Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2012

ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ Ο ΜΟΝΤΙ


Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι έλαβε τις πρώτες δύο από τις τέσσερις ψήφους εμπιστοσύνης, τις οποίες ζήτησε προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της εργασίας, μεταρρύθμιση που είχε επικριθεί τόσο από τις εργατικές ενώσεις, όσο και από τους εργοδότες.



Οι άλλες δύο ψηφοφορίες, που θα σημάνουν την τελειωτική έγκριση των μεταρρυθμίσεων, θα διεξαχθούν την Τετάρτη.


Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει σε μία από τις δύο, ο Μόντι θα ήταν υποχρεωμένος να παραιτηθεί. Πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα υπερβεί τον σκόπελο, καθώς τα κύρια κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση τεχνοκρατών, του έχουν υποσχεθεί πως θα τον υποστηρίξουν—έστω με μισή καρδιά. 


Η εργασιακή μεταρρύθμιση του Μόντι είχε κατατεθεί προ τριών μηνών στο Κοινοβούλιο, έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση με τα εργατικά σωματεία και την εργοδοσία, αλλά σύντομα χρειάστηκε να αναθεωρηθεί, έπειτα από την πίεση των κομμάτων και τις ανησυχίες των συνδικάτων για αύξηση των απολύσεων, ή των εργοδοτών που φοβούνται αύξηση του κόστους εργασίας.


Οι δυσκολίες στην έγκριση της εργασιακής μεταρρύθμισης σήμαναν την απαρχή των πολιτικών προβλημάτων του Μόντι και επιτάχυνε την καθοδική πορεία του στις δημοσκοπήσεις, η οποία ήδη είχε αρχίσει να επισημαίνεται μόλις τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα λιτότητας.


Η συμμαχία των κομμάτων τόσο της Αριστεράς και της Δεξιάς που στηρίζουν τον Μόντι έχουν αρχίσει να ανησυχούν από την πτώση της δημοτικότητας του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, η οποία, σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας SWG, έχει φθάσει από το 71% που συγκέντρωνε όταν ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας τον Νοέμβριο του 2011 μόλις στο 33%.


Παράλληλα, ο προκάτοχος του Μόντι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έπειτα από γεύμα που είχε με τον πρωθυπουργό την Τρίτη παραπονέθηκε πως τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων του κόμματός του, του Λαού της Ελευθερίας (PdL) δεν εγκρίνουν την τεχνοκρατική κυβέρνηση. 


Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει τον Μόντι, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα εν μέσω της κρίσης που κλυδωνίζει την ευρωζώνη. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: