Στο κόκκινο βρέθηκε σήμερα η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά καθώς Ισπανία και Ελλάδα εντείνουν τις ανησυχίες για την πορεία της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Σαν να μην έφταναν οι φόβοι για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο έχει εκτροχιαστεί, η φήμη περί επικείμενης συνολικής προσφυγής της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, είχε σαν αποτέλεσμα την «κατάρρευση» των αγορών και την αλματώδη άνοδο των spreads στο κόστος δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας. Το επιτόκιο για τα ισπανικά δεκαετή έφτασε μέχρι 7,55%, για να υποχωρήσει λίγο αργότερα, ενώ αντίστοιχα, τα ιταλικά δεκαετή έφτασαν επίσης σε ιστορικό υψηλό 6,37%.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος χαρακτήρισε «παράλογη» τη συμπεριφορά των αγορών και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να προσφύγει η Ισπανία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Την ίδια ώρα επανέρχονται στον διεθνή Τύπο και τα σενάρια για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα, με τους επενδυτές να αναμένουν την άφιξη της Τρόικα στην Αθήνα και τις επαφές που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης, εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα θα εξασφαλίσει έγκαιρα την επόμενη δόση με τα μηνύματα από το εξωτερικό να «παγώνουν» το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης ή επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών «βυθίστηκε» κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 586,04 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 7,10%.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μετά τη διάσπαση των 600 μονάδων, το επόμενο κρίσιμο σημείο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η στήριξη των 580 μονάδων, το οποίο εάν διασπασθεί καθοδικά θα ανοίξει ο δρόμος για υποχώρηση στα επίπεδα των 550 μονάδων.
Απώλειες ύψους 1,6 δισ. ευρώ, σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, κατέγραψαν οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών, μετά το μαζικό «ξεπούλημα» που χαρακτήρισε τις κινήσεις των επενδυτών στη σημερινή συνεδρίαση.
Έντονες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Αρνητικό, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι και το γεγονός ότι η πτώση των τιμών των μετοχών συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση του τζίρου, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 36,208 εκατ. ευρώ.
http://www.iefimerida.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου