Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2012

ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΩΝ ΑΚΡΟΑΣΕΩΝ ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΝΙΝΓΚ


Στον ισχυρισμό της κατηγορούσας αρχής ότι ο Μπράντλι Μάνινγκ διέρρευσε από πρόθεση έγγραφα στο Wikileaks θα εστιάσει η υπεράσπιση του στρατιώτη κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών ακροάσεων που γίνονται σε στρατοδικείο αυτήν την εβδομάδα.



Οι προκαταρκτικές ακροάσεις στη δίκη του Μάνινγκ ξεκινούν και πάλι τη Δευτέρα στην βάση Φορντ Μιντ, στο Μέριλαντ, και θα διαρκέσουν πέντε ημέρες. 


Συγκεκριμένα η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να πείσει την στρατιωτικό δικαστή ότι η κατηγορούσα αρχή θα πρέπει να αποδείξει ότι ο στρατιώτης είχε πράγματι την πρόθεση να δώσει πληροφορίες στην αλ Κάιντα όταν διέρρευσε τα έγγραφα στον ιστότοπο. 


Ο Μάνινγκ κατηγορείται ότι εξαιτίας του διέρρευσαν στο Wikileaks, από τον Νοέμβριο του 2009 ως τον Μάιο του 2010, εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Οι στρατιωτικοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι αρκεί το γεγονός πως ο Μάνινγκ γνώριζε ότι η Αλ Κάιντα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που ανέβηκαν στο Wikileaks για να στοιχειοθετηθεί αδίκημα.


Οι δικηγόροι του 24χρονου στρατιώτη εκτιμούν, από την πλευρά τους, ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι ο Μάνινγκ «ηθελημένα και εν γνώσει του έδωσε πληροφορίες στον εχθρό».


Σε βάρος του πρώην αναλυτή πληροφοριών στο Ιράκ απαγγέλθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου κατηγορία για «συνωμοσία με τον εχθρό», η πιο σοβαρή από τις 22 κατηγορίες εναντίον του, για την οποία κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Μέχρι στιγμής ο στρατιώτης δεν έχει πει ακόμη αν θα δηλώσει αθώος ή ένοχος.


Η κανονική διαδικασία θα αρχίσει αργότερα μέσα στη χρονιά ή στις αρχές του 2013.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
16-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: