Κυριακή, Ιουλίου 29, 2012

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ


ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής κηρύσσει τη Ροδόπη σε εμπόλεμη ζώνη, αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης. Όπως επισημαίνει σχετικά, η ανακοίνωση που υπογράφουν για την Ένωση, ο πρόεδρος Σάββας Δευτεραίος και ο γραμματέας Χρήστος Δραγουμάνης. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Όταν πριν λίγες ημέρες χαρακτηρίσαμε σε ανακοίνωσή μας την κατάσταση στο νοσοκομείο Κομοτηνής ως έκρυθμη,  λοιδορηθήκαμε και διαψευσθήκαμε από τον κ. Χατζηνέστωρος. Αλλά την Τετάρτη 25 Ιουλίου και στις 4 το απόγευμα ο διοικητής του Νοσοκομείου ανακάλυψε ξαφνικά ότι πράγματι κινδυνεύει η υγεία των πολιτών. Αντί όμως να αναζητήσει τους λόγους προς την κατεύθυνση της πολιτικής των κυβερνήσεων που έχει αποφασίσει να υπηρετεί στράφηκε κατά των γιατρών του νοσοκομείου που διοικεί παρά την γραπτή του δέσμευση ότι δεν θα λάβει μέτρα περιστολής των νομίμων δικαιωμάτων τους.
Στις 4 το απόγευμα εξαπέστειλε τους δικαστικούς επιμελητές σε πόλεις και χωριά για να  εξαναγκάσει του ευρισκόμενους σε επίσχεση εργασίας γιατρούς να προσέλθουν να εργασθούν. Αφού εν τω μεταξύ δεν αποπειράθηκε καν να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να χαρακτηρίσει την επίσχεση ως παράνομη και καταχρηστική, γνωρίζοντας ότι δεν είχε καμιά πιθανότητα επιτυχίας, προτίμησε να κηρύξει τον νομό Ροδόπης σε εμπόλεμη κατάσταση και προσπάθησε να επιστρατεύσει τους γιατρούς. Χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα αφού οι γιατροί εν πολλοίς δεν τρομοκρατήθηκαν και προσφεύγουν στον Εισαγγελέα αναζητώντας προστασία. Πριν λίγες ημέρες τον καταγγείλαμε ότι ψεύδεται χωρίς να πάρουμε απάντηση. Περιμένουμε το νέο πακέτο ψεμάτων που θα λανσάρει στα μέσα ενημέρωσης για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του που επιβεβαίωσαν δυστυχώς τους δημόσια εκφρασμένους εδώ και καιρό φόβους μας ότι θα είναι ο πρώτος Διοικητής στην Ελλάδα που θα λάβει κατασταλτικά μέτρα κατά όσων εργαζομένων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.  Πόσο όμως θα συνεχίσει να πείθει την κοινή γνώμη ότι ο κατήφορος που επέλεξε διασφαλίζει την δημόσια υγεία; Πόσο θα συνεχίσει να πείθει τους γιατρούς του νοσοκομείου επιδεικνύοντας διάφορα χαρτιά και πίνακες ότι αυτός κατ’ εξαίρεση θα πληρώσει όσα χρωστάει όταν γνωρίζει την προ 10 ημερών εντολή του υπουργού Υγείας να περικόψει τις εφημερίες  ακόμη και του Ιουλίου διότι «δεν θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό συμπληρωματικές πιστώσεις κατά το τρέχον οικονομικό έτος» και απλά λέει για άλλη μια φορά ψέματα;


Σε λίγες ημέρες θα κατατεθούν τα προγράμματα εφημεριών του Αυγούστου. Έχει εξωδίκως ειδοποιηθεί ότι αυτά θα διαμορφωθούν, από την μεριά των γιατρών, με βάση την άρνησή τους να εργάζονται περισσότερο από ότι προβλέπει η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Από την μεριά του υπουργείου εντέλλεται να περικόψει τις εφημερίες στα ανεπαρκή όρια των εγκεκριμένων πιστώσεων. Είναι αναπόφευκτο να εκδοθεί πρόγραμμα εφημέρευσης που δεν θα καλύπτει ούτε όλες τις ημέρες του μήνα ούτε όλα τα τμήματα. Το νοσοκομείο οδηγείται στην κατάρρευση και το κλείσιμο. Εμείς προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα άρματα και τις ερπύστριες  που θα καλέσει ο διοικητής για να ολοκληρώσει άλλον έναν άθλο του. Όμως η κοινωνία της Κομοτηνής και της Ροδόπης για πόσο ακόμη θα ατενίζει με απάθεια τη διάλυση του Νοσοκομείου της; Ο νομός Σερρών ετοιμάζεται για πανσερραϊκή απεργία για να στηρίξει την λειτουργία του δικού του Νοσοκομείου όπου για τους ίδιους λόγους οι γιατροί υποβάλλουν μαζικά τις παραιτήσεις τους», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η  ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στην αντεπίθεση περνά όμως και η  πενταμελής νοσοκομειακή Επιτροπή. Όπως έκανε γνωστό, «μετά την απόφαση των ειδικευομένων να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας και την αποχή τους τόσο από το τακτικό ωράριο όσο και από τις εφημερίες και την απόφαση του διοικητή να προχωρήσει αυτή τη φορά σε «επιστράτευση» των ειδικευομένων και επίδοση με δικαστικό επιμελητή εντολών εφημέρευσης σε αυτούς απειλώντας τους μάλιστα με προσφυγή της διοίκησης σε «κάθε νόμιμο μέτρο», κατά το πρότυπο των ημερήσιων εντολών εφημέρευσης προς τους ειδικούς που εφαρμόζεται από 10 ημέρου, επισημαίνουμε τα παρακάτω:
-Η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου δεν εξασφαλίζεται με «επιστρατεύσεις», απειλές και διοικητικά μέτρα και μάλιστα εναντίον αυτών που υπερβάλλουν εαυτούς για να κρατήσουν το νοσοκομείο ανοιχτό και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, εργαζόμενοι  επί  6  μήνες  απλήρωτοι.
-Το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται όταν εξαναγκάζονται οι οικονομικά και ψυχικά εξαθλιωμένοι και καταπονημένοι γιατροί σε παράνομη απλήρωτη εργασία.
-Τα διλήμματα περί δημοσίου συμφέροντος, ασφάλειας των ασθενών και ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου, θα πρέπει να τίθενται σε αυτούς που τα δημιούργησαν και είναι οι μοναδικοί που έχουν τη δυνατότητα άμεσης επίλυσής τους. Για την διάλυση του ΕΣΥ που συστηματικά μεθοδεύεται από την κυβέρνηση κατ’ επιταγή των ...«εταίρων» μας, ουδεμία ευθύνη έχουν οι γιατροί και οι ασθενείς, οι οποίοι είναι τα θύματα.
-Όσον αφορά στην υποτιθέμενη επίλυση του προβλήματος που υπόσχεται ο διοικητής, σύμφωνα με τις προφορικές διαβεβαιώσεις που έλαβε, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις μας υποχρεώνουν να διατηρήσουμε σοβαρότατες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία και  την ειλικρίνεια αυτών που τις έδωσαν. Χαρακτηριστική είναι η από 17/7 εντολή του υπουργού Υγείας προς τους Διοικητές των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων, στην οποία 1) δεν αναγνωρίζεται ως πρόβλημα η μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου αλλά μόνο αυτή των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου και 2) εμμένει στον αυθαίρετο και με καθαρά λογιστικά κριτήρια καθορισθέντα προϋπολογισμό από τον αλήστου μνήμης προκάτοχό του και εντέλλονται οι διοικητές και οι ...οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων να προσαρμόσουν σε αυτόν τα προγράμματα εφημεριών από τον Ιούλιο και μετά. Ούτε λόγος δεν γίνεται για τις ανάγκες των νοσοκομείων, για τις ιδιαιτερότητες των επαρχιακών νοσοκομείων για την ασφάλεια των πολιτών που απευθύνονται σε αυτά. Μοναδικό κριτήριο τα κονδύλια που θα εξοικονομήσουν, καμιά αναφορά στις ανθρώπινες ζωές. Συνεπώς τα προγράμματα εφημεριών από τον Αύγουστο θα συντάσσονται όχι από τους διευθυντές των κλινικών και τα Επιστημονικά Συμβούλια των Νοσοκομείων αλλά από τις οικονομικές υπηρεσίες!
-Η στήριξή μας στον αγώνα των ειδικευομένων είναι αυτονόητη. Οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού μας θα συνεχίσουν τον αγώνα με κάθε νόμιμο μέσο για την αξιοπρέπειά τους και τη στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας σε πείσμα των δεινών που απεργάζονται οι υπονομευτές και επίδοξοι καταστροφείς του. Στον αγώνα αυτό καλούμε τους πολίτες της Ροδόπης σε συστράτευση. Τα σχέδια για διάλυση του ΕΣΥ δεν θα περάσουν.
Κατέπεσε στο κενό η επιστράτευση των γιατρών στην Κομοτηνή
Πάντως σε δεύτερη ανακοίνωση της, η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης, υποστηρίζει πως κατέπεσε στο κενό η επιστράτευση των γιατρών στην Κομοτηνή. Όμως ανέφερε, «για δεύτερη την Πέμπτη 26 Ιουλίου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κατ’ εξακολούθηση απέστειλε με δικαστικούς επιμελητές ατομικά δελτία εντολής στους γιατρούς που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για να προσέλθουν να εργασθούν. Πλην όμως, οι γιατροί για δεύτερη ημέρα αρνήθηκαν να υπακούσουν. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης και η ΕΙΝΟΚΥΘ εξωδίκως καλούν τον διοικητή να σεβασθεί την κείμενη νομοθεσία. Αλλά και οι γενικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας Ιάσμου και Σαπών του αποστέλλουν εξώδικη δήλωση με την οποία του δηλώνουν ότι δεν είναι σύννομη η αναγκαστική μετακίνησή τους για πραγματοποίηση εφημεριών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ο διοικητής ότι μόνο μια νόμιμη, λογική και ηθικά αποδεκτή επίλυση της κρίσης υπάρχει και είναι η μόνη που εναρμονίζεται με τις ανάγκες κάλυψης της περίθαλψης των πολιτών:  Έστω και με καθυστέρηση 7 μηνών, να καταβάλλει όλες τις οφειλόμενες αμοιβές στους γιατρούς ως στοιχειώδη απόδειξη ότι σέβεται τις υποχρεώσεις του ως εργοδότης».
xronos.gr




Read more: http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=64442:2012-07-28-21-43-01&catid=74:sites&Itemid=54#ixzz220nSa3FU 
Seleo.gr News 
ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: