Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στου Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μέτρων που θα διασφαλίσει την επίλυσης της κρίσης του δημοσίου χρέους και των τραπεζών, όπως φαίνεται και από τα δραματικά τελεσίγραφα που απευθύνουν κυβερνήσεις και παράγοντες των αγορών.
Ωστόσο, η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον διχασμού της Ευρώπης, καθώς η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Μέρκελ δημιουργεί αδιέξοδα και κλιμακώνει την κρίση, την ίδια ώρα που οι χώρες του Νότου προσπαθούν να προωθήσουν μέτρα που θα ενισχύσουν τη συνοχή του ευρώ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσουν στις 17:15 (ώρα Ελλάδος). Νωρίτερα (από τις 16:00 έως τις 17:00), οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνομιλήσουν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Στις 20:15 (έως τις 23:00) είναι προγραμματισμένο να γίνει το δείπνο εργασίας και μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο.
Την Παρασκευή, οι εργασίες του Συμβουλίου θα ξεκινήσουν στις 11:00 το πρωί (έως τις 2 το μεσημέρι), ενώ αργότερα θα γίνει το γεύμα εργασίας μεταξύ των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης.
Γαλλογερμανική ασυμφωνία
κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, διαπιστώθηκε για μία ακόμα φορά το χάσμα που χωρίζει τις δύο κυβερνήσεις ως το προς το κατάλληλο μείγμα μέτρων για την έξοδο από την κρίση.
Σε «διπλωματικό» ύφος, ο κ. Ολάντ είπε ότι Παρίσι και το Βερολίνο επιθυμούν «να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική -και αύριο πολιτική- ένωση», ενώ η κ. Μέρκελ είπε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή και επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη».
Ωστόσο, οι δηλώσεις της ότι «όσο ζω δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα», έχουν δυναμιτίσει το κλίμα και έχουν μειώσει τις προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής.
Η Σύνοδος Κορυφής, η 19η από την έναρξη της ελληνικής κρίσης τον Δεκέμβριο του 2009, έρχεται σε μία περίοδο επιδείνωσης των προβλημάτων, καθώς η Ισπανία και η Κύπρος προσέφυγαν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Αυτή τη φορά, ο -διακηρυγμένος- στόχος είναι η θέσπιση του πλαισίου μίας πραγματικής οικονομικής ένωσης, την οποία το Βερολίνο θεωρεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της αλληλεγγύης προς τους εταίρους του.
Τραπεζική Ένωση
Το ένα υπό επεξεργασία σχέδιο αφορά την θέσπιση μίας τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία, εγγύηση των καταθέσεων και ένα κοινό μηχανισμό επίλυσης των κρίσεων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η G-20 ζητούν με επιμονή από τους Ευρωπαίους να λάβουν πολύ σύντομα τις αποφάσεις για την εφαρμογή του σχεδίου της τραπεζικής ένωσης, το οποίο μπορεί να ανασχέσει την κρίση που πλήττει τον τραπεζικό τομέα και απειλεί την δημοσιονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών κρατών.
Ωστόσο, δεν βρίσκονται όλα τα κράτη στην ίδια γραμμή ως προς την τραπεζική ένωση. Η Γερμανία ρίχνει το βάρος στον τομέα της εποπτείας, ενώ άλλες χώρες δίνουν έμφαση στην ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω της πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.
Μέτρα για την ανάπτυξη
Το σχέδιο αφορά τα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η βαθαίνει η ύφεση στην Ευρωζώνη και απ' ότι φαίνεται δεν θα γλιτώσει ούτε η Γερμανία.
Οι ηγέτες της Γερμανίας της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής στη Ρώμη για την αποδέσμευση 120-30 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, υπέρ της ανάπτυξης.
Η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει δεκτή από τους υπόλιπους 23 ευρωπαίους εταίρους.
Το ποσόν αυτό θα προέλθει από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από την εισαγωγή των «ομολόγων έργου» (project bonds) και από την χρησιμοποίηση αδιάθετων ευρωπαϊκών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Αυτό το σύνολο των μέτρων, που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες, κινδυνεύουν όμως τελικά να μην είναι αρκετά για τον κατευνασμό των αγορών, οι οποίες περιμένουν περισσότερο αποφασιστικά και οριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως η έκδοση των ευρωομολόγων.
Όμως, η αμοιβαιοποίηση του χρέους, υπό τη μία ή την άλλη μορφή, δείχνει να παραπέμπεται για τις ελληνικές καλένδες, για όσο καιρό τουλάχιστον η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί την ίδια στάση.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
28-6-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου