Λίγες ημέρες μετά το επίσημο αίτημα της Κύπρου για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στον απόηχο της δήλωσης συμβούλου της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η Λευκωσία δεν πρέπει να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Δημήτρης Χριστόφιας συναντάται σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες με την Άνγκελα Μέρκελ.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να δημιουργηθεί έως τα τέλη του 2012 ένας μηχανισμός που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των μηχανισμών στήριξης, χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας που θα προσφεύγει στον μηχανισμό αυτό.
Μετά το επίσημο αίτημα για προσφυγή στον EFSF, η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να δώσει σκληρή μάχη για τους όρους που θα συνοδεύουν την παροχή βοήθειας από την τρόικα, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα των δανείων από Ρωσία και Κίνα.
Η αποστολή αξιωματούχων από την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα φτάσει στη Λευκωσία την Κυριακή, προκειμένου οι διαβουλεύσεις να αρχίσουν τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου.
Όπως όλα δείχνουν, η τρόικα ετοιμάζει ένα πλήρες μνημόνιο για την Κυπριακή Δημοκρατία και η Λευκωσία θα υποχρεωθεί να μπει σε μηχανισμό στήριξης για να εξυγιάνει και τα δημοσιονομικά της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, η τρόικα αναμένεται να θέσει τα κυπριακά ομόλογα εκτός αγορών για τρία ή και τέσσερα χρόνια, κρίνοντας αδύνατον να μπορέσει η Κύπρος να επανέλθει νωρίτερα.
Ο προσανατολισμός, αναφέρουν πηγές από την έδρα της ΕΕ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα. Ήδη στις Βρυξέλλες εκτελούν ασκήσεις επί χάρτου για σαρωτικές αλλαγές στο δημοσιονομικό και τραπεζικό τοπίο στην Κύπρο.
Η εκτίμηση στις Βρυξέλλες είναι ότι «τα μέτρα που έλαβε ήδη η Λευκωσία κινούνται μεν προς θετική κατεύθυνση, αλλά δίνουν μόνο αποσπασματικές απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία». Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ζητηθεί από τη Λευκωσία η λήψη ουσιαστικών μέτρων.
Σε ό,τι αφορά στις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος έχουν ήδη ζητηθεί από την Κεντρική Τράπεζα στοιχεία για το τραπεζικό σύστημα συνολικά, με το μήνυμα ότι ο έλεγχος θα επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των εργασιών των κυπριακών τραπεζών, εντός κι εκτός Κύπρου.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου