Κυριακή, Ιουνίου 24, 2012

ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ


Επίσημες διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από τη συριακή αεράμυνα θα έχει η Αγκυρα, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Συμμαχίας, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ) το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.



«Το Βόρειο Ατλαντικό Συμβούλιο (NAC) θα συγκληθεί την Τρίτη ύστερα από το αίτημα της Τουρκίας. Αναμένουμε η Τουρκία να κάνει παρουσίαση του πρόσφατου επεισοδίου», ανέφερε η Οάνα Λουνγκέσκου.


Σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις στο κοινοβούλιο την Τρίτη.


Ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την Δαμασκό βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο όταν εβλήθη από την συριακή αεράμυνα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το F4 «χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας». Διευκρίνισε παράλληλα ότι το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και δεν συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον της Συρίας.


Ο Τούρκος υπουργός απέρριψε ακόμη ως «αναληθείς» τους ισχυρισμούς της Δαμασκού πως δεν γνώριζε ότι το αεροσκάφος ήταν τουρκικό, παρά μόνο αφού το κατέρριψε. Σημείωσε επίσης ότι οι έρευνες για τους αγνοούμενους πιλότους του μαχητικού F4 γίνονται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, αλλά δεν πρόκειται για κοινή επιχείρηση.


Στο μεταξύ, η κλιμάκωση της έντασης στη Συρία θα συζητηθεί, όπως δήλωσε πηγή της ισπανικής κυβέρνησης, κατά την αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο. «Η κρίση στη Συρία βρισκόταν ήδη στην ατζέντα των θεμάτων της αυριανής Συνόδου, επομένως θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν γι αυτό πριν από τις διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ την Τρίτη», ανέφερε η πηγή.


Την ίδια ώρα, το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας μεταδίδει ότι οι συνοριακές δυνάμεις της χώρας ήρθαν σήμερα αντιμέτωπες με «τρομοκράτες» που είχαν διεισδύσει από την Τουρκία και σκότωσαν αρκετούς από αυτούς.


naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό πρακτορείο
ΠΡΕΖΑ TV
24-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: