Τρίτη, Ιουλίου 31, 2012

ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ


Σε 9.903.268 ανέρχεται ο πληθυσμός της Ελλάδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής που διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 10-24 Μαΐου 2011 (με ημερομηνία αναφοράς την 9η Μαΐου 2011) και τα οποία ανακοίνωσε την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). 



Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προηγούμενη απογραφή, του 2001, ο πληθυσμός στο σύνολο της Ελλάδας ανερχόταν στους 10.964.020. Σημειώνεται επίσης, ότι λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση των αποτελεσμάτων της απογραφής -που ανακοινώθηκαν ένα και πλέον χρόνο μετά τη διενέργειά της- οι εκλογές του Ιουνίου έγιναν με βάση τα στοιχεία του 2001.


Στην Αττική, με βάση την απογραφή του 2011, συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της χώρας. Πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός ανέρχεται σε 750.982, με τον Δήμο Αθηναίων και καταγράφει πληθυσμό 467.108 άτομα. 


Η περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών έχει πληθυσμό 446.721, η περιφερειακή ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών 386.953, η περιφερειακή ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών 394.191 και η περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής 358.576. 


Επίσης, η περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής έχει πληθυσμό 141.051 και η περιφερειακή ενότητα Πειραιώς 394.454. Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης έχει πληθυσμό 878.194, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να έχει πληθυσμό 269.137 άτομα.


Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ η καταγραφή του Νόμιμου Πληθυσμού έγινε με βάση τις απαντήσεις των απογραφόμενων Ελλήνων υπηκόων στο ερώτημα σχετικά με τη Δημοτική Ενότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι. 


Στον πληθυσμό περιλαμβάνονται και οι Έλληνες υπήκοοι των στρατιωτικών και διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό.


Της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων προηγήθηκε επεξεργασία των στοιχείων της Απογραφής με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες έτσι ώστε να εφαρμοσθούν αυστηρότεροι έλεγχοι ποιότητας από οποιαδήποτε άλλη Απογραφή.


Τα ερωτηματολόγια που συγκεντρώθηκαν από τα 58.684 Απογραφικά Τμήματα της Χώρας, που αντιστοιχούν σε 34.780.000 σελίδες, υποβλήθηκαν σε οπτική αναγνώριση χαρακτήρων με τη χρήση σαρωτών υψηλής ταχύτητας. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα οπτικοποίησης των ερωτηματολογίων και άμεσης πρόσβασης σε αυτά σε ελεγμένη (verified) ψηφιακή μορφή για την υλοποίηση των πολλαπλών και συνδυαστικών ελέγχων ποιότητας (π.χ. ύπαρξης και απαλοιφής διπλοεγγραφών, έλλειψης πληρότητας, ορθότητας γεωγραφικών κωδικών κλπ).


Όπως πάντως έχει ήδη ενημερώσει η ΕΛΣΤΑΤ σε προηγούμενες ανακοινώσεις της, τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011 και αυτά προηγούμενων Απογραφών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα. 


Αυτό οφείλεται στο ότι η μεθοδολογία της Απογραφής του 2011 διαφέρει σημαντικά σε αρκετά σημεία από αυτή προηγούμενων Απογραφών τόσο ως προς τις διαδικασίες συλλογής των στοιχείων όσο και ως προς τις διαφορετικές και πληρέστερες διαδικασίες ελέγχου και επεξεργασίας των συλλεγέντων στοιχείων βάσει νέων τεχνολογιών και μεθόδων
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
31-7-2012

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΛΉΘΕΙΑ,ΠΆΡΑ ΠΟΛΛΟΊ ΔΕΝ ΑΠΟΓΡΆΦΗΣΑΝ..

Ανώνυμος είπε...

Η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας λευτεριά στη αιματοβαμένη Ιωνία και Πόντο

Ανώνυμος είπε...

το ονειρο σου πρεζα για αφανισμο της ελληνικης φαρας σιγα σιγα υλοποιειται,ευχομαι τα παιδια σας να τα γαμουν αφγανοι ταλιμπαν.