Τρίτη, Ιουνίου 12, 2012

ΝΕΑ MACBOOK ΚΑΙ ΝΕΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ IPHONE ΚΑΙ IPAD – ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Το πρώτο λάπτοπ με οθόνη υπερυψηλής ανάλυσης, ταχύτερα και λεπτότερα notebook, αλλά και μία αναβαθμισμένη έκδοση του λειτουργικού iOS για τα iPad και iPhone, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει μία νέα υπηρεσία χαρτών και έναν εξυπνότερο «ψηφιακό βοηθό». Αυτές είναι οι βασικότερες ειδήσεις που ανακοινώθηκαν από την Apple χθες, πρώτη ημέρα του συνεδρίου Worldwide Developers Conference (WWDC 2012) που η αμερικανική εταιρεία διοργανώνει κάθε χρόνο για τους προγραμματιστές.



Το φετινό συνέδριο είναι το πρώτο που «άνοιξε» ο Tim Cook ως CEO της Apple, μετά τον θάνατο του Steve Jobs. Και επιβεβαίωσε τη διαβόητη μυστικοπάθεια της εταιρείας, διαψεύδοντας πολλές από τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες, σχετικά με τα προϊόντα και υπηρεσίες που θα παρουσιάζονταν.


Στη χθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση, αναμφισβήτητα τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε το καινούριο MacBook Pro με τη 15,4 ιντσών οθόνη «retina», η οποία περιέχει 5 εκατομμύρια pixel. Όπως και στα τελευταία iPad και iPhone, η οθόνη υποστηρίζει ανάλυση 2880 x 1800 pixel, τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο λάπτοπ έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα στην αγορά. «Ο νέος MacBook Pro είναι ο πιο προηγμένος υπολογιστής που έχουμε κατασκευάσει», ανέφερε ο Cook, προσθέτοντας ότι είναι εξοπλισμένος με έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel i7, μνήμη RAM 16 GB και σκληρό δίσκο SSD μέχρι 768 GB. Το πάχος του δεν ξεπερνά τα 1,8 εκατοστά, ενώ ζυγίζει μόλις 2 κιλά.


Αν και δεν θα έχουν οθόνη «retina», σημαντικά αναβαθμισμένα θα είναι όμως και τα υπόλοιπα μοντέλα MacBook Pro που ανακοινώθηκαν χθες, με επεξεργαστές που θα τους εξασφαλίζουν έως και 60% μεγαλύτερη ταχύτητα. Το ίδιο ισχύει και για τα νέα MacBook Air, τα οποία θα διαθέτουν επίσης επεξεργαστές Intel τελευταίας γενιάς αλλά και θύρα USB 3.0.
iOS, έκδοση 6η


Σημαντικά αναβαθμισμένο θα είναι και το iOS 6, η επόμενη έκδοση του λειτουργικού για τα smartphone και τα tablet PC της Apple και η οποία θα κυκλοφορήσει το φθηνότερο. Από τα «200 νέα χαρακτηριστικά του» ξεχωρίζει η υπηρεσία χαρτών, η οποία για πρώτη φορά δεν θα βασίζεται στους Google Maps, αλλά έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από την Apple.


Οι χάρτες θα υποστηρίζουν φωνητική πλοήγηση, ενώ θα περιλαμβάνουν στοιχεία για την κίνηση στους δρόμους - παρόλο που δεν διευκρινίστηκε αν η συγκεκριμένη λειτουργία θα υποστηρίζεται σε όλες τις χώρες. Εντυπωσιακή είναι επίσης η δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης των πόλεων, δίνοντας την αίσθηση στον χρήστη ότι πετά από πάνω τους.


Η υπηρεσία χαρτών θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με φωνητικές εντολές μέσω του Siri, του «προσωπικού ψηφιακού βοηθού» που καταλαβαίνει τις ερωτήσεις που διατυπώνει ο χρήστης και ο οποίος, χάρις στο iOS 6, θα ενσωματωθεί και στο νέο iPad. Παράλληλα, ο «ψηφιακός βοηθός» θα αναβαθμιστεί ώστε να υποστηρίζει περισσότερες γλώσσες (στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά), να μπορεί να «ανοίγει» εφαρμογές, και να «ανεβάζει» μηνύματα απευθείας στο Twitter.


Παρόλο που η Apple έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες το νέο λειτουργικό της για τους υπολογιστές Mac, το Mountain Lion, στο WWDC αποκάλυψε πως το Mountain Lion θα ξεκινήσει να διατίθεται από τον επόμενο μήνα. Το καινούριο λειτουργικό θα υποστηρίζει φωνητική υπαγόρευση κειμένων, θα περιλαμβάνει την υπηρεσία iMessages και θα ενσωματώνει την υπηρεσία iCloud. Έτσι, τα κείμενα, τα email και οι παρουσιάσεις του χρήστη να αποθηκεύονται στους σέρβερ της Apple για να είναι προσβάσιμα από όλες τις συσκευές του.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: