Κυριακή, Ιουνίου 24, 2012

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ, ΛΕΕΙ Ο ΡΟΜΠΑΙ


«Ζητούμε οι Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» τονίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Eπισημαίνει ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ο Ρομπάι, ωστόσο, διαχωρίζει το ζήτημα της Ισπανίας, λέγοντας ότι αν δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στη Μαδρίτη για τη μείωση του ελλείμματος έως το 2014, αυτό δεν θα είχε άμεσες συνέπειες στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης.



Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι εξηγεί ότι «θα πρέπει κάνεις να λάβει υπ' όψιν ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα σημαίνει μεγαλύτερη χρηματοδοτική προσπάθεια για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη».


Ο πρόεδρος της ΕΕ τονίζει, δε, ότι ο ίδιος «δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων».


«Εάν οι στόχοι της Ελλάδας ή άλλων κρατών που έχουν τεθεί υπό την "ομπρέλα σωτηρίας" μετατεθούν, τότε χρειάζονται περισσότερα δάνεια και αυτό, προφανώς, δημιουργεί προβλήματα για κάποια κράτη - μέλη» επισημαίνει. 


Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική: «Εάν δοθεί στην Ισπανία μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση του ελλείμματος ως το 2014, τότε αυτό δεν θα είχε άμεσες συνέπειες στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
24-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: