Τρίτη, Ιουνίου 12, 2012

ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ 21ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ, ΖΗΤΑ Ο ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ ΤΟΥ ΔΝΤ


Oι πολίτες πρέπει να διαμορφώσουν με την ψήφο τους στις 17 Ιουνίου τις προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την Τρίτη. Τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση συνευθύνης και να πάει με σχέδιο στο κρίσιμο Eurogroup στις 21 Ιουνίου καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα. Όσον αφορά στο εάν το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση, ο Ευ.Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι προϋπόθεση αποτελεί η συμμετοχή του δεύτερου κόμματος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στη θέση ότι στην κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης πρέπει να συμμετάσχει και το κόμμα που θα αναδειχθεί δεύτερο στην κυβέρνηση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ αν δεν πληρείται αυτή η προϋπόθεση.



Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως η χώρα βρίσκεται μπροστά στην εθνική καταστροφή και δεν μπορεί να κυβερνηθεί με τους μισούς ή τα 2/3 απέναντι στην κυβέρνηση. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να καταψηφίσουν τα κόμματα που λένε προεκλογικά ότι δεν θα μετάσχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση. 


Υπενθύμισε πως η τρόικα είχε ζητήσει δεσμεύσεις από τα μεγάλα κόμματα και ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση της σύμβασης χωρίς να συμμετέχει ένα κόμμα με μεγάλα ποσοστά.


Ακόμη, επανέλαβε τη θέση ότι πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, για λόγους πολιτικού καιροσκοπισμού, πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στο μοντέλο του κρατισμού που απομυζά τη χώρα.


Σε ανάλογο κλίμα είναι και η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ιταλική εφημερίδα L' Unita.


«Είναι απολύτως αναγκαίο, μετά τις εκλογές, να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, διότι  διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να διαχειρισθούμε την κρίση».


Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «εσωτερικά δεν υπάρχει η πολυτέλεια μιας κυβέρνησης που να έχει απέναντί της μεγάλη και σκληρή αντιπολίτευση». 


Σε ερώτηση σχετικά με την «ουσιαστική και όχι τυπική συγγνώμη», που ο ίδιος διατυπώνει σε προεκλογικό τηλεοπτικό σποτ του κόμματός του, εξηγεί ότι «η μεγαλύτερη ευθύνη που έχει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, είναι η έλλειψη μιας ειλικρινούς και σε βάθος ενημέρωσης του ελληνικού λαού, για την πραγματική  κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ή, για να ειπωθεί από μια άλλη οπτική γωνία, μια αίσθηση αμεριμνησίας για την περίοδο από το 1974 και μετά, και ιδίως από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη».


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, υπογραμμίζει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι όλες ή τις περισσότερες ευθύνες τις φέρει το κόμμα του, διότι πρόκειται για μια ευθύνη που διαχέεται σε όλο το πολιτικό φάσμα». 


Σε σχέση με το άμεσο μέλλον της οικονομίας της χώρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι «το 85% της ελληνικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ του ευρώ, θεωρώντας το κάτι το αυτονόητο και εκτός πάσης διαπραγμάτευσης». 


Από την άλλη, όμως -προσθέτει- μια εξίσου μεγάλη πλειοψηφία θέλει να μην συνεχισθούν επώδυνα μέτρα τα οποία τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία, μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό, είπε, πρέπει να σπάσουμε τον  φαύλο κύκλο που έχει δημιουργηθεί και που καταλήγει στην μείωση της ζήτησης».
  
Ακόμη αναφέρει: «Στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν για το νέο δάνειο, για την μείωση του χρέους και το PSI, έπρεπε να κάνουμε συμβιβασμούς. Τώρα, όμως, βάσει του κεκτημένου αυτού και της διαδικασίας της αναθεώρησης που προβλέπει η ίδια η δανειακή σύμβαση, θέτουμε τα ζητήματα που, στην πραγματικότητα είχαμε θέσει και στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί στις 12:00 με τον πρωθυπουργό Π.Πικραμμένο, τον οποίο θα ενημερώσει θα τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: