Σάββατο, Ιουλίου 28, 2012

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ


Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με την οποία ζητά να υπάρξει άμεσα προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για «τον τεμαχισμό και την πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Τράπεζα Πειραιώς» απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας ότι η πώληση «έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς καθαρούς όρους» και «δίχως στοιχειώδη ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων».



«Χτες, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας -που το 97% της ανήκει στο ελληνικό δημόσιο- διασπάστηκε σε δύο κομμάτια: στην «καλή» τράπεζα με όλα τα υγιή περιουσιακά στοιχεία και στην «κακή» τράπεζα με όλα τα επισφαλή στοιχεία ενεργητικού. Το «υγιές» τμήμα, απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, που πριν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης ήταν σε χειρότερη θέση από την Αγροτική, ενώ το τμήμα με τα επισφαλή στοιχεία θα περάσει στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων» αναφέρει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει:


«Όλα αυτά συνέβησαν παρά το ότι η Αγροτική είναι κερδοφόρα και βιώσιμη, τουλάχιστον σε ορίζοντα τριετίας. Η Αγροτική Τράπεζα συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), αφού είχε τη διαβεβαίωση ότι η ζημιά θα αναπληρώνονταν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όλως παραδόξως όμως, η Αγροτική Τράπεζα -η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας- εξαιρέθηκε της ανακεφαλαιοποίησης και είναι η μόνη που πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών. Τα κεφάλαια που χρειάζεται η Αγροτική Τράπεζα αφορούν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους».


Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πως «η πώλησή της Αγροτικής Τράπεζας, που ανακοινώθηκε χθες, έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς καθαρούς όρους. Ο κ. Προβόπουλος μπόρεσε να προβεί σε τέτοια ενέργεια, στηριζόμενος στον αμφιβόλου Συνταγματικότητας Νόμο 4021/2011, που έφερε ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός των Oικονομικών και δίνει υπερεξουσίες στην ΤτΕ. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχει ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων, ως θα όφειλε, για τα αποτελέσματα του ελέγχου της Blackrock, αλλά και για τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας των τραπεζών» και συμπληρώνει:


«Απευθύνομαι σε εσάς, διότι εκτιμώ ότι η δρομολόγηση τόσο σημαντικών για την οικονομία εξελίξεων, δίχως διαφάνεια και στοιχειώδη ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων, αποτελεί ευθεία απαξία και υποβάθμιση του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας. Αυτές οι κρίσιμες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς καμία απολύτως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από τον κ. πρωθυπουργό, τον κ. υπουργό Οικονομικών και τα υπόλοιπα μέρη της τριμερούς κυβέρνησης. Γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία, που διαμοιράζει ερήμην των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, τα ιμάτια της ελληνικής οικονομίας και του δημόσιου πλούτου».


Αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προειδοποίησαν ότι θα ασκήσουν όλα τα νόμιμα μέσα, καθώς «δεν πρόκειται να δεχθούν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και τη μετατροπή της αγροτικής γης σε τσιφλίκι της τρόικας, διότι δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο ουσιαστικό έλεγχο θα ασκεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη νέα τράπεζα και επομένως στην υποθηκευμένη αγροτική γη των ενήμερων δανείων». Η Αγροτική, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «έχει μέσα της εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση». Επισημαίνεται, δε, ο «κίνδυνος αφανισμού των αγροτών, οι οποίοι δεν θα μπορούν πλέον να αγοράσουν ούτε φυτοφάρμακα ούτε λιπάσματα, ενώ θα μπορούσε η Αγροτική να χρηματοδοτηθεί από τα 7 δισ ευρώ που όπως υπολογίζουν θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». 
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: