Κυριακή, Ιουλίου 22, 2012

ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ


ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...
Οι διαδικασίες για την πρώτη φάση της αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού χάρτη φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει και θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις θεσμικών παραγόντων και τραπεζιτών, έως το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου 2012. Το χρονοδιάγραμμα μάλιστα προβλέπει ότι έως τον Δεκέμβριο του 2012 θα έχουν δρομολογηθεί και οι απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών από τις αγορές.
Ετσι, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα όσον αφορά τη δημιουργία των νέων τραπεζικών σχημάτων, ενώ σε θεσμικό επίπεδο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την οριστικοποίηση των όρων της επανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Οι όροι που θα καθοριστούν για την άντληση κεφαλαίων από το ΤΧΣ είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, λένε οι τραπεζίτες, αφού θα κρίνουν τη συμμετοχή ή μη των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα προηγηθούν από την ένταξή τους στο Ταμείο.
Η συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος θα γίνει γύρω από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή την Εθνική, τη Eurobank, την Alpha Bank και την Πειραιώς. Και τούτο διότι η τρόικα έκρινε ότι αυτές οι τέσσερις τράπεζες είναι βιώσιμες, αφού έχουν επανακεφαλαιοποιηθεί με 18 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του ΤΧΣ και συνεπώς εκτιμήθηκε ότι αυτές είναι σε θέση να απορροφήσουν τμήμα του υπόλοιπου ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που δεν μπορεί να επανακεφαλαιοποιηθεί με άλλα μέσα.

Στις τράπεζες αυτές περιλαμβάνονται οι δύο κρατικές τράπεζες ΑΤΕbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως επίσης και η Emporiki Bank από τις οποίες θα ξεκινά η αναδιάταξη του κλάδου. Για την επανακεφαλαιοποίηση των τριών αυτών τραπεζών κρίθηκε από την τρόικα και το ελληνικό δημόσιο ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιωτικές τράπεζες και επομένως κίνητρα, για την εξαγορά και συγχώνευσή τους ή την απορρόφηση τμήματος των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων.
Απομακρύνεται το «λουκέτο»
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) απομακρύνει το κίνδυνο «λουκέτου» των τραπεζών που δεν θα ενταχθούν στο ΤΧΣ. Την ίδια ώρα, διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ διασφαλίζει και τις θέσεις εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.
Καθεμία από τις δύο κρατικές τράπεζες, η ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), θα διαχωριστούν σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Οι προσφορές από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς που κατατέθηκαν για την ATEbank και αυτές που θα κατατεθούν για το ΤΤ, θα αφορούν μόνο στην «καλή» τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι ο διαχωρισμός των τραπεζών που θα προηγηθεί δεν θα είναι κατά τα πρότυπα της Proton Bank.
Οι «καλές» τράπεζες δεν θα επανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ, αλλά η ιδιωτική τράπεζα που θα την εξαγοράσει θα αναλάβει το βάρος αυτό. Επομένως, η κυβέρνηση, με την κίνηση αυτή, αφενός δεν θα επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα δοθεί ένα θετικό σήμα στην αγορά. Μάλιστα, η επίλυση του θέματος «Αγροτική Τράπεζα» αποτελεί μια από τις προαπαιτούμενες ενέργειες που η τρόικα έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση της χώρας μας.
Αλλωστε, έως τις 30 Αυγούστου που λήγει η (δεύτερη) παράταση που έχουν λάβει η Αγροτική Τράπεζα και το ΤΤ για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης του 2011, θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησής τους.
Η διοίκηση Πανταλάκη ξεκίνησε αμέσως μόλις ανέλαβε την ΑΤΕ, κατάρτισε και ακολούθησε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης που αφορούσε τα έτη 2009-2013, το οποίο μέχρι την εφαρμογή του PSI+ ξεπέρναγε τους στόχους. Η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας το 2013 είχε εκτιμηθεί στο 12-13% και η κερδοφορία της στα 270 εκατ. ευρώ, γεγονός που ανέκοψε το PSI+ αφού η τράπεζα ενέγραψε ζημίες που υπερέβησαν τα 4,5 δισ. ευρώ.
Η δέσμευση της τρόικας σύμφωνα με πηγές ήταν να μη συμμετέχει η ΑΤΕ στο PSI+, άποψη η οποία άλλαξε στη συνέχεια, αφού ο στόχος συμμετοχής των ιδιωτών ήταν το 90%. Η λύση που προκρίθηκε για την ιδιωτικοποίησή της σχετίζεται, λένε πηγές, με την έλλειψη εμπιστοσύνης στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, ασκούσε παρεμβάσεις και τη χρησιμοποιούσε επί σειρά ετών ως πελατειακό μέσο.
Προβάδισμα για Πειραιώς
Το εναρκτήριο «λάκτισμα» των συγχωνεύσεων δόθηκε με τη διεκδίκηση του καλού τμήματος της ATEbank, ενώ παράλληλα βρίσκεται προ των πυλών η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών στην Credit Agricole για την ελληνική θυγατρική της, την Emporiki Bank.
Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ATEbank προχώρησαν η τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Η αγορά εκτιμά ότι η Πειραιώς βρίσκεται πιο κοντά στην ΑΤΕbank. Σε περίπτωση που το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί και δεν ευοδωθεί για τη Eurobank η προσπάθεια αυτή, δεν θα σημάνει απώλεια του στρατηγικού σχεδιασμού της.
Παίρνει σειρά το ΤΤ
Η απόφαση για το ποια τράπεζα θα απορροφήσει την ATEbank θα ληφθεί κοντά στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η ίδια διαδικασία για το ΤΤ.
Εκτιμάται ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΤΤ θα εκδηλώσουν οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, οι οποίες κατέχουν από 6% του μετοχικού κεφαλαίου της κρατικής τράπεζας.
«Κούρσα» Εθνικής, Alpha και Eurobank για στρατηγική συνεργασία
Τρεις οι... μνηστήρες για την Eμπορική
Για τη στρατηγική συνεργασία με την Emporiki Bank, «κονταροχτυπιούνται» η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank. Οι τρεις τράπεζες βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης των ειδικών ελέγχων (due diligence) της Emporiki και επίκεινται -πολύ σύντομα- οι δεσμευτικές προσφορές.
Η Alpha Bank εμφανίζει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες μετά το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με κούρεμα (PSI+), καθώς από τα 18 δισ. ευρώ που έλαβαν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Alpha έλαβε 1,9 δισ. ευρώ.
Στόχος της διοίκησης της Alpha είναι να ελαχιστοποιήσει τα κεφάλαια που θα λάβει από το ΤΧΣ, επιστρέφοντας κατά την οριστική ένταξή της στο ΤΧΣ, μέρος των 1,9 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει.
Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της Alpha Bank αναζητά στρατηγικό εταίρο, όπως αυτό φάνηκε από τις συζητήσεις της με την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank κατά το 2011, οι οποίες ωστόσο δεν τελεσφόρησαν.
To βλέπει «ζεστά»
Την τρέχουσα περίοδο, η Alpha εξετάζει την πιθανότητα στρατηγικής συνεργασίας της με τη θυγατρική της γαλλικής Credit Agricole στην Ελλάδα, την Emporiki Bank.
Σύμφωνα με πηγές, η διοίκηση της Alpha Bank βλέπει πολύ «ζεστά» την ενδεχόμενη συνεργασία της με τον γαλλικό όμιλο, καθώς οι συνέργειες που θα αποκτούσε το νέο σχήμα θα ενδυνάμωναν σημαντικά τη νέα τράπεζα.
Η συμμετοχή του γαλλικού ομίλου στη μετοχική σύνθεση της νέας τράπεζας με την Alpha θα μειωνόταν σημαντικά σε σχέση με αυτό που κατέχει σήμερα στην Emporiki, αλλά θα προσέδιδε μεγαλύτερη αξία.
Οπως άλλωστε αυτό θα συνέβαινε με όποια τράπεζα και αν συμφωνούσε να συνάψει στρατηγική συμμαχία ο γαλλικός όμιλος. Παράλληλα, η τράπεζα που θα συνάψει αυτή τη στρατηγική συμφωνία, θα εξασφάλιζε από την Credit Agricole την ιδιωτική συμμετοχή του 10% που απαιτείται κατά τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου από τις αγορές.
Οσον αφορά την Alpha Bank, η διοίκησή της βρίσκεται εν αναμονή των όρων της οριστικής επανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ, προκειμένου να διευκρινιστεί το κατά πόσο θα είναι ελκυστικοί έτσι ώστε να συμμετάσχει στη συνέχεια και το Sovereign Fund του Κατάρ στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ή με Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο, πλέον της υφιστάμενης συμμετοχής του, που είναι περί το 4,7%.
Η Εθνική Τράπεζα επαναχαράσσει τη στρατηγική του ομίλου και θέτει τις νέες προτεραιότητες του πιστωτικού ιδρύματος, με βασικούς στόχους την ουσιαστική επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας, αλλά και τη σύνδεση της τράπεζας με την ελληνική κοινωνία, ώστε να υπάρξει μέριμνα για τους πολίτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα, εκτός από την προσφορά που σύμφωνα με πηγές θα καταθέσει για το ΤΤ, υπάρχουν σκέψεις και για την πώληση της Finansbank.
Ελένη Κομίνη
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ισα ισα οι αγροτες ηταν που με τοση θερμη ψηφισαν Νδ