Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2012

ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ... ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Δεκάδες οργανωμένες παραλίες χωρίς το «καπέλο» της ξαπλώστρας μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική όσοι επιλέξουν μικρές αποδράσεις για να απολαύσουν τη θάλασσα.
Το κόστος των ημερήσιων αποδράσεων σε κοντινές παραλίες κυμαίνεται για μια τετραμελή οικογένεια από 20 έως 45-50 ευρώ (πλην του φαγητού), ανάλογα με την απόσταση και την κατανάλωση σε καφέ και δροσιστικά ποτά.

Ήδη οι Θεσσαλονικείς, αλλά και κάτοικοι από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με την πρώτη άνοδο του υδράργυρου άρχισαν να κατακλύζουν τις κοντινές παραλίες, καθώς η απόδραση προς τις ακτές του Θερμαϊκού, του Στρυμονικού κόλπου και μέχρι την Κασσάνδρα της Χαλκιδικής είναι η πιο φθηνή λύση για χαλάρωση και αναψυχή. Κι αυτό γιατί σε όλες αυτές τις παραλίες δεν υπάρχει πουθενά χρέωση για την ξαπλώστρα και την ομπρέλα, παρά μόνο για την ατομική κατανάλωση σε καφέδες και ποτά. Σε μια περίοδο μάλιστα που ο κόσμος υπολογίζει και το τελευταίο ευρώ στην τσέπη του, οι ημερήσιες εκδρομές για ένα μπάνιο σ’ αυτού τους είδους τις παραλίες μπορεί να μην είναι «τζάμπα», καθώς μια οικογένεια υπολογίζει και το κόστος της βενζίνης, αλλά τουλάχιστον είναι οικονομικές.
Στις κολυμβητικές ακτές του Θερμαϊκού, Περαία, Νέοι Επιβάτες, Μπαχτσέ, Μηχανιώνα και Επανομή, οι πολίτες μπορούν να εξασφαλίσουν ομπρέλα και ξαπλώστρα χωρίς χρέωση, πληρώνοντας μόνο τον καφέ, τον χυμό, το αναψυκτικό ή την μπίρα από 2,5 ευρώ έως 5 ευρώ κατ’ άτομο.
Στον παραθαλάσσιο δήμο Βόλβης, οι παραλίες του Στρυμονικού κόλπου, όπως Απροβάλτα, Βρασνά και Σταυρός, είναι κι αυτές χωρίς «καπέλο» στην ξαπλώστρα και την ομπρέλα. Κι εδώ ο καφές είναι φθηνός, καθώς δεν ξεπερνά τα 2,5 ευρώ με εμφιαλωμένο νερό, ενώ μέχρι 5 ευρώ στοιχίζουν αναψυκτικά, χυμοί και κάποια αλκοολούχα. Το κόστος όμως για αυτή την απόδραση είναι πιο αυξημένο, καθώς υπολογίζεται και η χιλιομετρική απόσταση, για την οποία απαιτείται μεγαλύτερη κατανάλωση βενζίνης. Κοινώς μια τετραμελής οικογένεια για τον συγκεκριμένο προορισμό θα ξοδέψει περίπου 30-35 ευρώ, χωρίς το φαγητό.


Απόδραση στη Χαλκιδική
Όσοι πάλι αποφασίσουν να κάνουν ημερήσια διαλείμματα δροσιάς από την καυτή καθημερινότητα της πόλης προς τις πιο κοντινές παραλίες της Χαλκιδικής, θα πληρώσουν κάτι παραπάνω, αλλά όχι την ξαπλώστρα. Για αυτήν θα δώσουν μάχη προκειμένου να την εξασφαλίσουν, καθώς οι ακτές σε Καλλικράτεια, Ηράκλεια, Βεργιά, Φλογητά, Μουδανιά και Ποτίδαια είναι μεν οργανωμένες αλλά δεν έχουν χρέωση. Στην προκειμένη περίπτωση το κόστος ανεβαίνει λόγω της βενζίνης, καθώς μέχρι τα Μουδανιά ένα μέσο αυτοκίνητο θα χρειαστεί τουλάχιστον 20-25 ευρώ, στα οποία θα αθροιστούν και τα ποσά για την ατομική κατανάλωση ποτών ή και φαγητού. Κατά μέσο όρο πάντως μια τετραμελής οικογένεια θα ξοδέψει περί τα 45-50 ευρώ, χωρίς να κάνει υπερβολές σε ποτά και φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες.
Στα θετικά είναι και οι μικρές αποστάσεις από τη Θεσσαλονίκη, εκτός κι αν κάποιος επιλέξει να αναχωρήσει σε ώρες αιχμής. Δωρεάν ομπρέλες και ξαπλώστρες μπορούν να βρουν φέτος και όσοι επιλέξουν την παραλία του Αγίου Μάμα, όπου δεν υπάρχουν γνωστά beach bar αλλά πολλές καντίνες με φτηνά ποτά και φαγητό.


Ακριβή μου ξαπλώστρα
Τα οικονομικά δεδομένα όμως αλλάζουν για όσους επιλέξουν παραθαλάσσιους προορισμούς μετά τη γέφυρα της Ποτίδαιας, όπου υπάρχουν πολλές και δημοφιλείς παραλίες. Στις περισσότερες λειτουργούν γνωστά beach bar, όπου το κόστος ανεβαίνει, καθώς η χρέωση της ξαπλώστρας φτάνει τα 6 ευρώ. Οι πιθανότητες για παραλία χωρίς το «καπέλο» είναι μικρές, ενώ το συνολικό κόστος για μια τετραμελή οικογένεια σε μια ακτή όπως η Σάνη θα αγγίξει τα 50-55 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και η βενζίνη. Συγκεκριμένα, για μια αυθημερόν εκδρομή σε κάποιο μέρος στα 200 χιλιόμετρα μετ’ επιστροφής -για παράδειγμα, μέχρι την Καλλιθέα και πίσω- ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.εκ. θα καταναλώσει βενζίνη αξίας περίπου 45 ευρώ. Στην περίπτωση μάλιστα που η οικογένεια ή μια παρέα επιλέξει μια κοσμική και οργανωμένη παραλία και αποφασίσει να απολαύσει τις έξτρα προσφερόμενες υπηρεσίες, τότε θα αναγκαστεί να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.
Σε γνωστές παραλίες της Χαλκιδικής, όπως της Καλλιθέας, της Φούρκας, της Ακτής Ελιάς ή του Αρμενιστή, δύο ξαπλώστρες με μία ομπρέλα ενοικιάζονται από 4 έως 6 ευρώ, ποσό που διπλασιάζεται αν υπάρχουν παιδιά άνω των 12 χρονών, ενώ ο καφές κυμαίνεται στα 3,5-4 ευρώ, τα κοκτέιλ στα 7,5-9 ευρώ, οι φυσικοί χυμοί φθάνουν έως 5 ευρώ και τα αναψυκτικά έως 4 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής τα προϊόντα στα μίνι μάρκετ είναι ακριβότερα από την πόλη κατά 15%-20%, καθώς οι ντόπιοι επιχειρηματίες αγοράζουν σε υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, που σημαίνει ότι αν κάποιος χρειαστεί αντηλιακό θα το πληρώσει 3-4 ευρώ παραπάνω.


Τα διόδια για την παραλία 
Όσοι Θεσσαλονικείς πάντως επιθυμήσουν να δροσιστούν στις παραλίες της γειτονικής Πιερίας, δεν θα πληρώσουν την ξαπλώστρα αλλά θα υπολογίσουν υποχρεωτικά τη βενζίνη και τα διόδια. Η διαδρομή προς τις ακτές του Πλαταμώνα και του Λιτοχώρου επιβαρύνεται με επιπλέον 11 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος με τη βενζίνη θα ανέλθει στα 20-25 ευρώ. Στις περισσότερες παραλίες δεν υπάρχει χρέωση για ομπρέλα και ξαπλώστρα, ενώ ο καφές τιμάται στα 2,5 ευρώ και έως 4-5 οι χυμοί και ορισμένα αλκοολούχα ποτά.


Δεύτερη παγκοσμίως σε «Γαλάζιες Σημαίες» η Ελλάδα


Η ακυβερνησία εν μέσω της θερινής σεζόν, το διεθνές αρνητικό κλίμα, η εσωστρέφεια και η καταστροφολογία απειλούν να βουλιάξουν την -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - ομορφότερη χώρα για καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη. Τριακόσιες ενενήντα τέσσερις ελληνικές ακτές και εννέα μαρίνες κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία», δίνοντας στη χώρα τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 κράτη.
Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.179 ακτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Παραπάνω από το 10% αυτών ανήκει στη μικρή γεωγραφικά ελληνική επικράτεια. Η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνής χαρακτηρισμός ποιότητας, θεωρούμενος το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, παροχή υπηρεσιών, ασφάλεια λουομένων και προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη ή μη Γαλάζιας Σημαίας όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους. Σημειώνεται ότι για την απόδοση της Γαλάζιας Σημαίας σε μιαν ακτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα των νερών της να είναι εξαιρετική. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμη και ικανοποιητική, δεν είναι αποδεκτή.


Πέριξ της Θεσσαλονίκης 
Οι Θεσσαλονικείς, και οι Βορειοελλαδίτες γενικότερα, έχουν την τύχη να ζουν σε μικρή χιλιομετρικά απόσταση από αρκετές παραλίες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία. Ενδεικτικά μερικές από αυτές είναι:
- Θεσσαλονίκη: Ασπροβάλτα, Σταυρός, Ποταμός.
- Χαλκιδική: Πόρτο Άγιο, Νέα Ρόδα, Αρμενιστής, Πλατανίτσι, Ελιά, Λαγόμανδρα, Σάνη, Κρυοπηγή, Φούρκα, Ελαιώνας, Νέα Ποτίδαια.
- Πιερία: Ολυμπιακή Ακτή, Κορινός, Λεπτοκαρυά, Σκοτίνα, Παντελεήμονας, Πλαταμώνας, Νέοι Πόροι.
- Καβάλα & Θάσος: Μακρύαμμος, Χρυσή Αμμουδιά, Πευκάρι, Αμμόγλωσσα - Κεραμωτή 1 & 2, Καλαμίτσα, Αμμόλοφοι, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος.
- Ξάνθη: Μάγγανα.
- Ροδόπη: Φανάρι, Αρωγή, Μέση.
Οι δύο μαρίνες της Βόρειας Ελλάδας βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία είναι της Σάνης και του Πόρτο Καρράς.


Από τις πιο καθαρές θάλασσες οι ελληνικές
Οι ελληνικές θάλασσες συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο καθαρές της Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Περιβάλλον (ΑΕΕ). «Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κροατία και η Μάλτα είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα στους ελέγχους που έγιναν στις παραλίες τους, καθώς σε όλες τις παραπάνω χώρες το 90% των παραλιών πληροί τα πιο αυστηρά κριτήρια καθαρότητας (εξαιρετική ποιότητα)», αναφέρει στην έκθεσή της η ΑΕΕ, η οποία ταξινόμησε τις παραλίες σε τρεις κατηγορίες: σε αυτές που πληρούν τα πιο αυστηρά κριτήρια καθαρότητας, σε αυτές που πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια καθαρότητας και στις μη ικανοποιητικές. Οι ανταγωνιστικές τουριστικά στη χώρα μας Ισπανία και Ιταλία έπονται, αφού βρίσκονται 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την πρώτη τετράδα.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΕΛΗΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: