Τρίτη, Ιουλίου 24, 2012

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ- ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ – Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ


Στο χείλος του γκρεμού φθάνει και πάλι η Ευρώπη καθώς παρά τις δημόσιες προσπάθειες ευρωπαίων και ισπανών αξιωματούχων να μην προκαλέσουν ανησυχία όσον αφορά την κρίση στην Ισπανία, οι διεθνείς αγορές και τα χρηματιστήρια δείχνουν σημάδια έντονου πανικού. 
Οι φόβοι για την Ισπανία έχουν αντικαταστήσει τις αρνητικές προβλέψεις για την Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ και χθες οι ισπανικές και ιταλικές ρυθμιστικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τις ανοιχτές πωλήσεις μετοχών (short-selling) στα χρηματιστήρια των δύο χωρών για τους επόμενους τρεις μήνες λόγω της αστάθειας των ευρωπαϊκών αγορών, σε μια προσπάθεια να περιορισθούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις. Πού θα βρεθούν τα 26 δισεκατομμύρια που χρειάζεται η Μαδρίτη έως το τέλος του χρόνου για να αντιμετωπίσει τα χρέη της; αναρωτιούνται όλοι.

Αμερικανοί και βρετανοί οικονομολόγοι επιμένουν ότι η Ισπανία οδεύει προς την πλήρη ένταξη στον μηχανισμό διάσωσης, κάτι που όπως παρατηρούν δεν μπορεί να συμβεί άμεσα αλλά υπολογίζεται «κάποια στιγμή το φθινόπωρο». Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος έσπευσε χθες να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός συνολικού σχεδίου διάσωσης για τη χώρα του ενώ ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια τόνισε ότι η Μαδρίτη δεν χρειάζεται σχέδιο διάσωσης. «Μέσα στην τεράστια αβεβαιότητα και τη ρευστότητα στις αγορές», δήλωσε ο Αλμούνια μιλώντας στους ισπανούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, «βλέπουμε μια παράλογη συμπεριφορά των αγορών. Δεν υπάρχει ανάγκη σχεδίου συνολικής βοήθειας προς την Ισπανία. Ομως ο μοναδικός τρόπος δράσης υπερβαίνει τις δυνατότητες των κυβερνήσεων» κατέληξε αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την οποία και κάλεσε να παρέμβει. Κάτι ανάλογο είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο ο οποίος ζήτησε από την ΕΚΤ να αγοράσει ισπανικό χρέος ώστε να αντιμετωπιστούν οι κερδοσκόποι.
Η ανησυχία πάντως της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εξελίξεις στην Ισπανία δεν κρύβεται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες συζητούνταν στις Βρυξέλλες ακόμη και η διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής για το θέμα αυτό - ο Μάριο Μόντι πάντως, παραδεχόμενος τις συζητήσεις δήλωσε χθες ότι αυτή τη στιγμή δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιλντ» ανέφερε ότι δεν συγκρίνει την κατάσταση στην Ισπανία με εκείνη στην Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Μαδρίτη θα σταθεί ξανά στα πόδια της γρήγορα καθώς η ισπανική οικονομία «είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και έχει διαφορετική δομή». Σήμερα ο Σόιμπλε υποδέχεται στο Βερολίνο τον ισπανό ομόλογό του Ντε Γκίντος προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις.


ΣΕ ΥΦΕΣΗ. Ολες οι καθησυχαστικές δηλώσεις και συναντήσεις πάντως δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ξεπερνώντας το 7%, ενώ το σπρεντ συνέχισε την ανοδική του πορεία φθάνοντας τις 643 μονάδες βάσης και αυξάνοντας τους φόβους ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια. Ταυτόχρονα χθες η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας, η οποία εισήλθε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2012, συρρικνώθηκε με «πιο έντονο ρυθμό» μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου από ό,τι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Και οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να πέφτουν πιο γρήγορα τώρα απ' ό,τι στην αρχή της κρίσης, διευρύνοντας τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της φούσκας των ακινήτων. Στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat κατέδειξαν πως το χρέος της Ισπανίας αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2012 στο 72,1% του ΑΕΠ από 64,7% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο 2011.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
24-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: