Δευτέρα, Ιουνίου 18, 2012

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Το στρατιωτικό συμβούλιο που κυβερνά την Αίγυπτο ανέλαβε απόψε και τη νομοθετική εξουσία, μέχρι την ανάδειξη ενός νέου κοινοβουλίου και έθεσε ως όρο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών να υιοθετηθεί προηγουμένως το νέο σύνταγμα με δημοψήφισμα.
Οι αποφάσεις αυτές περιλαμβάνονται σε ένα συμπληρωματικό συνταγματικό διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Κυριακής το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το Ανώτατο Συμβούλιο είχε αναλάβει τη νομοθετική εξουσία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και την παραχώρησε ένα χρόνο αργότερα, το 2011, στο κοινοβούλιο που αναδείχθηκε από τις εκλογές και στο οποίο κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές.

Με το νέο διάταγμα τροποποιείται η πρώτη συνταγματική διακήρυξη που είχαν θέσει σε ισχύ οι στρατιωτικοί τον Μάρτιο του 2011.
Σύμφωνα με αυτό, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά την κατάρτιση του νέου συντάγματος και την υιοθέτησή του από το λαό με δημοψήφισμα.
Το νέο σύνταγμα θα γραφεί από μια συνταγματική επιτροπή όπου "θα εκπροσωπούνται όλες οι συνιστώσες της κοινωνίας" και η οποία θα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να ολοκληρώσει το έργο της.
Ωστόσο το Στρατιωτικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε άρθρα που θα θεωρήσει ότι αντιτίθενται στα συμφέροντα της χώρας.
Το Συμβούλιο έχει επίσης το δικαίωμα να διαλύσει τη συνταγματική επιτροπή (στην οποία επικρατούν οι ισλαμιστές) εάν αυτή "εμποδίζεται να επιτελέσει το έργο της".
Οι στρατιωτικοί απειλούν δηλαδή να διαλύσουν την επιτροπή που αναδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο.
Το κοινοβούλιο, όπου επίσης επικρατούσαν οι ισλαμιστές, διαλύθηκε επισήμως το Σάββατο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη σύνθεσή του λόγω μιας παρατυπίας στον εκλογικό νόμο.
Στο μεταξύ, ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το σαββατοκύριακο με αντιπάλους τον Μοχάμεντ Μόρσι των Μουσουλμάνων Αδελφών και τον 'Αχμεντ Σαφίκ, τον τελευταίο πρωθυπουργό του Μουμπάρακ.
Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν την Τρίτη.
Η ψηφοφορία παρατάθηκε μέχρι τις 10 το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) καθώς η προσέλευση ήταν σχετικά περιορισμένη και επειδή κατά τις μεσημεριανές ώρες επικρατούσαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες που απέτρεπαν τους εκλογείς να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα.
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χάρη στην δίωρη παράταση της ψηφοφορίας προσήλθαν όντως περισσότεροι ψηφοφόροι για να ασκήσουν το δικαίωμά τους.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υποστηρίζουν ότι ο Μόρσι προηγείται με σημαντική διαφορά του Σαφίκ.
Με καταμετρημένες 1,4 εκατ.
ψήφους ο πρώτος συγκεντρώνει ποσοστό 61% έναντι 39% του δεύτερου.
Ένας εκπρόσωπος του επιτελείου του Σαφίκ ωστόσο υποστήριξε ότι ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ προηγείται, αλλά απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.
Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Φαρούκ Σουλτάν, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι CBC είπε ότι οι αρχές αποκάλυψαν μια συνωμοσία που είχε ως στόχο να προκληθούν ταραχές μετά τις εκλογές.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τρία άτομα που φέρονται ότι επιχείρησαν να επηρεάσουν ψηφοφόρους έξω από ένα εκλογικό τμήμα στο ανατολικό Κάιρο.
Κατασχέθηκε ένας φορητός υπολογιστής που είχαν στην κατοχή τους, στο οποίο βρέθηκε ένα "ύποπτο" CD.
"To CD περιείχε πολύ επικίνδυνες πληροφορίες, όπως ένα σχέδιο για υποκίνηση μιας δεύτερης επανάστασης εάν δεν κέρδιζε (τις εκλογές) το άτομο που ήθελαν (...) με άλλα λόγια, αν κέρδιζε ο 'Αχμεντ Σαφίκ", είπε ο Σουλτάν.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κίνημα των οποίων ήταν απαγορευμένο επί Μουμπάρακ, υποστηρίζουν ότι μια ενδεχόμενη νίκη του Σαφίκ στις προεδρικές εκλογές θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για την επανάσταση με την οποία ανατράπηκε ο Μουμπάρακ.
Ο Σαφίκ από την πλευρά του έχει υποσχεθεί ότι θα διαφυλάξει την επανάσταση και ταυτόχρονα θα αποκαταστήσει την ασφάλεια στην Αίγυπτο.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επέκριναν και το διάταγμα με το οποίο το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει νομοθετικές εξουσίες και θα ελέγχει τον προϋπολογισμό μέχρι την εκλογή ενός νέου κοινοβουλίου.
"Πρόκειται για πραξικόπημα κατά της δημοκρατικής διαδικασίας", τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση.
Ωστόσο ο Σουλτάν, που είναι και πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, είπε ότι οι αποφάσεις του Σώματος αυτού είναι δεσμευτικές για όλες τις κρατικές αρχές και ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός των Αδελφών Μουσουλμάνων ότι το κοινοβούλιο διαλύεται μόνο κατόπιν δημοψηφίσματος.
Η στρατιωτική ηγεσία αναμένεται ότι θα δημοσιοποιήσει σήμερα ένα άλλο διάταγμα με το οποίο θα ορίζονται οι εξουσίες του νέου προέδρου, όπως ανέφερε η κρατική εφημερίδα Αλ Αχράμ.
Φ.Γ. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
18-6-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ελλάς Ελλάς Αντώνης Σαμαράς