Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2012

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Τη στιγμή που οι περισσότερες θέσεις για σκηνές και τροχόσπιτα μένουν άδειες, οι επιχειρηματίες προχωρούν σε εκπτώσεις και προσφορές προκειμένου να αντιστρέψουν -στον βαθμό του δυνατού- το αρνητικό κλίμα.
Στα μέσα Ιουνίου οι ιδιοκτήτες και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα 40 κάμπινγκ του νομού Χαλκιδικής βλέπουν τους σταθερούς μέχρι πέρσι πελάτες τους να επισκέπτονται τις πλαζ μόνο για αυθημερόν βουτιές και όχι για παραθερισμό. Οι άνθρωποι του κλάδου προσπαθούν να τονώσουν την κίνηση με εκπτώσεις και προσφορές, που απευθύνονται όχι μόνο στους σταθερούς πελάτες και όσους νοικιάζουν χώρο για ολόκληρη τη σεζόν, αλλά και στους περιστασιακούς επισκέπτες. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να εμπλουτίσουν το προσφερόμενο πακέτο οργανώνοντας θεματικές βραδιές με ζωντανή μουσική και αθλητικές-ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τα παιδιά.

«Αυτή τη στιγμή η πληρότητά μας δεν ξεπερνά το 15%-20%. Πολλοί πελάτες που μέχρι πέρσι έκλειναν θέσεις για ολόκληρη τη σεζόν (Μάιος - Σεπτέμβριος) φέτος είτε δεν θα έρθουν καθόλου είτε θα συμπιέσουν τις διακοπές τους σε ένα δεκαπενθήμερο», λέει στη «Μ» η Καλλιόπη Νταή, υπάλληλος στη ρεσεψιόν ενός κάμπινγκ στην Κασσάνδρα, και προσθέτει ότι «τόσο εμείς όσο και άλλοι οργανωμένοι χώροι κατασκήνωσης προσπαθούμε να γίνουμε περισσότερο ελκυστικοί. Συγκεκριμένα, σε κάθε πελάτη δίνουμε εκπτωτικά κουπόνια από 10% έως 20% για όλα τα τμήματα εστίασης, όπως το beach bar, το αναψυκτήριο και το εστιατόριο».


Στον αέρα χιλιάδες θέσεις εργασίας 
Παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ μείωσαν τις τιμές κατά 15%-20% σε σχέση με πέρσι, η προσέλευση είναι περιορισμένη. «Πολλά από τα τροχόσπιτα των Θεσσαλονικέων και Βορειοελλαδιτών, γενικότερα, βρίσκονται ακόμα στα πάρκινγκ, ενώ σε αρκετά έχει μπει πωλητήριο», πιστεύει ο Αντώνης Δεληδημητρίου, πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ νομού Χαλκιδικής, και υπογραμμίζει πως «μέχρι στιγμής φαίνεται ότι λιγότεροι θα είναι φέτος και οι αλλοδαποί πελάτες των κάμπινγκ, που μάλλον επηρεάστηκαν αρνητικά από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα».
Μόνο στον νομό Χαλκιδικής λειτουργούν 40 κάμπινγκ, τα 26 απ’ αυτά στη χερσόνησο της Σιθωνίας, τα οποία διαθέτουν περίπου 4.000 θέσεις για σκηνές, τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα. Σε περίπτωση που η πληρότητα φθάσει στο 100%, μπορούν να φιλοξενήσουν 16.000 επισκέπτες, γεγονός που δίνει μεγάλη οικονομική στήριξη στην τοπική κοινωνία, που ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τον τουρισμό. Ορισμένα από τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής θεωρούνται, από άποψη υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών, από τα καλύτερα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Μεσογείου.


Πρώτη η Χαλκιδική με 40 μονάδες….
Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, ο αριθμός των ενεργών κάμπινγκ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 403, οι διαθέσιμες θέσεις σε 34.640 και οι οικίσκοι σε 1.553. Ο αριθμός των θέσεων ανά κάμπινγκ ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 193 για τις μονάδες που ανήκουν στην κατηγορία Α, σε 106 για την κατηγορία Β, σε 68 για την κατηγορία Γ ενώ στη Δ ανέρχεται σε 131. Ο νομός με τα περισσότερα κάμπινγκ είναι η Χαλκιδική με 40 μονάδες και ακολουθούν οι Κυκλάδες με 35, η Πιερία με 30, η Μεσσηνία με 26 και η Αργολίδα με 25. Οι πέντε παραπάνω νομοί καλύπτουν το 46% του συνόλου των κάμπινγκ της χώρας.
Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΙΑ
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-6TgGWMOa2k


http://www.evdomi.gr/pub/starcms/repository/static/articles/ar_72048_1.asp