Παρασκευή, Ιουλίου 06, 2012

ΑΥΣΤΡΙΑ: Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


«Η κρίση ως ευκαιρία: Υγεία σε εποχές πολιτικής λιτότητας», είναι το κεντρικό θέμα του φετινού, 15ου «Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας» στο Γκαστάιν στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Ζάλτσμπουργκ, που θα πραγματοποιηθεί από 3-6 Οκτωβρίου και του οποίου το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους διεθνών Μέσων Ενημέρωσης στη Βιέννη.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διοργάνωση για θέματα πολιτικής υγείας στην Ευρώπη, στην οποία φέτος αναμένονται πάνω από 600 σύνεδροι, ανάμεσά τους 20 υπουργοί Υγείας, υφυπουργοί και ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από 40 χώρες, αλλά και ο Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στην πολιτική της υγείας.
Κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, στις 3 Οκτωβρίου —θα την κηρύξει ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Αλόις Στέγκερ— ο Κύπριος υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ.
Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο πρόεδρος του Φόρουμ, Γκιούντερ Λάινερ, η απάντηση στην οξυμένη κατάσταση των προϋπολογισμών για την υγεία, δεν θα πρέπει να είναι ο περιορισμός των ιατρικών υπηρεσιών, αλλά οι βαθιές αλλαγές στη δομή των νοσοκομείων, για να επιτευχθούν ταυτόχρονα εξοικονόμηση πόρων και ποιότητα θεραπείας.
Αυτό αφορά, κατά τον ίδιο, προπάντων την πυκνότητα των νοσοκομείων (αναλογία σε κατοίκους), καθώς σε πολλές ευρωπαικές χώρες —κυρίως στην Αυστρία και στη Γερμανία— υπάρχουν πολλά νοσοκομεία, πολλές κλίνες και πολλές εισαγωγές ασθενών, προξενώντας δαπάνη ποσών που χρειάζονται επειγόντως σε άλλους τομείς μέριμνας της υγείας και αποτελώντας ένα πρόβλημα για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και την ποιότητα της θεραπείας.
Σύμφωνα με τον κ. Λάινερ, η οικονομική κρίση επιτείνει σε πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας μια παράδοξη κατάσταση: ενώ σε πολλές χώρες γίνονται μαζικές περικοπές στις υπηρεσίες, παραμένει αχρησιμοποίητο δυναμικό που θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα των παροχών στην υγεία.
Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσοκομείων, τα οποία προσφέρουν χωρίς εξειδίκευση όλο το φάσμα των υπηρεσιών, κάτι που μπορεί να αποβεί οικονομικά αναποτελεσματικό και προβληματικό για την ασφάλεια των ασθενών.
Πρόσφατες έρευνες διαπιστώνουν επανειλημμένα πως και στην ιατρική ισχύει η αρχή πως «κάτι που γίνεται σπάνια, γίνεται χειρότερα διότι λείπει η εξειδικευμένη εμπειρία».
Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στο φετινό 15ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας, θα είναι «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των προϋπολογισμών λιτότητας στον τομέα της υγείας», «Υγεία 2050-μελλοντικές προκλήσεις για τα συστήματα υγείας», «Μη μεταδοτικές ασθένειες», «Ιατρική του μέλλοντος-Προσωποποιημένη ιατρική», «Σύγχρονες επικοινωνιακές μέθοδοι στον τομέα της υγείας».
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: