«Αργοπεθαίνουμε καθημερινά εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων. Εδώ και δύο μήνες είμαστε χωρίς φάρμακα. Δίνουμε μάχη για τη ζωή μας. Μας έχουν εγκαταλείψει όλοι…»
Με τα τραγικά αυτά λόγια καρκινοπαθείς της Θεσσαλονίκης εξηγούν στη «Μ» την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς η εύρεση των αναγκαίων για την ίδια τη ζωή τους φαρμάκων θυμίζει Γολγοθά. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία και να ξυπνήσουν την πολιτεία, πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το φαρμακείο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στην οδό Αριστοτέλους 19. Τραγική εικόνα το φέρετρο που τοποθέτησαν στην είσοδο του κτιρίου, στο οποίο ξάπλωσε συμβολικά η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης Περσεφόνη Μήττα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η υγεία πεθαίνει και μαζί της πεθαίνουν και οι καρκινοπαθείς.
«Δύο μήνες ταλαιπωρούμαστε. Πληρώνουμε για γάζες, σύριγγες, εξετάσεις, 25% είναι η συμμετοχή για αξονική, ενώ πληρώνουμε συμμετοχή και για τις ακτινοβολίες, αν και η παροχή τους έπρεπε να είναι δωρεάν από τα νοσοκομεία. Τα φάρμακα είναι το μέλλον μας. Έχουμε πληρώσει επί χρόνια τις εισφορές μας και τώρα δεν έχουμε φάρμακα. Οι χημειοθεραπείες είναι αναγκαίες για την ίδια τη ζωή μας», τόνισε η κ. Μήττα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν υπάρχουν φάρμακα για τους καρκινοπαθείς. Συνεπώς, είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη, αλλά κι εκεί πολλές φορές δεν υπάρχουν. Οπότε, είτε πρέπει να περιμένουν μέχρι να έρθει το φάρμακο είτε αναγράφεται στη συνταγή η λέξη «στερείται» και οι καρκινοπαθείς το αναζητούν σε ιδιωτικό φαρμακείο.
«Στις περιοχές που τα ιδιωτικά φαρμακεία έχουν κόψει την πίστωση, πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας τα φάρμακά μας, αν φυσικά έχουμε χρήματα. Διότι τα φάρμακά μας είναι ακριβά και μία δόση μπορεί να κοστίζει έως και 4.000 ευρώ. Ακόμη, όμως, κι αν κάποιος μπορεί να πληρώσει από την τσέπη του, φάρμακα δεν υπάρχουν, καθώς οι εταιρείες βάζουν φρένο στις προμήθειες, εξαιτίας των χρεών προς αυτές», επισήμανε η κ. Μήττα.
Σύμφωνα με την ίδια, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή στα νοσοκομεία να στέλνουν στο σπίτι τους του καρκινοπαθείς που είναι σε βαριά κατάσταση και στους οποίους δίνουν διορία ζωής τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν πάθουν κάτι ή χρειαστούν κάτι, οι συγγενείς τους θα τους πάνε στα εφημερεύοντα για μία ένεση προκειμένου να σταματήσει ο πόνος και θα επιστρέψουν στο σπίτι, χωρίς να…επιβαρύνουν το νοσοκομείο.
Συνωστισμός και ελλείψεις
Το αδιαχώρητο επικρατούσε και χθες στο μοναδικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη. «Υπάρχουν ασθενείς από Δράμα και Ξάνθη που έρχονται στη Θεσσαλονίκη για ένα φάρμακο. Έρχονται την Τετάρτη και τους λένε ότι δεν υπάρχει φάρμακο κι αν θέλουν να ξαναέρθουν την Παρασκευή. Απίστευτη ταλαιπωρία. Να φανταστείτε περιμένουμε από τις 8 το πρωί κι όταν έρθει η σειρά μας, στη μία μετά το μεσημέρι, τότε μας λένε αν υπάρχει ή όχι το φάρμακό μας», δήλωσε στη «Μ» η κ. Θεοπούλα Λύκα.
Για τραγική κατάσταση έκανε λόγο και ο κ. Απόστολος Αλεξάκης, ο οποίος τόνισε ότι «αν δεν μας βοηθήσει η πολιτεία, έχουμε τελειώσει ως καρκινοπαθείς».
Πάντως, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι οι προμηθεύτριες εταιρείες απαιτούν να πληρωθούν, για να διαθέσουν φάρμακα. Ο ΕΟΠΥΥ υπογράφει ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιταγές και τότε οι εταιρείες στέλνουν τα φάρμακα. Συνεπώς, υπάρχει μία καθυστέρηση από μία έως τρεις ημέρες.
Εξάλλου, το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης, που αρχικά εξυπηρετούσε 400 άτομα ημερησίως, πλέον ξεπέρασε τα χίλια άτομα, ενώ ανάσα αναμένεται να δώσει το δεύτερο φαρμακείο που πρόκειται να λειτουργήσει σε μία εβδομάδα στο ΙΚΑ Τούμπας.
Αιχμές, όμως, αφήνει ο ΕΟΠΥΥ και για τα ιδιωτικά φαρμακεία, λέγοντας ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από τα φάρμακα υψηλού κόστους περιορίστηκε πολύ, οπότε είτε δεν τα προμηθεύονται καν είτε λένε ότι δεν τα έχουν, για να μην μπουν στη διαδικασία να τα παραγγείλουν.
Για λάσπη σε βάρος των φαρμακοποιών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου ο ίδιος να καλύψει τη δική του ανεπάρκεια κι αδυναμία, έκανε λόγο στη "Μ" ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
«Όταν ένας ασθενής εξυπηρετείται οκτώ ή εννέα στις δέκα φορές από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τη μία φορά έρχεται στο ιδιωτικό φαρμακείο, γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να έχει το συγκεκριμένο φάρμακο στο ράφι, χωρίς καν να ξέρει αν θα το δώσει ποτέ; Επιπλέον, ακόμη και να το ζητήσει ο ασθενής, θα πρέπει ο φαρμακοποιός να το παραγγείλει στην εταιρεία, να κάνει έμβασμα στην τράπεζα και σε τρεις ημέρες να το έχει στα χέρια του. Ας αποφασίσει η πολιτεία τι θέλει: ιδιωτικά ή κρατικά φαρμακεία», είπε ο κ. Θεοδοσιάδης.
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ Εν αναμονή για την εξόφληση
Την εξόφληση των οφειλομένων του Απριλίου ύψους 125 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 12,8 εκατ. ευρώ αφορούν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης) από τις 28 Ιουνίου έως και τις 5 Ιουλίου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της αποπληρωμής των φαρμακοποιών. Σχετικά με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των προηγούμενων ετών, αυτές θα αποπληρωθούν σύμφωνα με το νόμο, στο άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα.
«Κατόπιν αυτών, παρακαλώ τους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου και δήλωσε ότι "θα περιμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου