Στη Θεσσαλονίκη η ζήτηση ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αφού η αύξηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν κυμαίνεται από 20% έως και 32%.
Το γεγονός προκαλεί πονοκέφαλο στους δημάρχους, που πασχίζουν να βρουν λύση για την κάλυψη των αναγκών, καθώς λόγω της μεγάλης ζήτησης σοβαρός είναι ο κίνδυνος να μείνουν εκτός περί τα 50 - 100 νήπια σε κάθε δήμο.
Φέτος μάλιστα, «αγκάθι» αποτελεί και η μειωμένη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, η οποία φτάνει τα 125 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι απορροφήθηκαν 175 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τις κοινωνικοπρονοιακές δομές της Τ.Α (παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ), ενώ μερίδιο από τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια διεκδικούν και οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Οι δήμοι έχουν βασίσει τις ελπίδες τους στο ΕΣΠΑ, από το οποίο έχουν αιτηθεί δεκάδες θέσεις νηπίων για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ωστόσο, δεν αποκλείεται ο αριθμός των θέσεων που έχουν ζητήσει να είναι τελικά μικρότερος. Όμως, όλα δείχνουν ότι πολλές οικογένειες θα περιέλθουν σε αδιέξοδο αν δεν περιληφθούν στους «τυχερούς» που θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, το οποίο -ειδικά φέτος- ζητά αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Πόσα παιδιά θα μείνουν εκτός
Στο νομό Θεσσαλονίκης ενδεικτική είναι η περίπτωση στο δήμο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία) όπου έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1.000 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις που προβλέπονται είναι μόλις 700, στους συνολικά 15 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Από αυτές μάλιστα 446 αναμένεται να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ. «Υπάρχει κίνδυνος να μείνουν εκτός 200 και πλέον παιδιά, αλλά καταβάλλουμε προσπάθεια να καλύψουμε τις ανάγκες με τη δημιουργία νέων σχολικών χώρων. Εφόσον εγκριθεί προσωπικό» τόνισε η πρόεδρος των δημοτικών σταθμών, Ροδοθέα Κατσιμτσίκη.
* Στο δήμο Καλαμαριάς υποβλήθηκαν περί τις 780 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις που μπορούν να καλυφθούν στους συνολικά οκτώ σταθμούς φτάνουν τις 570 - 600. Μερίδιο από αυτές τις θέσεις παίρνει και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, από όπου ο δήμος, όπως ανέφερε η πρόεδρος του νομικού προσώπου, Ολυμπία Αντωνούδη έχει αιτηθεί 380 θέσεις. «Λόγω της μεγάλης αύξησης των αιτήσεων, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν εκτός αρκετά παιδιά. Πέρυσι ήταν περίπου 30, ενώ φέτος μπορεί να είναι και 50» σημείωσε η ίδια.
* Στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη υποβλήθηκαν 471 αιτήσεις, 50 λιγότερες από πέρυσι, ενώ από το ΕΣΠΑ έχουν αιτηθεί περί τις 280 θέσεις για τους συνολικά έξι παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των παιδικών σταθμών, Ηρακλή Τιτόπουλο, η κατανομή των θέσεων στους πρώην δήμους Πανοράματος και Χορτιάτη δεν έχει αλλάξει, ωστόσο ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να απορροφηθούν είναι 400. «Αν δούμε, ότι όντως μένουν εκτός κάποια παιδιά θα φροντίσουμε να μισθώσουμε και άλλες αίθουσες, ή να συνεργαστούμε με ιδιωτικούς, στους οποίους οι γονείς θα πληρώνουν τα τροφεία που αντιστοιχούν στους δημοτικούς» ανέφερε.
* Στο δήμο Νεάπολης - Συκεών ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν σπάει κάθε ρεκόρ -φτάνει συνολικά τις 1.850- για τους 21 παιδικούς σταθμούς. Ο εν λόγω δήμος πάντως, είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που εξασφαλίζει σχεδόν κάθε χρόνο το μεγαλύτερο αριθμό θέσεων μέσω του ΕΣΠΑ. Φέτος, εκτός από τις 1.000 θέσεις που έπαιρνε, διεκδικεί συν 100, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση των αιτήσεων που αγγίζει το 32%, ίσως τη μεγαλύτερη στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Η δημοτική αρχή δεσμεύεται, ότι ακόμα και στην περίπτωση που κάποια παιδιά μείνουν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα καταβάλει προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες, παραχωρώντας νέες αίθουσες για τα νήπια.
* Στο δήμο Θέρμης υποβλήθηκαν 800 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις που προβλέπεται να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ φτάνουν τις 680 στους επτά παιδικούς σταθμούς Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών. «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης θα τηρήσουμε αυστηρά τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια» τόνισε ο πρόεδρος του νομικού προσώπου, Κώστας Στάθης. Πέρυσι καλύφθηκαν γύρω στις 787 θέσεις.
* Στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης έχουν υποβληθεί περί τις 700 αιτήσεις στους δύο πρώην κρατικούς σταθμούς και τους 5 δημοτικούς. Οι ανάγκες, παρά τη ζήτηση που υπάρχει, αναμένεται να καλυφθούν για τη νέα χρονιά, καθώς υποβλήθηκε περίπου ίδιος αριθμός αιτήσεων με πέρυσι. Ο αριθμός των θέσεων που ζήτησε ο δήμος από το ΕΣΠΑ φτάνει τις 20 -30 σε κάθε έναν από τους πέντε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
* Στο δήμο Ευόσμου - Κορδελιού προς το παρόν δεν έχει υπολογιστεί ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ωστόσο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 700 για τους εννιά παιδικούς σταθμούς. Ο δήμος έχει αιτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ 500 θέσεις, όμως δεν είναι ακόμα γνωστό πόσες θα εγκριθούν. Εκτιμάται ότι φέτος οι απώλειες θα είναι μικρότερες από πέρυσι, οπότε έμειναν εκτός περί τα 200 παιδιά.
* Στο δήμο Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 1.500 για τους συνολικά 28 παιδικούς σταθμούς, λόγω και τη μείωσης των τροφείων.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, πέρυσι κατατέθηκαν 1.304 αιτήσεις, αριθμός μεγαλύτερος από τις αρχικά διαθέσιμες θέσεις, ωστόσο, όπως είπε, δεν έμεινε έξω κανένα παιδί. «Είναι νωρίς να υπολογίσουμε πόσες θέσεις θα κλειδώσουν, γιατί αρκετές μπορεί να απελευθερωθούν από τα προνήπια, όπως συνέβη και πέρυσι, αλλά και από τις διπλοεγγραφές» σημείωσε η ίδια.
makthes.gr
ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2012
1 σχόλιο:
Το πρόβλημα με τους παιδικούς είναι ότι έχουν πλακώσει εδώ εκατομμύρια λαθρομετανάστες που εκμεταλλεύονται την αφασία μας και βάζουν μέσα τα δικά τους παιδιά και δεν μένει θεση για τα ελληνόπουλα.
Κάτι πάει να κάνει τώρα η Χρυσή Αυγή, ιδρύοντας παιδικούς. Μακάρι να το κάνει, μπας και μας ανακουφίσει λιγάκι.
Δημοσίευση σχολίου