Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2012

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο «ΣΟΥΠΕΡ» ΜΑΡΙΟ ΜΟΝΤΙ


Την ικανοποίησή του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της Ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εντάσεις στη διάρκεια των μαραθώνιων συνομιλιών στις Βρυξέλλες.
Η Σύνοδος Κορυφής συνάντησε μεγάλα εμπόδια, όταν Ιταλία και η Ισπανία συνέδεσαν τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές.



Μετά τη στήριξη που φαίνεται ότι παρείχε ο Ολάντ σε Ρώμη και Μαδρίτη, η Γερμανίδα καγκελάριος αναγκάστηκε, σύμφωνα με αναλυτές, να υποχωρήσει στις πιέσεις.


«Είμαι εδώ για να προσπαθήσω να βρω γρήγορες λύσεις για αυτές τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις αγορές, παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους» είπε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας.


Ο Μάριο Μόντι παραδέχθηκε πως υπήρξε «μια πολύ δύσκολη στιγμή» στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους. 


«Υπήρξαν λίγες εντάσεις», δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό ήταν χρήσιμο».


«Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία» εξήγησε.


Πρόσθεσε ότι αυτό το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε «ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης».


«Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, έπειτα από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας» όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, δήλωσε ο Μόντι.


Πρόσθεσε ότι αν και αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας, η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρώμη «αγωνίσθηκε γι' αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί απ' αυτά».


Ο Μ.Μόντι δήλωσε πως «οι χώρες που θα ήθελαν να επωφεληθούν απ' αυτές τις παρεμβάσεις σταθεροποίησης θα πρέπει να το ζητήσουν, αλλά αν εκπληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπογράψουν ένα μνημόνιο, αλλά δεν θα έχουν την τρόικα, θα πρέπει μόνο να συνεχίσουν να σέβονται τις αποφάσεις που σέβονται ήδη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: