Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Η έλλειψη δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και η αδυναμία έγκαιρης δράσης προστασίας - όπως οι ψεκασμοί - της δημόσιας υγείας αναδεικνύονται με τα δύο κρούσματα ελονοσίας και ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας που οφείλεται στον ιό του Νείλου.
Τα κρούσματα της ελονοσίας εμφανίστηκαν στον Μαραθώνα και στη Λακωνία σε μετανάστες, γεγονός που δείχνει την ελλιπή κάλυψη από δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Το κρούσμα απ' τον ιό του Νείλου εμφανίστηκε στο Φάληρο - σε αστικό περιβάλλον γεγονός που υπογραμμίζει κατά τους επιστήμονες και την αναγκαιότητα της προσωπικής προστασίας όπως λένε οι επιστήμονες. Πάντως η γυναίκα που προσβλήθηκε απ' τη μηνιγγίτιδα βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Στο μεταξύ, σήμερα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, θα ξεκινήσουν, με μεγάλη καθυστέρηση (που συνιστά ευθεία απειλή για τη δημόσια υγεία) οι ψεκασμοί της Περιφέρειας Αττικής για την καταπολέμηση κουνουπιών και άλλων εντόμων. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για την πραγματοποίηση των ψεκασμών πραγματοποιήθηκε διεθνής διαγωνισμός ο οποίος έχει ήδη ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα η έναρξη των ψεκασμών να είναι δυνατή τώρα. Παράλληλα, η Περιφέρεια ήδη έχει προχωρήσει σε ψεκασμούς στο Μαραθώνα και στο Σχινιά, με την διαδικασία της ανάθεσης έργου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εστίες απειλής της δημόσιας υγείας που υπήρξαν.
Επρεπε να είχαν γίνει τον Απρίλη
Πηγές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στις οποίες απευθύνθηκε ο «Ριζοσπάστης» ανέφεραν ότι η καθυστέρηση έναρξης των ψεκασμών είναι πολύ μεγάλη, διότι οι ψεκασμοί έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τον Απρίλη, το αργότερο το Μάη. «Το κουνούπι, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές - καταπολεμιέται αποτελεσματικά πριν πετάξει. Οταν πετάξει, η αντιμετώπισή του απαιτεί πολύ τοξικά φάρμακα τα οποία είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον, ενώ κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δυνατόν να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων και η εξάπλωση νοσημάτων σε βάρος των πολιτών και της δημόσιας υγείας».
Πρέπει, επίσης να σημειωθεί ότι οι Υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας - και όχι μόνο - ζητούν εδώ και χρόνια οι ψεκασμοί να ξεκινούν από τον Απρίλη, ειδικά στις αστικές περιοχές ώστε να απολυμαίνεται έγκαιρα το αποχετευτικό δίκτυο και κάθε εστία μόλυνσης που απειλεί τη δημόσια υγεία. Κατά κανόνα, όμως, οι ψεκασμοί ξεκινούν καλοκαίρι, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πάντοτε κρούσματα μετάδοσης ασθενειών που προσβάλλουν άμεσα τους πολίτες. Πέρσι, για παράδειγμα, οι ψεκασμοί άρχισαν το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου κι αφού είχαν εμφανιστεί αρκετά κρούσματα που καθιστούσαν την κατάσταση μη ανεκτή...
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6939601&publDate=10/7/2012
ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: