Δευτέρα, Ιουνίου 18, 2012

ΝΕΟ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Την αντίθεσή του στην αμοιβαιοποίηση του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη επανέλαβε σήμερα το Βερολίνο, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε να απορρίπτει τη νέα πρόταση για ευρωομόλογα μικρής διάρκειας.



«Για εμάς τους Γερμανούς, η αμοιβαιοποίηση όλου του χρέους στην Ευρώπη δεν αποτελεί επιλογή υπό οιεσδήποτε συνθήκες, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα», είπε ο Βεστερβέλε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ερωτηθείς σχετικά με ευρωομόλογα μικρότερης διάρκειας αποπληρωμής.


«Δεν είναι μόνο η λίγη αλληλεγγύη που μπορεί να εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή συνοχή. Η υπερβολικά πολλή μπορεί να κάνει το ίδιο», πρόσθεσε.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο περιοδικό Der Spiegel, ανώτατα στελέχη της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πρότειναν περιορισμένες εκδόσεις ευρωπαϊκών χρεογράφων περιορισμένης διάρκειας.


Εν τω μεταξύ, η γερμανική κεντρική τράπεζα απέρριψε συναφή πρόταση να δημιουργηθούν ομόλογα για την αποπληρωμή των χρεών που υπερβαίνουν το όριο που έχει θεσπίσει η ΕΕ (60% του ΑΕΠ), την οποία έχει καταθέσει ομάδα ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.


Η Bundesbank επέκρινε την πρόταση αμοιβαιοποίησης του χρέους με την έκδοση κοινών ομολόγων ώστε να καλύπτεται το χρέος που υπερβαίνει το 60% με εγγύηση της ευρωζώνης. «Η πρόταση να δημιουργηθεί ένα ταμείο απορρόφησης του χρέους ισοδυναμεί με μια συνεκτική θέσπιση κοινού χρέους τα επόμενα χρόνια χωρίς αυτό να συνδέεται με κάποια ουσιαστική εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας» και «παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.


Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, το ταμείο αυτό θα σήμαινε την υποστήριξη χρέους ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων - ποσό που αναλογεί στο 90% του ΑΕΠ της Γερμανίας - με το Βερολίνο να καλείται να καλύψει το ένα τέταρτο του συνόλου.


Η Bundesbank θεωρεί εξάλλου πως είναι «πολύ αμφίβολο» ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να προωθηθεί χωρίς να τροποποιηθούν συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γερμανικό Σύνταγμα.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο
ΠΡΕΖΑ TV
18-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: