε προχθεσινό δημοσίευμα του έκανε λόγο για πιέσεις που ασκεί η Κομισιόν, ώστε να κλείσει η Αγροτική Τράπεζα, ενώ «παίζουν» πολλά σενάρια περί της πώλησης της. Ήδη έχουν ενδιαφερθεί επενδυτές από την Κίνα (πράγμα το οποίο κατά το παρελθόν είχε επιβεβαιώσει η διοίκηση της ΑΤΕ), ενώ υπάρχουν φήμες και για Τούρκους υποψήφιους επενδυτές.


Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε χθες τα σενάρια περί κλεισίματος της ΑΤΕ. Από την πλευρά του εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το δημοσίευμα του Reuters είπε ότι δεν υπάρχουν «συγκεκριμένες» πιέσεις και δεν έχουν μέχρι τώρα ληφθεί αποφάσεις. Ο ίδιος ανέφερε ότι ένα σταδιακό, οργανωμένο κλείσιμο «εξετάζεται πάντα» αν υπάρχουν αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα μιας τράπεζας


Την ίδια ώρα η διοίκηση της ΑΤΕ κάνει λόγο για συνέχιση του προγράμματος εξυγίανσης της τράπεζας και τονίζει ότι η πλειοψηφία των μετοχών εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου το οποίο έχει τον τελικό λόγο.






Η αγωνία….


Όπως είναι επόμενο, μετά τα δημοσιεύματα χιλιάδες είναι οι αγρότες που ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο η ΑΤΕ να σταματήσει να είναι μία κρατική τράπεζα και να πωληθεί σε ξένους επενδυτές.


Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε απλούς αγρότες εξυπηρετούνται κανονικά. Κι αυτό, διότι η ΑΤΕ (όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες που έχουν επενδύσει στον αγροτικό χώρο) φρόντισε για την άμεση είσπραξη των δόσεων από την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων. Πιθανότατα μάλιστα στις μέρες μας αυτού του τύπου τα δάνεια να έχουν τις μικρότερες επισφάλειες σε σύγκριση με τα καταναλωτικά, τα βιοτεχνικά κλπ. διότι τα χρήματα είναι σίγουρα τουλάχιστον μέχρι το 2014, εκτός κι αν οι εξελίξεις στην Ε.Ε. είναι δραματικές πράγμα που θα σημάνει την πρόωρη περικοπή των επιδοτήσεων.


Υπάρχουν βέβαια και δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται κανονικά, όπως πολλών αγροτικών οργανώσεων αλλά και παραγωγών κηπευτικών οι οποίοι δεν εισπράττουν σημαντικές επιδοτήσεις (ως γνωστό τα νωπά κηπευτικά δεν επιδοτούνται). Οι επικεφαλής των συνεταιριστικών οργανώσεων και οι αγρότες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι περισσότερο ανήσυχοι από τους υπόλοιπους. «Αν τα νέα «αφεντικά» της ΑΤΕ θελήσουν να βγάλουν στον πλειστηριασμό τα ακίνητα όσων έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια, τι θα γίνει στην Ελλάδα;» διερωτώνται.






Τα σενάρια περί διχοτόμησης της ΑΤΕ


Επόμενο είναι επίσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα να «φουντώνουν» ξανά τα σενάρια περί διχοτόμησης της ΑΤΕ τα οποία είχαν έρθει στο φως τον περασμένο χειμώνα.


Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα σενάρια «θέλουν» την ΑΤΕ να μοιράζεται στα δύο: Από τη μία οι καταθέσεις και τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά. Και από την άλλη οι επισφάλειες, στην ουσία τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και όσα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους το «κομμάτι» της ΑΤΕ που θα πουληθεί είναι το πρώτο, το λεγόμενο «καλό». Και το δεύτερο, το λεγόμενο «τοξικό» θα τεθεί υπό εκκαθάριση. «Μόνο τρελός θα είναι ο επενδυτής που θα αγοράσει και το λεγόμενο τοξικό κομμάτι» έλεγε χθες στην «Π» έμπειρος τραπεζικός παράγοντας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν τελικά πωληθεί η ΑΤΕ, υπάρχει το ενδεχόμενο να «αλλάξει χέρια» μόνο το πρώτο μέρος. Επίσης, πρακτικά σημαίνει ότι στο δεύτερο το «τοξικό» (με τις επισφάλειες) θα τοποθετηθεί εκκαθαριστής, δηλαδή θα ξεκινήσει η χρονοβόρα διαδικασία της εκκαθάρισης. Θα καλούνται δηλαδή ένας προς έναν οι δανειολήπτες, σύμφωνα πάντα με τα σχετικά σενάρια, τα δάνεια των οποίων έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, να τακτοποιούν τις υποθέσεις τους. Δεν αποκλείεται σε αυτή την περίπτωση να αφαιρεθούν και τόκοι, αν και δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να γίνει κάποια ασφαλής πρόβλεψη για το τι μπορεί να ορίσει ο εκκαθαριστής.


Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι τα σενάρια περί διχοτόμησης έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων της ΑΤΕ, καθώς σε αυτή την περίπτωση μέρος του προσωπικού το πιθανότερο είναι να απολυθεί με συνοπτικές διαδικασίες, αφού θα χαρακτηριστεί ως υπεράριθμο.
http://www.patris.gr/articles/223679?PHPSESSID=8drm8ljreaeb92o9javkugns50
ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2012

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να πως θα κατακτήσουν την Ελλάδα χωρίς τανκς. Στάση πληρωμών τώρα και εκπαραθύρωση της task force.

Ανώνυμος είπε...

Άραγε τι λέει η χρυσή αυγή για αυτό? Να μας πούνε την γνώμη τους οι γιαλντζί εθνικιστές.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΕΔΩ ΚΙΟΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΑΝΕ ΤΗΝ ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΔΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ( ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ?). ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΘΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ (ΒΛΕΠΕ ΕΛΛΑΔΑ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΙΣ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΟΚΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ. 4 ΡΑΙΧ ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑ. ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ. ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΔΩ ,ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΝΕ "ΜΑ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ.ΜΑΣ ΜΙΛΑΓΑΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΛΠ" ΟΑΡΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΙΕΘΝΩΣ. ΕΙΔΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΧΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ?

Ανώνυμος είπε...

O EΛΛΗΝΑς ΘΈΛΕΙ ΕΕ,ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΡΑΓΙΑΣ,ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΟΤΙ Η ΕΕ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,ΑΝ ΘΑ ΖΗΣΕΙΣ Η ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ,ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΑΜΠΙΡ,ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΛΙΓΟΙ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΚΛΕΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.ΣΑΠΙΣΕ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΜΑΣ.Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ ΑΠ'ΟΛΑ.ΔΥΝΑΜΗ,ΟΧΙ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΟΧΙ ΜΙΣΟΣ.ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΕΙ,ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ.....